Ремонти доріг під час війни. Чи є на це гроші в бюджеті Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)

Ремонти доріг під час війни. Чи є на це гроші в бюджеті Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
  • Попри воєнний стан комунальники замовляють ремонти доріг.

  • Дізналися, яка ситуація зараз з бюджетом та чи вистачить на це грошей.

24 лютого з початком повномасштабного російського вторгнення в Україні запровадили воєнний стан. У зв’язку з загостренням війни з’явилася потреба економити бюджетні гроші. Уряд прийняв постанову, яка обмежує видатки та встановлює перелік тих, які є дозволеними. Відповідно, такі пропускає Державна казначейська служба, а всі інші — ні.

Наприкінці травня управління комунальної інфраструктури оголосили тендер на ремонт вулиці Шевченка на ділянці від Франка до Старокостянтинівського шосе. Очікувана вартість цих робіт складає понад 20,8 мільйона гривень. Новина про це викликала бурхливе обговорення на сайті vsim.ua зібравши понад півтори сотні коментарів. Багато з них зводяться до того, що у воєнний час потрібно економити бюджетні гроші.

Що може бути з цією закупівлею далі? Чиновники управління комунальної інфраструктури все ж таки планують її проводити та замовляти ремонт. Про це журналісту vsim.ua розповів виконувач обов’язки начальника Василь Кабальський. Він сказав, що гроші у бюджеті «поки є», а оплату цього ремонту відповідна постанова уряду допускає. Втім, плани можуть змінитися, якщо відбудеться оновлення законодавства.

Відео дня

Додамо також, що тендерний аукціон планується провести 1 серпня, відповідно, укладання договору відбудеться дещо пізніше. Крім того, закупівлю можуть скасувати, якщо взяти участь захочуть менш як два учасники. Також в процесі аукціону може знизитися вартість ремонту.

За спостереженням журналіста vsim.ua, закупівель на суму в понад мільйон гривень під час воєнного стану поменшало серед усіх установ, зокрема й підпорядкованих Хмельницькій міській раді. Стосується це й управління комунальної інфраструктури.

Від 24 лютого дорожчими за мільйон гривень були тільки згаданий ремонт на Шевченка, ремонт струменевим методом та шість замовлень на облаштування тротуарів у різних частинах міста. Крім того, 10 закупівель, очікувана вартість яких перевищує мільйон гривень, були скасовані або торги за ними не відбулися.

А яка ситуація зараз з грошима в міському бюджеті? Журналіст vsim.ua запитав про це у фінансовому управлінні. Як з’ясувалося, за час воєнного стану доходи бюджету помітно зросли. У травні грошей отримано приблизно на 100 мільйонів більше, ніж у січні. Це пов’язано зі збільшенням кількості військових та виплат їм.

— Дуже суттєво зросло відрахування по податку з доходів фізичних осіб від військовослужбовців. Якщо раніше від них надходило близько 17 мільйонів щомісяця, то в березні-квітні по 65, а за травень вже 95. Тобто у три-чотири рази піднялася заробітна плата саме військовослужбовцям, працівникам Національної поліції, всім, хто отримує кошти не від зарплати, а від грошових виплат різного роду, — пояснила заступник начальника фінансового управління Поліна Мот.

Щодо видатків, то певне «просідання» спостерігалося у березні та квітні. Тоді бюджет отримав майже 226 та майже 199 мільйонів відповідно. Для порівняння, у січні було трохи більш як 245 мільйонів, а у травні стало майже 257. «Просідання» пов’язане з уже згаданими обмеженнями казначейської служби. Про це журналісту vsim.ua розповів начальник бюджетного відділу фінансового управління Денис Ковтун.

Якщо порівнювати доходи та видатки, то у січні рівень їхнього освоєння складав 96% — це максимум. Тим часом мінімум за цей період — 68% у квітні. Більше дізнавайтеся з інфографіки.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (21)
  • Юра Лавров

    Плагіат))) один вже є такий, замість того, щоб займатись армією то він в асфальтік грався. Як вам зараз їздити по тим дорогам з соляркою по 60, норм?
  • Читач04

    А  миття чи зволоження дороги комунальниками ?!!! Проблема з пальним закінчилася?!!! Залишилося дороги поливати??? Може залишити пару сотень літрів пального для критичної інфраструктури...
  • Любовь Почтенных

    Ну який ремонт доріг. Війна в країні. Що, прийшов час  знову  трошки   свої  гаманці поповнити!!!  Як не  соромно. Стид  і позор .
  • Pavel Kondrashov

    Зато посмотрите как справилась команда семы с огромной лужей у мусорки на Пр. Миру 62. Это же смех и позор. Даже канаву отводную не могли нормально экскаватором вырыть. Москалям на забаву.

keyboard_arrow_up