Сезонний збір ягід: що пропонують за кордоном, в Україні та на Хмельниччині

Сезонний збір ягід: що пропонують за кордоном, в Україні та на Хмельниччині
Фото ілюстративне
  • Літо - гаряча пора для сезонних заробітків.

  • Щороку тисячі українців їдуть на роботу до Польщі, Фінляндії, Німеччини.

  • Чи є альтернатива вдома та які розцінки, дізнавайтеся на vsim.ua.

Збір ягід - один із найпопулярніших видів заробітку в літню пору. Щороку тисячі українців залишають свої домівки та їдуть на сезонну роботу за кордон. Там збирають полуницю, лохину, малину, ожину. Працюють переважно нелегально, відтак не мають жодних гарантій. Щастить тим, хто  повертається додому із грошима. Однак буває, що по завершенню сезону, роботодавець просто виставляє на вулицю із валізами та махає вслід ручкою. Такі випадки серед для заробітчан не поодинокі. Головне, що потім покарати такого недобросовісного роботодавця - неможливо. 

Та й умови роботи за кордоном часто далекі від яскравих картинок, які малюють рекрутери. Життя в бараках без гарячої води, перевтома та фізична виснаженість через 12 годинний робочий день на палючому сонці - чекає на значну частину заробітчан за кордоном. Іноді житло доводиться шукати самотужки, адже роботодавець його не передбачив або ж надає, але вирахуває чималий відсоток із заробітної плати. В результаті повернутися додому можна в боргах. Та це зазвичай не зупиняє заробітчан і на сезонну роботу охочі є завжди. 

Починаючи із середини травня, заробітчани на чемоданах. Однак сезонні роботи за кордоном на літо-2020 опинилися під загрозою. Карантин вніс корективи і тепер виїхати за межі України досить складно. В Європі вже б’ють на сполох, адже збір урожаю без українських заробітчан - може зірватися. Нещодавно ми розповідали історію сімейної пари із Хмельницького, яка попри труднощі вирішила все ж таки виїхати на збір ягід до Польщі. Що їм довелося пережити на шляху до “закордонної мрії”, читайте в матеріалі "Готові витрачати гроші й долати труднощі": як подружжя хмельничан їде на заробітки у карантин.

Відео дня

Ми ж вирішили дізнатися чи є в Україні, та зокрема на Хмельниччині, альтернатива закордонним заробіткам. Журналісти vsim.ua переглянули десятки оголошень на work.ua, jobs.ua, robota.ua, OLX.ua, проаналізували та порівняли ціни. Де платять більше та які умови праці і проживання, дізнавайтеся в нашому матеріалі. 

Що пропонують за кордоном 

Інтернет просто “кишить” оголошеннями про сезонну роботу за кордоном. Найпопулярніші напрямки: Фінляндія, Нідерланди, Польща, Німеччина. Рідше трапляються вакансії на роботу до Великої Британії. Там пропонують місця на фермерських господарствах. Здебільшого мова йде про збір зелені (кріп, петрушка, салати).

 У Фінляндії пропонують: дохід від обсягу зібраних ягід. Оплата готівкою кожного дня по факту здачі врожаю. За 1 кілограм полуниці платять 1 євро. Працювати можна від одного до 3 місяців. За сезон (3 місяці) на полуниці у Фінляндії в середньому заробляють 3500 євро. Робітникам обіцяють гарантоване поселення у вагончиках поруч з плантаціями з кухнею, душем та з гарячим водопостачанням. Робочий день триває від 8 до 10 годин. На роботу беруть чоловіків та жінок віком від 25 до 45 років.

В Нідерланди наразі запрошують на збір полуниці, смородини, малини. Заробітчанам пропонують погодинну оплату (в середньому 7 євро за годину). Умова: обов’язкове відпрацювання не менше ніж 250 годин (за 250 відпрацьованих годин виходить 1750 євро)  Робочий день - 10 годин.

В Німеччину наразі кличуть на збір спаржі, полуниці, ожини. Роботу пропонують на 2 місяці. За годину платять (+/-) 9 євро. Для проживання надають кімнату, обладнану всім необхідним для проживання: пральна машина-автомат, спільний душ, кухня. В кімнаті проживає 2-4 особи. Харчування та проживання платне. ​Мінімальний місячний дохід після всіх витрат: 1000 євро. На роботу беруть лише чоловіків та жінок віком від 18 до 35 років.

Майже вдома. Точніше всього за 50-60 кілометрів від українського кордону, пропонують варіанти заробітку в Польщі. За місяць там можна заробити від 22 до 32 тисяч гривень. Це залежить від роботодавця. Платять від 3 до 4 злотих за кілограм зібраної ягоди. Надають житло, за яке вираховують відсоток із заробітної плати. Робочий день складає 10-16 годин.

В Англії наразі пропонують збирати зелень та салати. На роботу шукають чоловіків та жінок віком від 25 до 40 років. Оплата від 7.50 до 11 євро за годину. В місяць виходить в середньому 1600 євро чистими. Житло надають у вагончиках на фермі.

Де є сезонна робота в Україні

В Україні на зборі ягоди можна в середньому заробити 15 тисяч гривень в місяць. Роботу наразі пропонують в Харківській, Львівській та Закарпатській областях. 

У Харківській області пропонують збирати полуницю, малину та ожину. Робота неподалік села Старовірівка. Житло в селі забезпечують. Оплата 300 - 600 гривень в день. В залежності від відпрацьованих годин. Графік обирає працівник. Заробити на ягодах у Харківській області можна від 9 до 18 тисяч гривень в місяць.

У Львівській області пропонують роботу за 30 кілометрів від Львова поблизу смт. Щирець. Збирати потрібно полуницю. Оплата за кілограм - 10 гривень. За день, запевняють роботодавці можна заробити - 500 гривень (до 15 тисяч гривень на місяць). Житло та харчування забезпечує роботодавець. Шукають чоловіків, жінок, студентів або ж активних пенсіонерів. 

На Закарпатті пропонують ті ж самі умови, що й у Львівські області. Забезпечують житлом та харчують за власний кошт. Роботу пропонують на полуниці та суниці. 

Що пропонують на Хмельниччині

Хмельниччина також є у списку сезонних роботодавців по збору ягоди. В нашій області вирощують полуницю, смородину, малину, ожину. Переважно таким промислами займаються у лісових господарствах, які спеціалізуються на побічному виробництві. Найбільше з них - це Ярмолинецький лісгосп. Він розташований на території чотирьох районів та має 7 лісових господарств. Два з них мають свої ягідні та фруктові плантації, якими займаються професійно. До прикладу в Зіньківському лісництві зосереджено 30 гектарів землі на яких розводять полуницю, у Вишнівчицькому лісництві - 2 гектари полуниці. Наразі на Хмельниччині ще не стартував збір власного ягідного урожаю. Першою очікують на полуницю. Про це журналістам vsim.ua розповів керівник Ярмолинецького лісгоспу Іван Кирилюк. 

Збір урожаю тут триває місяць. Щороку до робіт залучають місцевих, адже зібрати урожай потрібно швидко. Працює в гарячу пору на плантаціях полуниці до 50 людей. Робочий день розпочинається від 6 ранку і триває до 18:00. В обідню пору робітники мають тривалу перерву і повертаються на плантації, лише, коли спадає спека. Загалом за літній сезон 2020 року очікують зібрати до 50 тонн полуниці. 

Платять робітникам за кілограм зібраної ягоди. Ціна залежить від ринкової вартості полуниці. Із одного кілограма на оплату робітникові йде 15%. Тобто, якщо кілограм полуниці на ринку вартуватиме 50 гривень, робітник отримає 7.50 гривень з кілограма. Розпочати збір урожаю у лісництві прогнозують орієнтовно через 10 днів. Наразі на полуниці активно в’яжуться та зеленіють ягідки. Частина кущів продовжує квітнути. 

Є свої плантації полуниці і в приватних підприємствах на Хмельниччині. Там об'єми - значно більші, тому і попит на робітників є. Роботодавці практикують, як погодинну оплату, так і оплату за кілограм зібраної ягоди. Погодинна оплата стартує від 50 гривень за годину. Оплата за кілограм коливається відповідно до ринкової ціни. 

Після полуниці на Хмельниччині очікують збір смородини, малини та ожини. Тож, запевняють лісники, роботи вистачить на все літо. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (15)
  • Николай Николаев

    Вот БОГ "обидел КАЧЕСТВЕННОЙ ЗЕМЛЕЙ УКРАИНУ". ........Что в Польше земля лучше? Или напомнить слова Т.Г.Шевченко...."НЕНАЧЕ ЛЮДИ ПОДУРІЛИ,самі на панщину ідуть, і діточок своїх ведуть.
  • Семен Гавура

    Шановні!Ви не станете мільйонерами на тих заробітках.Будуйте свою державу,а не допомагайте будувати інші.вже зараз думайте про той час коли вам буде 65.
  • Алекс Бров

    Працюю в Польші на пилорамі, виготовляєм палети. Сказати що там ставляться як до рабів - НІ. Можна зашаритись більше чим поляки, можна працювати не спішучи. Але різниця це те, що там це не дома. І все.
  • Диана Маслюк

    А про польшу брехня клубніка продажна ціна 5-4злот за кг  тому людям так платити ніхто не буде
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Зменшилась кількість скарг: Симчишин підбив підсумки опалювального сезону у Хмельницькому 20:02 Комендантська година у Великодню ніч: чи будуть діяти обмеження на Хмельниччині 19:19 Як працюватиме пошта на Великдень на Хмельниччині: графік роботи 18:32 У Хмельницькому відзначили прикордонників з нагоди професійного свята Від читача 15:12 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 у Хмельницькому 17:44 Хлопець, який вкрав 20 тисяч доларів у пенсіонерки, оскаржував вирок: що вирішили 16:58 Які вироки отримують члени ВЛК та МСЕК, яких спіймали на хабарництві 16:25 У Хмельницькому відбудуться великодні майстер-класи: коли і де 15:38 «Підвищення радіаційного фону»: в «Енергоатомі» спростували інформацію 15:07 Ціни на яйця: за скільки продають у Хмельницькому перед Великоднем photo_camera 14:32 Викрав людину і вимагав 150 тисяч доларів: засудили жителя Хмельниччини 14:01 На Хмельниччині до реєстру корупціонерів потрапили 104 особи. Деталі 13:19 У Хмельницькому і в Городку стались ДТП: є постраждалі 12:25 На Юності сталася ДТП з тролейбусом (ФОТО) photo_camera 11:19 1 травня починається запис дітей до 1 класу. Як це зробити? 10:44 На 10 вулицях Хмельницького не буде води через ремонт 10:21 Куди звернутися, щоб повернути гроші зі старого електронного квитка? Працюватимуть три локації 09:04 Куди здати небезпечні відходи? Графік роботи екобуса у травні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up