Скільки у Хмельницькому коштує “непридатність до військової служби”: деталі

Скільки у Хмельницькому коштує “непридатність до військової служби”: деталі
  • За минулий рік 12 тисяч чоловіків намагалися незаконно виїхати з України.
  • Розповідаємо, як це хотіли зробити в Хмельницькому. 
  • А також про найпопулярніші незаконні схеми для перетину кордону.

Від початку воєнного стану в Україні 12 тисяч чоловіків намагалися незаконно перетнути кордон. Робили це різними шляхами: і через водойми, і через гори. В результаті - зафіксовано 12 випадків з потопельниками на українсько-румунській річковій ділянці кордону. Також прикордонники тричі виявляли тіла чоловіків, які загинули в горах.

Як реалізовують схеми незаконного перетину кордону, скільки це коштує і чим закінчуються такі історії, дізнавайтеся далі.

Нагадаємо: раніше ми вже вам розповідали про ухилянтів від мобілізації на Хмельниччині. Кого та як за це судили, дізнавайтеся в окремому матеріалі.

Відео дня

Проходження військово-лікарської комісії за гроші

Вересень, 2022 рік. Середа. На годиннику близько 18 години. Двоє осіб зустрічаються біля будинку, за адресою Заводська, 61. Розмовляють. Один із них розповідає, що хоче поїхати за кордон на роботу. Та проблема із виїздом, оскільки в країні - воєнний стан. Тож законно перетнути кордон змоги немає. Тоді отримує відповідь, що все можна організувати за гроші. А саме - виготовити певні документи, які нададуть право на безперешкодний виїзд з України. 

Вже за два місяці, у листопаді, ці двоє зустрічаються знову. Цього разу біля автостанції №2, що на вулиці Шевченка. Спілкуються в автомобілі «Mitsubishi-Pajero». Чоловік, який обіцяв розв'язати питання з виїздом за гроші, каже:  “Безперешкодно перетнути державний кордон України можна пройшовши військово-лікарську комісію, де виготовлять військовий квиток про непридатність до служби за станом здоров’я”. Тоді він додає, що дана послуга коштує 6 тисяч доларів. 

Наприкінці листопада, особи зустрічаються знову. Цього разу на стоянці біля “Епіцентру”. Там, в автомобілі, чоловік, який хоче виїхати за кордон, передає іншому 6 тисяч доларів. Однак реалізувати все так і не вдалося. Схему викрили правоохоронці. Про все це йдеться в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Чоловік, який отримав 6 тисяч доларів, був обвинуваченим за частиною 2 статті 369-2 ККУ (Зловживання впливом). Суд визнав його винним. Йому призначили покарання у вигляді штрафу - 34 тисячі гривень. Також на користь держави з нього стягнули 1 510,24 гривні.

Незаконно виїжджають, як водії вантажів з “гуманітаркою” чи багатодітні батьки

Національне агентство з питань запобігання корупції виокремлює 8 схем, які дозволяють українцям незаконно залишати межі України. В агентстві додають, що усі вони були поширеними станом на 1 вересня 2022 року.

Схема 1. Незаконне перетинання державного кордону: 

  • перетинання державного кордону військовозобов’язаними особами поза пунктами пропуску через державний кордон та пунктами контролю без проходження прикордонного контролю
  • перетинання державного кордону з використанням військовозобов’язаними особами своїх паспортів громадян іноземних держав
  • виїзд за межі України в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю за сприяння службових осіб без здійснення обов’язкових процедур прикордонного контролю
  • виїзд на непідконтрольну Україні територію шляхом перетинання лінії зіткнення з подальшим виїздом за кордон через тимчасово окуповану територію Криму та територію російської федерації. 

Схема 2. Використання підроблених або отриманих у корупційний спосіб документів з відомостями про зняття військовозобов’язаної особи з обліку: 

  • військового квитка з відмітками про зняття особи з військового обліку
  • довідки військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з подальшим виключенням з військового обліку. 

Схема 3. Використання підроблених документів щодо статусу здобувача фахової передвищої та вищої освіти за кордоном 

Схема 4. Використання підроблених документів, які підтверджують статус багатодітного батька

Схема 5. Використання підроблених або отриманих у корупційний спосіб документів, що нібито підтверджують потребу у лікуванні (оперативному втручанні) або медичній реабілітації за кордоном внаслідок військової агресії рф

Схема 6. Виїзд за межі України на підставі листів державних органів до Держприкордонслужби з клопотаннями щодо сприяння військовозобов’язаним особам у перетині державного кордону

Схема 7. Виїзд за межі України через систему «Шлях» у статусі водія.

Такий водій нібито здійснює перевезення медичних вантажів, вантажів гуманітарної допомоги автомобільними транспортними засобами для потреб ЗСУ. А також інших утворених відповідно до законів України військових формувань і населення України без мети здійснити доставку таких вантажів, а у власних інтересах (наприклад, вивезення за кордон членів родини, відвідання родини за кордоном, придбання іноземних транспортних засобів, звичайні ділові поїздки тощо). 

Схема 8. Виїзд за межі України у статусі водія транспортного засобу суб’єкта господарювання, який має ліцензію на право провадження господарської діяльності з міжнародних перевезень вантажів та пасажирів автомобільним транспортом, відомості про якого внесені до інформаційної системи «Шлях». 

Виїзд здійснюється за схемою «”другого водія” на пасажирському транспортному засобі (автобусі). Тобто, за межі України виїжджають два водії, а повернення транспортного засобу на територію України відбувається під керуванням вже лише одного водія. 

410 марних спроб підкупу прикордонників

Як розповідають прикордонники, станом на кінець 2022 року понад 950 особам, які були залучені до схем незаконного виїзду за кордон, було оголошено про підозру. З них більш як 350 осіб вже притягнені до кримінальної відповідальності. 

Загалом від початку повномасштабного наступу, правоохоронці розпочали понад 2 100 кримінальних проваджень за факт незаконного виїзду за межі України. З них - понад 430 за переправлення осіб за кордон, 1 650 - за підробку документів та більш як 20 за ухилення від призову. Крім того, зафіксовано 410 марних спроб підкупу прикордонників. Загальна сума яких склала 4,9 мільйона гривень. 

Нагадаємо: усі подробиці щодо перетинання державного кордону України під час воєнного стану можна дізнатися тут. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Остахова Алена

    Ну харашо ви це напис васали,але за цією схемою ніхто не покараний не сидить,а як робили так і роблять
  • Наташка Макотерська

    Усіх на передову, що за нісенітниці. Чому бідні хлопці ложать голови за цих...., ще довго в нашій країні пануватиме безлад, корупція і.т.д. Війна між нами- тому, що  немає ніде справедливості. Якщо воювати і захищати свої сім’ї, свою країну то хай усі ідуть. З кожної сім’ї.
  • Надія Матвійчук Матвійчук

    Хто не хоче воювати не вміє нехай відкупляться офіційно щоб хватило оплатити всі потреби військових а не тікають відкуповуюються .все рівно це відбувається і хабарники отримують своє
  • Віталій Українець

    Хто хтів той просочився через решето- кордон.

    За обмеження свободи пересування Зеленський сяде і на довго!

    Читач45 reply Віталій Українець

    Москальську пропаганду повторюєш як папуга.

    Андрей Гришнюк reply Читач45

    Де пропаганда?

    ванильная содовая reply Віталій Українець

    Та ви що????невже?військовий час.відкрити кордони?хто буде воювати якщо всі повтікають

    Андрей Гришнюк reply ванильная содовая

    Хто хотів втікати, втекли ще у перші дні

keyboard_arrow_up