Мешканці Хмельниччини вкрали електроенергії на більш як 10 мільйонів гривень

Мешканці Хмельниччини вкрали електроенергії на більш як 10 мільйонів гривень
Ілюстративне фото
  • За січень-жовтень енергетики склали 376 протоколів.
  • Більшість порушників — побутові споживачі.

Протягом січня-жовтня цього року працівники «Хмельницькобленерго» склали 376 протоколів про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії. Під цим мається на увазі крадіжки електроенергії. Споживачі використали поза лічильниками 1,627 мільйона кВт-год електроенергії за загальну суму в 10,132 мільйона гривень. Більшість крадіжок, а саме 80%, скоєні побутовими споживачами. Про це повідомляють на сайті «Хмельницькобленерго». За 270 протоколами споживачі вже повернули гроші. Загалом це 5,7 мільйона гривень.

Енергетики зазначають, що для запобігання крадіжкам вживають таких заходів:

  • підключають електролічильники до автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії (АСКОЕ)
  • виносять лічильники на межі балансової належності та місця з вільним доступом
  • встановлюють антимагнітні індикатори на приладах обліку та технічний облік в трансформаторних підстанціях
  • систематично аналізують рівень навантаження та споживання за комерційними лічильниками та проводять рейдові перевірки

Завдяки цьому рівень втрат електроенергії зменшується.

Відео дня

Також у «Хмельницькобленерго» нагадують, що за крадіжку електроенергії може настати кримінальна відповідальність. Йдеться про статтю 188-1:

  • викрадення… електричної… енергії шляхом її самовільного використання без приладів обліку, результати вимірювання яких використовуються для здійснення комерційних розрахунків (якщо використання приладів обліку обов’язкове), або внаслідок умисного пошкодження приладів обліку чи у будь-який інший спосіб, якщо такими діями завдано значної шкоди (від 1700 гривень), карається штрафом від 1700 до 3400 гривень або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років.
  • ті ж дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або якщо вони завдали шкоди у великих розмірах (від 4250 гривень), караються позбавленням волі на строк до трьох років.

— Отже, хочемо застерегти — не варто сподіватися на вдачу та ризикувати. Дешевше оплачувати спожиту електричну енергію за лічильником, ніж шукати оманливі шляхи протизаконної економії, — зазначили у «Хмельницькобленерго».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Петр Павленко

    Народ не краде, а бере своє.
  • Елена Чернова Фененко

    Тримай злодія голосніше за усіх кричить сам злодій. Знайшли злочинців - звичайне населення нашої нещасної держави, яке майже усе перебуває за межею бідності...
  • Віталій Українець

    Підняття цін монополістом для населення пв'язано з недобором прибутків по зеленій енергії .Знаю що риг Бойко лобіював це підвищення для компенсації недоотриманих прибутків в його енергобізнесі!

    Живемо по старому -нові налоги для народу  ,захмарні прибутки для олігархів!
  • IGOR

    Довели людей до абсолютной нищеты - вот и результат.

keyboard_arrow_up