На ТРК «Місто» хочуть витратити 77,5 мільйона. Деталі

На ТРК «Місто» хочуть витратити 77,5 мільйона. Деталі
Скріншот програми ТРК «Місто» «Час мера»
  • Комунальне підприємство стане некомерційним.

  • Крім того, воно отримає наглядову раду, яка повинна гарантувати його незалежність.

Телерадіокомпанія «Місто», яка підпорядкована Хмельницькій міськраді, за п’ять років має отримати з бюджету понад 77,5 мільйона гривень. Мало того, її мають реформувати, як того вимагають зміни у законодавстві. Про це йдеться у програмі розвитку, яку на сесії ухвалили депутати. Розповідаємо деталі про все це.

Що відомо про ТРК «Місто»

Комунальне підприємство зареєстроване у березні 2003 року. Від грудня 2012 року його керівником є Микола Крентовський. Нині ТРК «Місто» веде радіомовлення в аналоговому форматі протягом 2 годин 45 хвилин на тиждень, а ще цифрове телевізійне мовлення 24 години на добу у Хмельницькому, Волочиську та Городку.

Телерадіокомпанія транслює радіопрограми власного виробництва:

Відео дня

Після отримання ліцензії на цифрове телевізійне мовлення «Місто» підготувало ряд циклів телепроєктів, як от «Час мера», «Ековектор», «Спортдайджест», «Територія М», «80 днів навколо Європи», «Рідний вікенд», «ПроМистецтво», «Будьте здорові» та «Україна в тренді». Протягом трьох років випуски нових супроводжують перекладом жестовою мовою.

З початком повномасштабного вторгнення почали випуск таких програм:

2022 року ТРК «Місто» виграла грант на створення 50 випусків проєкту «Ну, що там у вас?», а 2023 року конкурс від громадської організації «Національна асоціація медіа» на реалізацію п’яти випусків проєкту «Наш експерт» про медіаграмотність. 2024 року планують вихід програму про загиблих військових-хмельничан «На щиті».

— Основним завданням ТРК «Місто» є висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування та інформування громади про її життя, забезпечення права громадян на свободу думки і слова, на отримання повної, достовірної, оперативної та об’єктивної інформації, відкрите і вільне обговорення усіх суспільно важливих питань життя громади та держави. Для комунального ЗМІ це передбачає виконання функцій громадського контролю за діяльністю влади, впровадження цивілізованих форм взаємодії влади та громади, — йдеться у програмі.

Програми розвитку ТРК «Місто» ухвалювали й минулими роками. Остання була прийнята 2020 року й розрахована на 2021-2023 роки. Загалом на момент ухвалення вона передбачала фінансування у розмірі майже 27,6 мільйона гривень:

Як має змінитися телерадіокомпанія

Основними завданнями програми розвитку 2024-2028 років є:

На реорганізації ТРК «Місто» зупинимося окремо. Згідно зі згаданим законом України, комунальні телерадіокомпанії мають стати комунальними некомерційними підприємствами. Це означає, що їхній прибуток залишається у них же й використовується на власні витрати, і не перераховується засновникам. У випадку ТРК «Місто» засновником є Хмельницька міська рада.

Крім того, закон вимагає створити в ТРК «Місто» наглядову раду. Вона братиме участь в управлінні медіа та гарантуватиме його редакційну незалежність. До складу наглядової ради входитимуть:

При цьому в громадській раді представників від об’єднань та спілок має бути на одного більше, ніж представників від міської ради. Повноваження представників фракцій міськради триватимуть три роки, об’єднань та спілок — чотири роки.

Наглядова рада зможе, зокрема, призначати та звільняти керівника ТРК «Місто», затверджувати програмну концепцію мовлення, розглядати скарги й затверджувати річні звіти.

Додамо, що у «білому списку» якісних медіа громадської організації «Інститут масової інформації» є «Суспільне» та «Укрінформ». Обидва мають наглядові ради. Крім того, у нашому матеріалі в лютому 2021 року експерти говорили про те, що комунальним ЗМІ майже неможливо забезпечити неупередженість відносно влади. І саме наглядова рада була б хорошим розв'язанням проблеми.

— Нейтральність ЗМІ комунальної власності в кращому випадку могла б забезпечити складна структура управління і контролю. Наприклад, створення наглядової ради з представників різних фракцій міської ради без преференцій для провладних сил. Або створення такої ж збалансованої конкурсної комісії для відбору менеджменту телеканалу «зі сторони» — серед медіаменеджерів з загальнонаціональною репутацією. Хоча й такі заходи не давали б повної гарантії незалежності, — розповідав директор компанії «Гетьман медіаконсалтинг» Дмитро Єгоров.

Загалом п’ятирічні витрати на програму розвитку ТРК «Місто» оцінили у понад 77,5 мільйона гривень. Ця сума включає, зокрема, зарплати працівників, витрати на обладнання та виробництво контенту. Витрати за кожним роком окремо заплановані такі:

Додамо, що закон зобов’язує засновників комунальних медіа, тобто й ТРК «Місто», у повному обсязі фінансувати їх. Тобто міська рада зобов’язана покривати витрати свого комунального підприємства.

Опитування

Чи стане телерадіокомпанія «Місто» незалежною від міської влади, коли запрацює наглядова рада?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Тетяна Петрова

    За цих 77міл.купіть краще щось для армії, щоб наші хлопці менше гинули. А щось будувати будете після війни.
  • Popeye

    На Суспільне виділили більше мільярда на рік, а тут 10 мільйонів, у чому новина? Мало?
  • Vadym

    Мають розповідати все хороше про Сашка та новачка
  • Alex

    З таким доцільним використанням коштів цей канал буде перейменовано на «ТРК Город»

    МузичнаХунта reply Alex

    Наголос, надіюсь, на друге "О"?)

    Alex reply МузичнаХунта

    При такому розподіленні коштів а не на армію то буде на першу

keyboard_arrow_up