Сезонні овочі дешевшають. До словами, кілограм помідор можна купити на ринках за 5-6 гривень. Натомість, м’ясо продовжує стрімко дорожчати. Якщо до початку літа кілограм свинини можна було взяти за 70-80 гривень. То вже зараз продавці за нього просять 100, а то й 125 гривень. Самі торговці скаржаться на різні причини – хто на африканську чуму свиней, а хто на подорожчання енергоносіїв. Також з 1 липня Уряд скасував державне регулювання цін на соціальні продукти. Через це вартість на харчі помітно «поповзла» вгору.
Ціни на свинину підскочили в середньому на 30 гривень
- Те, що було раніше по 30 гривень, зараз по 45. Яка свинина була по 80 гривень, стала по 100. Це задок свинячий. Зараз найбільша вартість за кілограм - 125 гривень, - каже продавчиня Оксана, яка торгує в м'ясному павільйоні на "Ранковому". - На мою думку, основна причина подорожчання, бо збільшився експорт свинини.
Торговців не контролюють
У Держпродспоживслужбі Хмельницької області кажуть, зараз вони безсилі. Адже раніше слідкували за цінами і проводили перевірки. Тепер контролювати ринки не можуть. Хіба, якщо будуть скарги від хмельничан.
- Зараз помітно піднялись ціни на яйця, молоко, масло. Якби було б державне регулювання, могли б трохи контролювати процес. Зараз ми в цьому плані безправні, - пояснює vsim.ua завідувач сектору контролю за регульованими цінами Держпродспоживслужби Хмельниччини Ольга Яремчук.
Перевіряють після скарг
У відділі контролю за цінами зазначають, що причиною того, що здорожчало м'ясо і сало - те, що все менше людей тримають свиней, бо ж дорого. Також поголів'я зменшилось через спалах африканської чуми свиней, який фіксували минулого і навіть цього року. Інспектори торговців не контролюють - діє мораторій на перевірки. Проводити їх Держпродспоживслужба може лише позапланово - коли є скарги від містян. А мешканці скаржаться на ціни інспекторам не так часто. Також перевірити можуть тих підприємців, які самі попросили. Однак таких випадків майже немає.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
Tolik Nagnibeda
По перше, в селі майже не залишилось а ні свині, а ні корови, старші люди не мають здоров'я тримати все це, молоді не хочуть, тікають в міста, або ж за кордон. Заготовач доводиться проїжджали за день більше сотні кілометрів по бездоріжжю, щоб знайти ось ту свинку. Ціни на пальне хтось бачив? Потім податок і ринковий збір.
А вам відомо, що зі свині 30% йде в смітник, а лише 70% придатне до споживання. Тут вам і голова, ноги, ребра, кістки, які коштують від 10 грн за кг. І лише 20% чистого м'яса. Хто вміє рахувати, скажуть скільки має коштувати шматок м'яса, якщо за живу свиню заплатили 43 грн / кг. (Тобто, гімно, яке в середині свині ми теж купуємо по 43грн/кг)
Мастер Автополив reply Tolik Nagnibeda