Овочево-фруктовий бум у Хмельницькому: що продають і які ціни

Овочево-фруктовий бум у Хмельницькому: що продають і які ціни
  • Молода картопля, абрикоси, черешня й персики.
  • На ринках і в супермаркетах з’явилися “літні” фрукти й овочі. 
  • Що й по чому продають і що буде з цінами впродовж літа? 

Традиційно наприкінці травня асортимент товару на продуктових прилавках стає ширшим. Йдеться про фрукти й овочі. Зокрема, з’являються персики, абрикоси, черешня, полуниця й сливи. Їхніми сусідами є сезонні овочі, так звана молода картопля, морква, буряки й капуста. 

Все це так і напрошується до каструль багатьох господинь. Адже від запаху молодої картоплі з кропом чи ароматного борщу зі свіжих сезонних овочів втриматися важко. Що й мовити про привабливу черешню чи полуницю. Та чи не “кусаються” ціни на все це задоволення? Щоб це перевірити, ми відправилися на центральний продовольчий ринок і в супермаркет “Таврія В”. 

Вартість черешні й полуниці впаде, а яблук - зросте

Попри ранковий дощ, що сьогодні, 29 травня, лив “як з відра”, на ринку людно. Містяни метушаться в пошуках необхідного товару й вигідної ціни. Біля деяких прилавків вишикувалася черга. Чоловік, який попереду, купує полуницю. Взяв півтора кілограма. Наступна в черзі жінка. Роздивляючись кілька хвилин вітрину, вона “покрутила носом” і пішла геть. Тим часом, з’явилися й інші покупці. 

Відео дня

На прилавках багатьох продавців яскраво визирає черешня, на вигляд дуже апетитна. Кажуть, з’явилась вона з початку тижня. Привезли її з Мелітополя та із Закарпаття. Вартість за першу - 250 гривень за кілограм. Закарпатська ж дешевша - 95 гривень за кілограм. Продавчиня Світлана каже, що ціна ще впаде. 

Не зважаючи на високу ціну, купують черешню гарно. Так кажуть на ринку. Ще однією фавориткою серед хмельничан нині є полуниця. Як тільки вона з’явилася на хмельницьких прилавках, її вартість сягала 150 гривень. Натомість сьогодні ціна стартує від 55 гривень. Продавчиня Світлана розповідає, що купують добре. Мовляв, ціна стала доступнішою. Та й це, за її словами, не остаточна вартість. 

Читайте також: Сезонний збір ягід: що пропонують за кордоном, в Україні та на Хмельниччині

А от поряд із прилавком Світлани продають яблука різних сортів. До них саме придивляється чоловік. Роздивляється кілька хвилин, бо ціна на них є різною: від 18 до 40 гривень. Тоді каже: “Дайте мені кілограм цих, за 18”. Продавчиня Наталія виконала його побажання. Згодом розповіла, що яблука нині дорогі. На це, каже, є причина, адже товар є імпортним. 

Овочі, персики й абрикоси: що по чому?

Прикрашають деякі прилавки й абрикоси. Хочуть за них 75 гривень за кілограм. “Спробуйте, смачна”, - кажуть продавці. Є й персики за 88 гривень і нектарин за таку саму ціну. 

З’явився вже й грунтовий огірок. Коштує він менше, ніж тепличний. Так, грунтовий продають - за 35 гривень, а тепличний - за 45. А от помідори грунтової ще немає. На неї доведеться зачекати. До слова, як і на нижчу ціну. Придбати помідори на ринку можна від 29 до 55 гривень, в залежності від сорту. 

А сезонні овочі продають за наступними цінами:

  • молода картопля - 20 гривень за кілограм
  • молода капуста - 8 гривень за кілограм
  • молода цибуля - 15 гривень за кілограм
  • молодий буряк - 15 гривень за кілограм
  • молода морква - 16 гривень за кілограм

Ринок VS “Таврія В”: де дорожче?

Аби порівняти ціни, ми відправилися до “Таврії В”. На момент нашого візиту, в супермаркеті саме викладали товар на полиці. Тим часом, ми промоніторили ціни. Вартість деякого товару виявилася вищою, аніж ціни на ринку. Різниця в залежності від товару становить від 2 до 10 гривень за кілограм.

Наприклад, сезонні овочі тут продають за такою вартістю:

  • молода картопля - 29.90 гривень за кілограм
  • молода капуста - 12.90 гривень за кілограм
  • молода цибуля - 16.90 гривень за кілограм
  • молодий буряк - 19.90 гривень за кілограм
  • молода морква - 24.90 гривень за кілограм

Ціна яблук в супермаркеті стартує від 39.90. Дорожчим є товар із написом “Голден”: 49.90 гривень за кілограм. 

Ціна на абрикоси в супермаркеті виявилася теж вищою за ринкову. Коштують вони 89.90. Поряд із ними на вітрині - персики. На ціннику написано: 84.90. А от вибір полуниці тут не великий. Серед інших фруктів видніється одна корзинка із ягодами. Вартість за кілограм - 88.80. Продають тут і сливи за 95.90. 

Дорожчими за ринкові тут є й помідори з огірками. Вартість томатів - від 34.40 до 59.90. Водночас ціна огірків - 42.90. “Україна, вищий гатунок”, - написано на ціннику. 

Згідно з прогнозами продавців, деякий товар ще має впасти в ціні. А от чи безпечно його їсти - питання інше. Адже сезон більшості продуктів ще не почався. Завідуюча лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи №1 Ніна Бачмага наголошує на тому, що їсти все потрібно посезонно. Бо хоч товар і перевіряють на нітрати, та зловживати ним не варто. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Cveta Chernega

    То навіщо дозволяють це все продавати там гмо зашкалює,заборонити і все
  • Светлана Андрушко

    Будем чекати домашні овочі та фрукти
  • Светлана Андрушко

    Буд
  • Добрый Шолохов

    Яблука на вкус ...вернее без вкуса. Никакие. Деньги на ветер. Ни пользы ни радости
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up