Розповідаємо, чи змінилося життя у селах Хмельницької громади після об'єднання з містом

Розповідаємо, чи змінилося життя у селах Хмельницької громади після об'єднання з містом
  • 24 населені пункти, які приєднали до Хмельницької громади, раніше мали окремі бюджети.

  • У 2020 році їхні кошти передали до бюджету новоствореної міської громади.

  • Чи означає це, що села грошей більше не побачать, та що у них планують зробити - читайте далі.

У червні 2020 року Хмельницький та 24 навколишні села об’єдналися в одну громаду. До цього місто мало свій бюджет, а інші населені пункти - свої. Після адмінреформи скарбниця стала спільною. Ми дізналися як тепер відбувається розподіл коштів на потреби сіл й поцікавилися думкою їх мешканців про зміни.

Як розподіляють гроші між містом та селами?

У 2020 році загальна сума, яка перебувала у бюджетах сільських рад та громад складала 86,5 мільйона гривень. Після розширення невикористані кошти від цієї суми передали до бюджету міської громади.

Як гроші розподіляють між містом та селом після об'єднання ми дізнавалися у начальника фінансового управління Хмельницької міської ради Сергія Ямчука.

Відео дня

Він пояснив, що бюджет у Хмельницькій територіальній громаді - один. Окремих у селах немає. Усі гроші від платників податків надходять на єдиний рахунок загального призначення незалежно від розміру доходів самого платника - чи то великий бізнесмен, чи звичайний сільський мешканець.

За потребами села стежать старости

Підрозділи міської ради реагують на проблеми як міста, так і сіл - кожен в межах своєї компетенції. На вершині цієї структури - міський голова, потім керівники департаментів, управлінь та відділів, начальники комунальних підприємств та керівники бюджетних установ.

Також в округах працюють діловоди та землевпорядники на випадок, якщо мешканцям потрібно оформити якісь документи. Крім них функціонують приймальні депутатів міської ради. Тож за потреби жителі можуть звертатися й до них.

Населені пункти не мають власних структур з окремими повноваженнями

Статус сіл не змінився - вони не стали мікрорайонами міста, як Гречани чи Книжківці. Але функції міської влади поширюються на них так само, як і на місто. Немає окремих управлінь освіти для сільських та міських шкіл. Потребами і перших, і других займається Департамент освіти та науки Хмельницької міської ради. Те ж саме стосується й інших галузей.

У 2021 році на села витратили більше, ніж отримали

За видаткові кошти будують спортивні майданчики для дітей, проводять водогони, ремонтують дороги. Для шкіл придбали інтерактивні дошки, на кожного учня розподіляють фіксовану суму - по 350 гривень, на вихованця садочка - 450 гривень. Ці кошти спрямовують на придбання необхідних матеріалів, інвентарю та обладнання.

Яка вигода для міста від об'єднання з селами?

На питання про те, чи вищі органи влади підтримують розвиток приєднаних територій шляхом надання субвенцій з державного бюджету, Сергій Ямчук відповідає невтішно.

Щоб дізнатися, яка ситуація в округах, ми спілкувалися з їх старостами.

Найпоширеніші проблеми - відсутність водогонів та розбиті дороги

Староста округу з центром у селі Олешин Валентина Базилюк каже, що до міського бюджету у 2020 році передали суму у розмірі 3,5 млн гривень. Сума видатків поки не відома. Що планують зробити за бюджетні кошти - охоче розповідає.

Серед проблем, на які скаржаться жителі - відсутність водогону та розбиті дороги. Ці проблеми поступово вирішують. За словами старости, воду в Олешин та Іванківці планують провести вже в цьому році. А на 2022 рік уже закладені кошти для капітального ремонту доріг на трьох вулицях у селах Іванківці, Олешин та Калинівка.

Найбільша проблема округу - відсутність будівлі для дитячого садочка. Зараз він функціонує в орендованому адміністративному приміщенні, де також знаходиться сільська рада.

Мешканці Шаровечківської ОТГ не хотіли до міста

Нет описания.

Фото з архіву редакції

З ліквідованої Шаровечківської ОТГ до бюджету міської громади передали сім мільйонів перехідних коштів. Про те, що у селах громади робили до об'єднання та що роблять після, розповідає староста Болеслав Бондар.

Серед найбільш нагальних проблем, які хвилюють жителів округу, Болеслав Бондар називає дороги, водогони та освітлення. Стверджує, що вже багато зроблено за останній період. Дороги передані на баланс структурам міської ради й у червні розпочинатимуть робити ямковий ремонт. У Мацьківцях за наявності коштів робитимуть капітальний ремонт відрізку шляху на одній із вулиць.

Як відомо, у 2020 році Шаровечківська ОТГ зверталася до суду з проханням визнати протиправним рішення про її об'єднання з містом. Та зрештою, сільська громада була ліквідована. На питання про те, як мешканці ставляться до об'єднання зараз, староста стверджує, що як його власна позиція, так і позиція населення не змінилися.

В Богданівцях об'єднанню радіють

Фото - zruchno.travel

Староста богдановецького округу Микола Діденко розповідає, що жителі округу реформу вітають з радістю. Бо суми, які сплачували платники податків й які надходили на баланс сільської ради були незначними. Всього бюджет села Богданівці складав 760 тисяч гривень.

Після об'єднання в окрузі відбулися значні зміни. Як і в решті сіл громади, на кожного учня школи з міського бюджету виділяють 350 гривень, у садочку - 450 гривень на дитину. Вчителям призначили 30-відсоткові доплати до заробітної плати.

Покращилося надання медичних послуг.

Він розповідає, що багато проблем вже вдалося вирішити. Та роботи ще багато. Окрім доріг, ремонту потребує школа у Богданівцях - шиферний дах давно очікує заміни, потребує ремонту й система теплопостачання. У селі Березове потрібна капітальна реконструкція доріг на трьох вулицях. Значною проблемою для округу є стихійні сміттєзвалища.

Староста округу з центром у Пирогівцях Володимир Чернюк розповів нам, що ще до об'єднання у селах Пирогівці та Бахматівці розпочали ремонт системи водопостачання. Зараз роботи тривають. Також планують капітальні ремонти вуличних доріг. Кошти з міського бюджету закладатимуть вже в цьому році.

У окрузі з центром у селі Копистин також купили інтерактивну дошку для школи та виділяють кошти на кожного учня. Однак приміщення закладу потребує ремонту, а особливо - третій та четвертий поверхи.

Фото - 1ua.com.ua

Староста Лілія Панчук розповідає, що до об'єднання ніяких суттєвих проєктів в окрузі не розпочинали. Підсипали дороги, робили водовідні канали у селі Івашківці. Асфальт є лише в двох селах округу з п’яти й найближчим часом ця ситуація навряд чи зміниться. У Івашківцях, Колибані й Малій Колибані дороги підсипатимуть щебенем.

Та найбільше жителі скаржаться на те, що центральною дорогою Копистина їздять вантажівки. Мешканці зверталися до місцевої влади, Служби місцевих доріг і в Облавтодор, тож вдалося розпочати ремонт цього відрізку шляху.

Зі старостою округу з центром у Давидківцях, Оленою Ярмощук журналістам ВСІМ поспілкуватися не вдалося. Як тільки з нею вдасться зв'язатися, її коментар ми обов'язково додамо.

Що думають мешканці округів?

Житель Шаровечки Олександр Міхалець каже, що йому було краще у складі сільської громади, аніж міської.

Пані Олена, жителька села Давидківці ставиться до реформи позитивно.

Загалом, думки мешканців справді розділилися. Одні нарікають на бюрократичні труднощі, інші вважають, що об'єднання взагалі було недоречним. Деякі жителі, навпаки, щиро радіють й сподіваються, що нарешті відбудуться зміни на краще.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Лена Астахова

    Староста Богдановець брехні, де хоч слово про Масівці
  • Vitaliy Vitaliy

    Найкраще подав інфо староста Богданівець.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up