Куди здати російськомовні книжки та іншу макулатуру. Пункти прийому (КАРТА)

Куди здати російськомовні книжки та іншу макулатуру. Пункти прийому (КАРТА)
Збірка творів Олександра Пушкіна та пункт прийому вторсировини на вулиці Скоблі (колишня Пушкіна)
  • Якщо у вас вдома є книжки російською, ви, ймовірно, думали про те, як їх позбутися.

  • Пояснюємо, чому не варто нести їх на смітник та що краще зробити натомість.

Протягом усього періоду незалежності України російськомовна література домінувала на книжковому ринку. Її друкували як в українських видавництвах, так і завозили з держави-агресора. З початком повномасштабного вторгнення в Україні постало питання зменшення кількості російськомовної літератури.

Якщо говорити про видавництва, то видавати їх більше україномовної та менше російськомовної літератури зобов’язує так званий закон про мову, прийнятий 2018 року. У них не менше 50% назв книжок має бути українською. Це ж саме стосується асортименту книгарень.

Щодо бібліотек таких норм немає, однак ці установи й самостійно зменшують кількість книжок російською. Роблять це шляхом відмови від придбання, списання та перенесення книжок з читальних залів до книгосховищ. Більше про це можна дізнатися з матеріалу «Кожна третя книга в бібліотеках Хмельницького — російською. Як це змінюють?»

Відео дня

Якщо ж російськомовні книжки є у вас вдома, то ви, ймовірно, думали про те, щоб їх позбутися. Звісно їх можна спробувати комусь подарувати або продати, проте знайти охочих на таке може бути непросто.

Також російськомовну літературу можна просто викинути. Втім, робити цього не варто — краще здавати на переробку. Чому так, журналіст vsim.ua запитав у фахівця зі зв'язків з громадськістю та пресою офісу «Розумне довкілля. Хмельницький» Ксенії Косюк.

Як з’ясувалося, причин для цього є кілька:

Безкоштовно книжки та іншу макулатуру можна здати у Центрі поводження з відходами, який розташований на проспекті Миру біля міського сміттєзвалища. Там приймають газети, журнали, каталоги, зошити, офісний папір, картон, книги, флаєри. Однак переробці не підлягають шпалери, мішки з-під будівельних матеріалів, туалетний папір, касові чеки та стрічки, картон чи папір, який забруднено олією, жиром, лаками чи смолами. Для таких відходів у Центрі є окремий контейнер.

Крім того, книжки та іншу макулатуру можна здати у пункти прийому відходів. Інформацію про них можна знайти на сайті recyclemap.org. У верхній частині сайту є фільтр, де можна обрати вид відходів. Серед них є й папір та картон. Після обрання на карті з’являються потрібні пункти прийому відходів. Для кожного є коротка інформація з фото та опис шляху, що спрощує пошук пункту.

Журналіст vsim.ua перевірив три найближчих пункти прийому макулатури, які були позначені на карті. Як з’ясувалося, пункт на Героїв Маріуполя, 50 (колишня Гагаріна) не працює, при чому схоже, що досить довго.

Тим часом відкритими виявилися пункти у провулку Гвардійському, 17 (ринок «Ранковий») та на Скоблі, 7 (колишня Пушкіна). В обох макулатуру приймають по 3,5 гривні за кілограм. Таким чином перед тим, як нести непотріб на переробку, слід перевірити, чи працює конкретний пункт прийому.

Опитування

Чи є у вас удома книжки російською?

Скріншот із сайту recyclemap.org
Пункт прийому вторсировини на Скоблі, 7 (колишня Пушкіна)

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (22)
  • Женя Голдибан

    Приємна інформація, щиро дякую.
  • Сергей Попович

    Остані роки майже не дивився телевізор бо там немає що дивитись, книжки? так дякувати Богові вистачає зі старих запасів ось із дитячими коли треба йти десь на гостину то так є троха складнощі но те вирішується бо діти повині знати творчість справжніх митців які писали для дітей такі чудові книжки на яких виховувались не одне покоління дітей.
  • Читач 007.

    З логіки того хто це все придумав щодо книжок випливає, що скоро будуть відкриті пункти по прийому автомобілів лада, Жигулі, мосвіч, також грузових : камаз, газ, Урал, ЗИЛ, потім будуть знесені хрущовки потім панельки, я шоці з логіки.....
  • Es fero

    закрийте в місті гендельню!!!!!!

keyboard_arrow_up