ПДФО на потреби оборони. Громади Хмельниччини записали звернення до Президента та Уряду

ПДФО на потреби оборони. Громади Хмельниччини записали звернення до Президента та Уряду
  • Так званий “військовий” податок хочуть направити з місцевих бюджетів на закупівлю техніки й власне виробництво зброї.

  • Але за допомогою ПДФО у громад є можливість спрямовувати частину своїх ресурсів на допомогу війську, а ще допомагати переселенцям. 

  • Розповідаємо подробиці. 

Вже з наступного місяця місцеві бюджети можуть залишитися без податку на доходи фізичних осіб з військових. Кабінет Міністрів подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонується “військовий” ПДФО направити з місцевих бюджетів на закупівлю техніки й власне виробництво зброї.

Це передбачено змінами до бюджету на 2023-й рік, які Уряд має ухвалити до 1-го жовтня. Проєкт бюджету на 2024-й рік теж передбачає перерозподіл ПДФО з місцевих бюджетів до державного. Через це голови громад Хмельниччини ухвалили звернення щодо вилучення «військового» ПДФО. Про це повідомляють в міській раді. 

Звернення від Асоціації міст України

У понеділок, 18 вересня, відбулась онлайн-нарада голів громад-членів Асоціації міст України в Хмельницькій області. На ній очільники органів місцевого самоврядування ухвалили спільне звернення щодо «військового» ПДФО.

Відео дня

Асоціація міст України виступила проти вилучення у територіальних громад цього податку та звернулась з відповідними зверненнями до Президента України, Верховного Головнокомандувача Збройних сил України Володимира Зеленського, до Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. 

— В минулому році уряд вперше заговорив про те, що «військове» ПДФО повністю обнулити або забрати у держбюджет. Тоді, під час бюджетних консультацій і спілкування з нардепами, нам вдалося відстояти ці кошти для громад. Але цьогоріч до цієї ідеї повернулися, — нагадав мер Хмельницького Олександр Симчишин.

Він додав, що з 24 лютого минулого року усі громади почали спрямовувати частину своїх ресурсів на допомогу війську. Уже з перших днів військовослужбовці почали звертатися до керівників органів місцевого самоврядування і просити техніку, матеріали, одяг, амуніцію і так далі.

— Це наші люди і вони йшли до нас: не в Кабмін, а до голів громад. І ми це робили. Взяли на себе і величезну ношу – підтримка вимушених переселенців – це сотні тисяч людей, яких ми приймали, годували, селили і всіляко допомагали. Зіткнулися і з подоланням наслідків рашистських терористичних атак. Це все на плечах місцевого самоврядування. Тому нам потрібен хороший фінансовий ресурс. Якщо у нас зараз заберуть «військове» ПДФО, то можна точно сказати, що в наступному році буде нуль допомоги ЗСУ з бюджету, — обґрунтував мер Хмельницького.

В міськраді зазначають, що цільові захищені статті видатків місцевих бюджетів, сформовані з 70% «військового» ПДФО, так званий «бюджет безпеки й оборони» з замороженням реверсних вилучень. З бюджету безпеки й оборони витрати слід передбачити виключно на допомогу силам оборони й безпеки, об’єкти захисту, забезпечення ВПО, подолання наслідків руйнації внаслідок вибухів й розвиток ВПК. Таким чином, «військове» ПДФО залишиться мобільним й прозорим в органах місцевого самоврядування й продовжить служити спільній Перемозі.

Що таке ПДФО

Це податок на доходи фізичних осіб. Його сплачує роботодавець. Становить ПДФО 18% від зарплати кожного працівника, найманого офіційно. Спершу цей податок потрапляє до держбюджету, там він перерозподіляється і частково повертається в громаду, в якій його сплатили. 

До 2022-го 60% такого податку поверталися до місцевих бюджетів, ще 15% потрапляли до обласних, решта 25% — до державного. Із 2022 року ще 4% вирішили передавати в бюджети громад.

Такий податок на доходи сплачують і військовослужбовці. Цьогоріч він склав 745 мільярдів гривень. Із цієї суми 64% повернулися місцевим громадам, де ці військовослужбовці зареєстровані. Відтак, чим більше в громаді військових частин та інших подібних установ — тим більше ПДФО військових до них повертається. Але вже на четвертий квартал 2023 року уряд вирішив цей податок в місцевих бюджетів забрати.

Для чого забирати ПДФО 

Уряд вніс зміни до держбюджету на 2023-й рік. Згідно з проєктом закону загальні видатки зростуть на 317 мільярдів гривень. З них 303 мільярди спрямують на потреби оборони. Голова Комітету з питань бюджету Роксолана Підласа розповіла Суспільному, що ці видатки Україна має профінансувати з приватизації та зі зборів, зокрема митних.

За її словами, сума надходжень складає 26 мільярдів гривень. Ще 208 мільярдів гривень Міністерство фінансів хоче запозичити на внутрішньому ринку. Так, частина коштів має надійти від доходів від власності, адміністративних зборів тощо.

Проте цього не достатньо, щоб покрити заплановані оборонні видатки. Тому уряд вирішив перерозподілити ПДФО військових з місцевих бюджетів до державного.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олекса Шумейко

    Казна пустіє, а красти хочеться, тому скоро місцеві бюджети залишаться зовсім без надходжень. Коли вони вже нажеруться, але стефанчук мені здається що ніколи.
  • Читач47

    "Допомагають" військовим іхніми грошима. Серйозна допомога. Наскільки люди лицемірними стали.  Н хочеться свиней ображати, але поведінка у таких "помічників" схожа на свинячу і інших тварин. Не можуть морди від корита відірвати. А коли від них намагаються забрати корито, то вони такий вереск здіймають, що аж вуха закладає. Але і забрати намагаються часто такі ж як і вони. Немає вже людей у більшості своїй. Тваринами стали у людській подобі. І це не лише заможні, але й не заможні такі ж. Просто можливості різні для прояву тваринної сутності. Зявиться можливість, то попередників можуть навіть обігнати як це спостерігається вже тривалий час.
  • viktor

    Ну зелені мерзоти перед тим як їх турнуть хочуть накрасти все де тільки можна.

keyboard_arrow_up