Сотні хмельничан відключать від світла через борги за комуналку

Сотні хмельничан відключать від світла через борги за комуналку
  • Санкція стосується квартир-боржників, які обслуговує УМК “Дубове”.
  • Від електропостачання від'єднають тих, хто не платив квартплату понад 3 місяці. 
  • Наразі у списку 89 будинків.

Управляюча муніципальна компанія “Дубове” взялася за масові припинення електропостачання. Світло обіцяють вимкнути у тих квартирах, які мають борги по квартирній платі. Від сьогодні, 13 серпня, без електропостачання залишаться деякі жителі будинку по Пілотській, 76.  

  • З сьогоднішнього дня розпочнеться припинення обслуговування електропостачання за мережу, яка входить до моєї відповідальності. Мова йде про електропостачання до лічильника квартир, які мають борги. Так, як люди гроші не платять, я не маю коштів для обслуговування електромережі, - пояснює керівник УМК “Дубове” Олександр Забурмеха. 

Наразі лише в УМК “Дубове” є 89 будинків боржників. Це сотні квартир, які найближчим часом можуть залишитися без електропостачання.  Без світла залишаться ті, хто не платив комунальникам понад три місяці або має борг понад 500 гривень. В комунальній службі зазначають, що єдиний вихід уникнути щоденних вечерь при свічках - це заплатити.

Відео дня
  • Відключати ми будемо окремо кожний будинок в різний час після попередження мешканців. Ми розклеємо оголошення біля під’їздів та повідомимо кожну квартиру боржника про відключення. Якщо в період від повідомлення до дати відключення ці квартири не сплатять борг, вони будуть від’єднанні від електропостачання,  - говорить Олександр Забурмеха. 

Наприкінці липня у Хмельницькому через борги перед ТОВ “Хмельницькенергозбут” УМК “Центральна” вже почали відключати ліфти у будинках боржниках. Однак у УМК “Дубове” зазначають, що до таких радикальних дій вдаватися не будуть. Електропостачання обмежать безпосередньо боржникам. 

  • Колективні методи покарання ми не використовуємо. Ліфти, як їздили, так і будуть їздити. Ліфтом користуються всі мешканці будинку: і ті, хто платить квартирну плату, і ті, хто не платить. Якщо зупинити ліфт - це буде неправильно. Одні живуть на 9-у поверсі вчасно платять і не зможуть користуватися ліфтом, а інші не платять і живуть на першому поверсі, то їм той ліфт і не потрібен, - пояснює комунальник. 

Мають повне право, але...

Із відповідним рішенням комунальників погоджуються і правовики. Однак звертають увагу на те, що відключати від електропостачання комунальники напряму не можуть. Для цього вони мають звернутися до прямого постачальника електроенергії. 

  • Обслуговуюче комунальне підприємство має повне право відключати боржників, однак робити це треба через ТОВ “Хмельницькенергозбут”. Саме вони є постачальниками електроенергії і без них відключити світло ніхто не може. УМК може звернутися до них із заявою, згідно якої проведуть відключення боржників.  Це регламентується законом України “Про електроенергетику”. Згідно пункту 35 “Правил користування електричною енергією” енергопостачальник має право відключити споживача у разі порушення термінів сплати за спожиту електричну енергію у порядку, визначеному пунктом 27 цих Правил, - пояснив адвокат адвокатської контори “Місяць і Партнери” Андрій Місяць.

Нагадаємо, що розраховують квартирну плату залежно від квадратури помешкання. Так, до прикладу, якщо житло має площу 50 квадратних метрів, а вартість за один становить 4 гривні, то в місяць за комунальні послуги мешканці такого помешкання мають віддати 200 гривень.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Олег

    А если у квартиры есть долги, но именно за электроэнергию нет, тогда на каком основании ей могут отключить электроэнергию???!!! Получается должник заплатит за свет и всё, а дальше...

    Олександр Симчишин reply Олег

    Мої два коментарі вже видалили. Напевно стаття замовна від ЖЕКів чи міськвиконкому. Напишу втретє. В енергозбуті повідомили, що лише вони мають право відключати споживачів і лише якщо у такого споживача є борг за споживання елктроенергії (тобто їхніх послуг і ніяких інших). ЖЕКи і ОСББ, які відключають світло за борги перед ними назвали звичайними хуліганами і запевнили що будуть подавати на них до суду, якщо будуть таке чинити
  • ttt7

    Сытый - голодного некогда не поймет... а слои населения у нас очень далеко друг от дуга.
  • Юрій Петрович

    Державна виконавча служба має інший інструмент - блокування карткових рахунків українських банків. Засіб дуже дієвий!!!! Можна і цим скористатися. А власне відключення - то як крайній засіб!!
  • Alex Cube

    столько злорадства в некоторых комментариях. по-вашему, люди от хорошей жизни становятся должниками? это ваши сограждане, такие же люди как и вы. но вы вместо поддержки -- отрекаетесь от них, да еще и злорадствуете. не радуйтесь особо -- поднимут еще тарифы, -- а там и до вас доберутся.

    Олександр Симчишин reply Alex Cube

    Ну сьогодні вони платять, а завтра може також не зможуть. І нехай ті, що вже зможуть так само про них напишуть
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up