Податки, пенсія та компенсація за зруйноване житло. Усі зміни з 1 січня

Податки, пенсія та компенсація за зруйноване житло. Усі зміни з 1 січня
  • Зростання “мінімалки” та прожиткового мінімуму тягне за собою зміну ряду інших виплат. 

Із учорашнього дня в Україні зросла мінімальна зарплата та прожитковий мінімум. Ми розповідали, що розмір “мінімалки” збільшився із 6 700 гривень до 7 100 гривень. А з 1 квітня підніметься до 8 000 гривень. Також змінюється і розмір прожиткового мінімуму. Із 1 січня він зросте з 2 589 гривень до 2 920 гривень. Більше про це читайте за посиланням

Разом із підвищенням мінімальної зарплати зміняться й деякі інші платежі. Із нового року відбудеться переіндексація пенсій, зміняться ліміти для ФОПів, нарешті видаватимуть компенсації тим, чиє житло постраждало від війни та збільшаться ціни на послуги для майбутніх водіїв. 

Пенсії

Зростання мінімальної зарплати є підставою для перерахунку мінімального розміру пенсій за віком непрацюючим громадянам, які досягли 65 років і старші та мають страховий стаж:

Відео дня

За інформацією ПФУ, з 1 січня мінімальний розмір пенсії за віком таких пенсіонерів становитиме 2 840 гривень (7100 х 40%). Підвищення пенсійних виплат відбуватиметься таким чином:

Водночас зміниться й термін стажу, за яким можна буде виходити на пенсію. Так, у 60 років може буде піти на відпочинок лише за умови, що особа вже має 31 рік стажу. А ось у 63 роки потрібно буде мати стаж 21-31 рік, а у 65 років — 15-21 рік.

Якщо ж людина у 65 років немає потрібної кількості років стажу, вона не може вийти на пенсію за віком, але може отримувати гарантовано соцдопомогу. Її розмір дорівнює прожитковому мінімуму для осіб, які втратили працездатність і становить 2 361 гривень.

Податки 

У 2024 році збільшуються ставки податків для фізичних осіб-підприємців. За інформацією ДПСУ, із січня ФОПи платитимуть єдиний соціальний внесок (ЄСВ) у розмірі 1 562 гривні, а з 1 квітня — 1 760 гривень.

А ось єдиний податок (ЄП) для ФОП першої групи з січня буде становити 302,3 гривні, для другої групи 1 562 гривень, а для третьої — не зміниться та буде залежати від відсотку їхніх прибутків.

Зміняться також і ліміти для ФОП. Відповідно річний дохід для платників першої групи становитиме 1,185 мільйона гривень, для другої групи — 5,921 мільйона гривень, а для третьої групи — 8,285 мільйона гривень.

Соціальні виплати на дітей

Зміниться й сума допомоги одиноким матерям. На дітей до 6 років буде виплачуватись 2 563 гривні, а на дітей від 6 до 18 років — 3 196 гривень, повідомляє Мінсоцполітики. 

Також зміниться сума допомоги для дітей, над якими встановлені опіка чи піклування. Для дітей відповідного віку виплати будуть здійснюватись у розмірі двох з половиною прожиткових мінімумів: 

Фінансову допомогу можуть отримати також батьки дітей віком до 6 років, які не отримували Пакунок малюка. У 2024 році грошова компенсація буде становити до 7 689 гривень.

Компенсація за пошкоджене житло

Ті, хто постраждав внаслідок війни та робив ремонт пошкодженого житла власним коштом, може претендувати на виплату компенсації. Виплати почнуть здійснювати з 1 січня 2024 року. Про це йдеться на сайті ВРУ, законопроєкт №10063.

Механізм буде таким самим, як за іншими категоріями програми "єВідновлення":

Під час визначення розміру компенсації комісія орієнтується на акт первинного огляду пошкодженого житла та чек-лист з встановленою вартістю будматеріалів та робіт, затверджений Кабміном.

Зміни для водіїв

До всього, з 1 січня, згідно з постановою Кабміну №1386, в Україні зростають ціни на платні послуги, які надаються МВС, Нацполіцією та Державною міграційною службою.

Які послуги дорожчають:

Читайте також:

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач20

    апролд

keyboard_arrow_up