Ринок сільгоспземлі. Які ціни на Хмельниччині і що змінить реформа

Ринок сільгоспземлі. Які ціни на Хмельниччині і що змінить реформа
Ілюстративне зображення
  • Цього місяця стартував наступний етап реформи.

  • Купувати землю можуть і юридичні особи, але не більше 10 тисяч гектарів.

  • Розповідаємо деталі та чого слід очікувати.

В Україні запустили черговий етап «земельної» реформи, яка передбачає відкриття продажу ділянок сільськогосподарського призначення. Купувати їх нині дозволили також юридичним особам. Раніше продаж запустили для фізичних осіб. У цьому матеріалі розповідаємо, яким був попередній етап реформи та що змінилося зараз.

Як це було раніше

З часів СРСР продаж землі сільськогосподарського призначення в Україні був заборонений. Її можна було брати в оренду або отримувати в користування від держави чи громади. Великі агрохолдинги в таких умовах брали в оренду землю (паї) у їхніх власників та обробляли.

1 липня 2021 року продаж та купівля землі стали доступні для фізичних осіб. Але з обмеженням — до 100 гектарів в одні руки. З того часу на Хмельниччині продали загалом майже 32 000 гектарів земель сільгосппризначення. Для цього уклали 18 220 угод купівлі-продажу. Це дані станом на 16 листопада 2023 року. Середня вартість гектара склала 38 000 гривень.

Відео дня

Станом на грудень вартість одного гектара землі на Хмельниччині складала 49 845 гривень. Це більше, ніж у середньому по Україні — 40 662 гривні. Це дані сайту «Opendatabot». Під час першого етап реформи в Україні продали 1% земель сільгосппризначення, з яких 99,5% залишилися в аграрному виробництві. Таку інформацію оприлюднило Міністерство аграрної політики тиждень тому, 3 січня.

Що змінилося цього місяця

Від 1 січня ринок землі має такі особливості:

Залишаються без змін такі норми:

Чого чекати далі

Як бачимо, серед змін є також суттєве зростання ліміту продажу землі в одні руки — до 10 тисяч гектарів, тобто у 100 разів. Втім, це не означає, що великі агрохолдинги відразу скуплять усю землю, яка є у них у користуванні. Про це пише «Економічна правда».

За даними видання, у листопаді один гектар землі, проданої через аукціони, коштував 36 тисяч гривень. Тобто для купівлі 10 тисяч гектарів потрібно орієнтовно 360 мільйонів гривень.

— Наразі немає фінансових результатів агрохолдингів за 2023 рік, проте 2022 року чимало великих гравців ринку закінчили зі значними збитками. Крім того, вони втратили частину своїх земель та інших активів через війну, — повідомляє «Економічна правда».

Наслідком відкриття ринку землі для юридичних осіб стане її здорожчання, адже попит буде більший. Прогнозувати ціну на гектар експерти не беруться. Це залежатиме від активності на ринку, попиту і не пов’язаних з ринком зовнішніх факторів.

— Ринок не інтенсивний, бо мало власників землі хочуть її продавати. Вони її цінують та бережуть. Попит може зрости в людей, які швидко вичерпали свій ліміт, 100 гектарів, і мають ще гроші на купівлю землі, — вважає експерт із земельного права Елліна Юрченко.

Експерти вважають, що агрокомпанії будуть обирати, що їм вигідніше — купувати землю чи орендувати. Або йтимуть обома шляхами відразу — частину землі, яку винаймають, будуть викуповувати, а частину продовжуватимуть орендувати.

Найменше можливостей, як пише «Економічна правда», придбати землю буде у господарств середнього розміру. Адже великі мають значний фінансовий ресурс, а малі (до 500 гектарів) — можливість отримати кредити під низькі відсотки.

— Більшість фермерів працюють на своїй землі й зростання цін на ринку позитивно вплине передусім на них. Дорожчий актив у власності дозволить їм надавати більшу заставу банку для отримання кредиту. Як наслідок, на ринку з'явиться більше грошей для купівлі обладнання, насіння та добрив — розповідає видання з посиланням на професора та засновник «KSE агроцентру» Олега Нів’євського.

На думку засновника сервісу «Feodal» Андрія Дем'яновича, за 10 років ринок самостійно відрегулюється і почне працювати:

— Молоді люди, які живуть у Києві, почнуть купувати-продавати землю. Вони куплять її зараз, потім захочуть продати й ціна буде рости. Хтось буде агрегувати землю у великі ділянки й так воно врегулюється.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (13)
  • Dale Chip

    "На землю без народу прийде народ без землі" (ХЗ)
  • Николай Кулина

    А хто набрав для себе землі?Простий смертний землі немає,подивіться декларації високопосадовців і все стане зрозумілим,тепер продаж землі  ,вони на цьому заробляють.А простий чолов'яга  має борг перед державою,то повинен іти і цих посадовців захищати щоб вони жирували і дальше.Позорище ,як не соромно цим чиновникам,але бог на світі є,і кару невідмінив божу.
  • Marina Amika

    Рвуть Україну зі всіх сторін….
  • Иван Соколов

    Народ ще незнае.що деякі землі давно таемно продагі.дехто живе ненасвоїй землі по тим селам і бігае тцк.

keyboard_arrow_up