Що мають робити управляючі компанії (ЖЕКи) за гроші, які платять хмельничани

Що мають робити управляючі компанії (ЖЕКи) за гроші, які платять хмельничани
  • Щомісяця містяни мають платити за обслуговування свого будинку.
  • Кошти надходять на рахунок управляючих компаній.
  • Що натомість мають отримувати хмельничани, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Кожного місяця хмельничани платять за комуналку. Сюди входить не лише вода, газ, тепло, електропостачання, вивезення сміття, а й послуга управління будинком (квартплата). Раніше багатоквартирні будинки обслуговували ЖЕКи. Два роки тому їх перейменували в управляючі компанії. Що входить до їх обов’язків, читайте далі. 

На кожен будинок - окремий тариф

Кожен багатоквартирний будинок, що обслуговується ЖЕКом, має свою скарбничку витрат. Вона називається кошторисом. Наповнюють її самі мешканці, сплачуючи за послуги управління будинком. 

Сума оплати цих послуг встановлюється індивідуально для кожного будинку. При цьому враховуються усі його характеристики. 

Відео дня
  • Після вступу в силу закону Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, міська рада більше не має права формувати тариф.  Раніше він затверджувався і був для всього міста однаковим. Зараз на кожен будинок договірна ціна розраховується окремо. Вона визначається в залежності від характеристик будинку. Тобто кількість метрів труб холодного і гарячого водопостачання, кількість кранів на цих трубах, кількість колій, метраж проводок і так далі. Також визначається скільки чоловік має виконувати цю роботу - це таке поняття як нормування праці. Воно враховується оподаткуванням, потім це все ділиться на площу житлового будинку і визначається, що один квадратний метр - це якась конкретна сума - пояснює Володимир Путін. 

А у вашому ліфті є зв’язок із диспетчером?

Коли тариф на обслуговування будинком встановлено, слід розібратися які послуги можна отримати натомість. Усі вони прописані в наказі Про затвердження Обов’язкового переліку робіт (послуг), витрати на які включаються до складу витрат на утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території.

По-перше, це обслуговування всіх внутрішньобудинкових систем. Сюди відноситься водопостачання, гаряче водопостачання, водовідведення, теплопостачання, зливова каналізація, електропостачання і газопостачання. Із певною періодичністю будинок обходить людина, яка й контролює їх справність.

Крім того, у кошторис витрат управляючих компаній входить поточний ремонт внутрішньобудинкових систем. Втім на капітальний ремонт тут  розраховувати не варто. У разі виникнення такої потреби - платити за нього доведеться самим мешканцям. Якщо управитель повідомив про необхідність його проведення, а жителі будинку відмовляються - за ЖЕКом залишається право відмовитися від обслуговування об’єкта, що потребує ремонту. Таким чином управляюча компанія знімає з себе відповідальність за несправність конструктивного елемента у вашому будинку. 

У багатоповерхівках Кам'янця зупинили 90 небезпечних ліфтів

По-друге, управляючі компанії мають слідкувати за обслуговуванням ліфтів і наявністю в них зв’язком із диспетчером. Звісно, що перевіркою їх роботи займаються ліфтові компанії, які, в свою чергу, мають заключений договір із вашим управителем. 

  • Ліфти повинні бути оснащені диспетчеризацією. За цим слідкують ліфтові компанії. У нашому місті в кожному мікрорайоні є диспетчерська. Там і зобов’язані контролювати це питання. Звісно, що ми це перевіряємо, якщо до нас є звернення мешканців - каже заступник начальника ЖКГ Хмельницької міської ради Володимир Путін.  

По-третє, управляючі компанії мають перевіряти, як працюють протипожежні системи і системи димовидалення. За словами Володимира Путіна, ця процедура проходить два рази на рік. Цим займається комунальне підприємство АТП (Аварійно-технічне підприємство). Кілька разів на рік до кожного будинку навідується людина із обліковим журналом, яка просить показати вентиляцію. 

Також до переліку обов’язкових робіт входить прибирання прибудинкової території. Зазвичай порядок на подвір’ях наводять рано-вранці. Частину коштів, які мешканці сплачують за управління будинком, отримують саме двірники. 

“А як щодо прибирання під’їздів?” - запитаєте ви. Відповідь - є. Насправді серед робіт, які мають виконувати управляючі компанії, є прибирання приміщень загального користування. Сюди входять під’їзди, підвали й дахи. Як повідомив Володимир Путін, під час заключення договорів із управляючими компаніями, прибирання під’їздів не було включено в обов’язковий перелік. Тож нині прибирають лише у підвалах і на дахах будинків. Якщо ж мешканці бажають, щоб порядок наводили ще й у під’їздах, про це слід повідомити управителю. Дана послуга буде включена в договірну ціну і бажання мешканців буде здійснене. 

Знищення щурів та комах - ще один пункт у списку робіт ЖЕКів. Заступник начальника ЖКГ Хмельницької міської ради каже, що перевірку на “шкідників” проводять двічі на рік. За його словами, найчастіше в будинках Хмельницького заводяться саме блохи. 

Ремонт під’їздів у Хмельницькому: що роблять і коли прийдуть до вас

За капітальний ремонт будинку платять мешканці

Як повідомив заступник начальника управління ЖКГ Хмельницької міської ради Володимир Путін, є роботи, які в кошторис витрат управляючих компаній не входять. Наприклад, якщо будинок потребує капітального ремонту - доведеться платити мешканцям. Щоправда, частково. Умови розрахунку залежать від віку будинку. Це передбачає програма співфінансування будинків. 

  • Будинки від 10 до 25 років - 40% - кошти міського бюджету, 60% - кошти мешканців
  • Будинки від 25 до 50 років - 60% - кошти міського бюджету, 40% - кошти мешканців
  • Будинки старше 50 років - 80% - кошти міського бюджету, 20% - кошти мешканців

Якщо ж необхідність капітального ремонту є, а власники квартири ухиляються від його виконання - управитель може відмовитися від його обслуговування.

  • Наприклад, тече дах. Я, як управитель, бачу, що треба знімати всю покрівлю і перестеляти. Відповідно повідомляю про це мешканцям, а вони цього робити не хочуть. Тоді саме дах я викреслюю з кошториса обслуговування. 

  • Уявімо, що заржавіла труба - то її частину поміняють. Якщо ж потрібно замінити всю трубу - то в кошторис витрат це не входить. Відповідно, це робиться за рахунок власників квартир - каже Володимир Путін. 

Чи можна відмовитися від однієї з послуг

У жителів багатоповерхівок часто-густо виникає питання: чи мають вони платити за ліфт, якщо живуть на першому поверсі. Заступник начальника ЖКГ Хмельницької міської ради Володимир Путін відповів наступне: “Спільний ліфт - спільні витрати по ліфту”. Мовляв, незалежно від того хто на якому поверсі живе, платити за ліфт всі мають однаково. Тоді хоч до сусіда катайтесь, хоч на дах - головне заплатити.

Від інших послуг, що надають управляючі компанії, мешканці відмовитися не можуть. Однак власники квартири мають право змінити їх виконавця. Простішими словами: послуга залишається, виконавець - змінюється.  

Якщо мешканці не платять, то...

А як щодо тих мешканців, які за послуги не платять? Заступник начальника управління ЖКГ Хмельницької міської ради Володимир Путін каже, що сьогодні в Хмельницькому тих, хто ухиляється від сплати за послуги управління будинком - багато. Втім санкції для них вже існують. 

Відтак нещодавно за масові припинення електропостачання взялася управляюча муніципальна компанія “Дубове”. Там назбиралося 89 будинків боржників, які не платили квартплату більше трьох місяців. 

  • Якщо квартира не платить, законом передбачено варіант, який дозволяє не надавати послуги. Наприклад, обслуговування електричних мереж. Енергопостачальні компанії постачають в будинок електроенергію, але постачання йде тільки до входу в будинок. Розподілення електрики йде по будинку за рахунок коштів, за які управитель обслуговує ці мережі: міняє провода, автоматику і так далі. Якщо ви не платите за управління, ЖЕК має повне право перестати обслуговувати енергопостачання, яке йде до вашої квартири - каже Володимир Путін.

Крім того, при зростанні боргу, управляча компанія залишає за собою право відмовитися від обслуговування будинку. Тоді об’єкт відключають від енергопостачання, освітлення та іншого оснащення. За словами Володимира Путіна, у Хмельницькому вже були будинки із подібною долею.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (43)
  • Андрій Клімов

    Я з 2023, читаю статтю та "трошки" офігіваю
  • Юрій

    А Як щодо незаконного наставлення гаражів на зеленій зоні прибудинкової території ? чому ЖЕК не контролює і не забирає гаражі які люди понаставляли на чужій землі?
  • Pavel Kondrashov

    Мельники, симчишины, путины, новачки могут только бла- бла- бла. Ни за что эти жеки не отвечают, особенно 1- й кооперативный. Жильцы содержат на своей шее пиявок, без права знать куда идут гроши. И это обозначается в договоре обслуживания.
  • Oleksij Batozhynsjkyi

    жильці мають мають право знати куди йдуть їхні гроші і вимагати детальний звіт:-]

keyboard_arrow_up