«Промінвестбанк» продали за 61 мільйон. Кому дістався колишній російський банк

«Промінвестбанк» продали за 61 мільйон. Кому дістався колишній російський банк
Фото з архіву редакції
  • Багатоповерхівку в центрі Хмельницького намагалися продати двічі, й обидва рази невдало.

  • На третій раз покупця таки знайшли.

  • Розповідаємо деталі.

У Хмельницькому за 61 мільйон гривень продали приміщення недіючого російського банку. Багатоповерхівку на Героїв Майдану, 13, виставляли на продаж через систему електронних торгів «Prozorro. Продажі» вже втретє. У перші два рази торги не відбулися через замалу кількість учасників. Стартова вартість складала 64,8 та 58,3 мільйона гривень.

Цього ж разу будівлю виставили на продаж за понад 51,8 мільйона гривень. Площа об’єкта складає 7235,4 квадратного метра. Об’єкт продажу включав також гаражі та основні засоби у кількості 447 одиниць. Під останніми малися на увазі меблі та техніка.

Купити колишнє приміщення російського «Промінвестбанку» захотіли чотири фірми. Найбільшу суму запропонувало ТОВ «Голд Оксі Трейд» — трохи більше ніж 61 мільйон гривень. З ним надалі мають укласти договір.

Відео дня

Що відомо про переможця торгів

ТОВ «Голд Оксі Трейд» зареєстроване у Чернівцях 17 червня цього року. Керівником та засновником є Оксана Голбан. Основним видом діяльності є оптова торгівля текстильними товарами. Статутний капітал фірми складає 10 тисяч гривень. Такі дані є у сервісі «YouControl».

Оксана Голбан пов’язана зі ще двома компаніями:

Також підприємиця зареєстрована як ФОП, основним видом діяльності є оптова торгівля текстильними товарами.

Власником ТОВ «Ярн» є чернівчанин Сергій Гелка. Він же є власником ТОВ «Престижбуд-2021», яка також була серед учасників торгів за приміщення на Героїв Майдану.

Що відомо про «Промінвестбанк»

«Промінвестбанк» був заснований в Україні 1992 року. Протягом наступних років розвивався, збільшував капіталізацію, кількість клієнтів, обсяги вкладів та кредитування. Почав випускати банківські картки, відкривав відділення. Так тривало до середини 2008 року. Тоді вкладники почали забирати гроші з банку. Через це Нацбанку навіть довелося проводити рефінансування, тобто давати гроші фінустанові в борг.

У жовтні 2008 року в «Промінвестбанку» запровадили тимчасову адміністрацію. У січні 2009 року банк продали російському державному «Зовнішекономбанку». Наступними роками ситуація в установі стабілізувалася.

Протягом 2014-2015 років, після початку війни з Росією, банк отримував збитки. 2016 року Рада національної безпеки та оборони наклала санкції на «Промінвестбанк», заборонивши виводити капітал за кордон на користь «материнських» структур. Того ж року у «Зовнішекономбанку» вирішили українську «дочку» продати. Втім, зрештою акції фінустанови так ніхто й не викупив, хоча й були охочі.

«Промінвестбанк» почав згортати діяльність. Зокрема, до кінця 2019 року залишилося працювати тільки одне відділення — у Києві. 2020 року банк закрив всі рахунки фізичних осіб.

Після 24 лютого 2022 року, коли почалося повномасштабне російське вторгнення, Національний банк вирішив відкликати всі ліцензії в російських банків та ліквідувати їх. 11 травня акції «Промінвестбанку» вилучені на користь держави.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Віктор Повх

    Статутний капітал 10тис грн, але купляє будівлю більше ніж 50млн грн шось не чисто. Я так розумію банк буде перероблений під бізнес центр з офісами, це зараз тренд в Хмельницькому
  • ЧитачЧитачів

    Лабазючка потроху спродує область. То санаторій, то банк, а ще те, що ми й не знаємо.

keyboard_arrow_up