Від 134 тисяч до 15 мільйонів. Скільки грошей дають за поранення військового, полон, загибель

Від 134 тисяч до 15 мільйонів. Скільки грошей дають за поранення військового, полон, загибель
Фото ілюстративне
  • Виплати бійцям залежать від наслідків отриманого поранення. 

  • Розповідаємо скільки коштів дають якщо захисник втратив працездатність, отримав інвалідність, лікується в шпиталі, чи потрапив до полону. 

  • Також розкажемо скільки виплатять рідних військового, який загинув у боях за Україну. 

Невдовзі буде 1 рік 9 місяців, як росія розпочала пономасштабне вторгнення на територію нашої держави. Та справжня війна триває ще з 2014-го. Відтоді тисячі жителів Хмельниччини зі зброєю в руках стали на захист рідної землі. 

Частина з них досі відвойовує кожен сантиметр українського чорнозему. Частина отримала поранення, дехто потрапив в полон до окупантів. Сотні воїнів більше не побачать рідних. 

Держава розробила механізм грошової допомоги для військовослужбовців та їхніх сімей. Які виплати передбачені законодавством у разі поранення військовослужбовця, захоплення в полон, загибелі розповіли на сайті Сил Тероборони ЗСУ. 

Відео дня

Зазначено, що виплати одноразової грошової допомоги захиснику залежать від наслідків отриманого поранення — контузії, травми або каліцтва. Розповідаємо детальніше. 

Часткова втрата працездатності

Якщо боєць частково втратив працездатність без встановлення інвалідності, то розмір одноразової грошової допомоги залежить від ступеня втрати цієї працездатності. Його встановлює медико-соціальна експертна комісія.

Виплата визначається у відсотках від:

Інвалідність

Якщо інвалідність військового (але не строковика) настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва) або ж він захворів під час виконання обов’язків військової служби (чи встановлення інвалідності особі після її звільнення з військової служби внаслідок зазначених причин), то допомогу виплачують у розмірі:

Виплата військовому (не строковику), інвалідність якого настала в період проходження військової служби або внаслідок захворювання, або встановлення особі, звільненій з військової служби, інвалідності не пізніше ніж через три місяці після звільнення її з військової служби чи після закінчення тримісячного строку, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період проходження зазначеної служби, нараховується у розмірі:

Тепер стосовно строковиків, військовозобов’язаних або резервістів, яких призвали на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві. Для них, інвалідність яких настала внаслідок поранення (контузії, травми або каліцтва), заподіяного їм під час виконання обов’язків військової служби або служби у військовому резерві, або не пізніше ніж через три місяці після звільнення зі служби, закінчення зборів, проходження служби у військовому резерві, але внаслідок захворювання або нещасного випадку, що мали місце в період строкової військової служби, проходження таких зборів, служби у військовому резерві, допомогу виплачують у таких розмірах:

Лікування

Військовим, які отримали поранення під час захисту Батьківщини, і перебувають на стаціонарному лікуванні в закладах охорони здоров’я (у тому числі закордонних), або у відпустці для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) ВЛК передбачено виплату додаткової щомісячної винагороди в розмірі 100 000 грн. Це регулює Постанова КМУ № 168 від 28.02.2022 року.

Полон

За військовослужбовцями, захопленими в полон, зберігається грошове забезпечення. Його можуть отримати члени їх сімей до дня звільнення захисника. Це передбачено пунктом 6 статті 9 Закону “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців”. Порядок виплати коштів сім’ям бійців, захоплених у полон, закріплений Постановою КМУ № 884 від 30.11.2016 року.

Також передбачено виплату додаткової винагороди в розмірі 100 000 грн для військовослужбовців, захоплених у полон (крім тих, що здалися добровільно). Це регулює Постанова КМУ № 168 від 28.02.2022 року «Питання деяких виплат військовослужбовцям, особам рядового і начальницького складу, поліцейським та їх сім’ям під час дії воєнного стану» 

Якщо боєць загинув на фронті захищаючи Батьківщину

Військова частина

Що сім’ї або родичам виплачує військова частина, до якої було прикріплено бійця:

Також можуть виплатити грошову допомогу на поховання Героя.

ТЦК та СП

Що виплачує Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП):

Одноразова допомога

На одноразову грошову допомогу у розмірі 750 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (станом на 1 січня 2023 року ця сума складає 2,013 млн грн) може розраховувати сім’я, якщо військовослужбовець загинув:

Стосовно грошей на особистій банківській картці полеглого бійця – рішення про передачу цих коштів вирішує виключно суд.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Юрій Гудок

    Обіцяти не означає виплатити. Хто мав справу з пораненням та лікуванням в наших медичних закладах розуміють що все далеко не так кольорово як описано!
  • ЧитачЧитачів

    Добре чужі гроші рахувати?..

    Олекса Шумейко reply ЧитачЧитачів

    Ніхто тут нічого не рахує. Кожна людина повина знати на що її розраховувати при отриманні каліцтва чи загибелі.

    Salvador v Dali reply Олекса Шумейко

    Купу геморою і кілька копійок на лікування власних нервів після біганини по інстанціях. Це не держава. Це 603700 кв.км землі на продаж, яка зараз на міжнародному аукціоні

keyboard_arrow_up