Сміття хмельничан: як закриватимуть звалище та яким буде переробний завод

Сміття хмельничан: як закриватимуть звалище та яким буде переробний завод
  • Діюче сміттєзвалище закриють та рекультивують.

  • Натомість поряд з’явиться нове.

  • Збудують сміттєпереробний завод, а хмельничани платитимуть за своє сміття більше.

Хмельницьке сміттєзвалище вже наближається до повного заповнення, а хмельничани з року в рік викидають все більше сміття. Тому міська влада взялася за радикальне вирішення «брудного» питання. Створили офіс «Розумне довкілля. Хмельницький», який координує роботу з поводження з твердими побутовими відходами. Співпрацюють з Європейським банком реконструкції та розвитку, який замовив розробку проєкту поводження з відходами у Хмельницькому. Ми розповімо, що пропонують та як може змінитися поводження зі сміттям у Хмельницькому в найближчі роки.

Що викидають хмельничани?

Одним із важливих елементів проєкту було визначення кількості сміття, яке потрапляє на сміттєзвалище, та його складу. Зараз на полігон щороку привозять 97 тисяч тон відходів, а до 2027 їх буде 115 тисяч. Про це розповів проєктний менеджер «Розумного довкілля» Іван Підопригора. Найбільше на сміттєзвалище привозять таких відходів:

  • Відео дня
    /li>

Іван Підопригора також розповів, що три роки тому в місті не було жодної системи сортування відходів. Все сміття хмельничан потрапляло на сміттєзвалище. Виправив ситуацію запуск екобуса, куди хмельничани почали здавати небезпечні відходи на зразок батарейок. Також на контейнерних майданчиках по всьому місту почали встановлювати окремі контейнери для пластику та скла. Відсортоване сміття замість сміттєзвалища відправляють на переробні підприємства. Займається цим приватна фірма — ТОВ «Рециклінг Поділля».

Що робитимуть з існуючим сміттєзвалищем?

Звалище твердих побутових відходів на проспекті Миру мають закрити та рекультивувати. Згідно з документацією проєкту, полігон наближається до повного заповнення. Якщо нічого не робити, теперішня потужність сміттєзвалища швидко вичерпається. У документації також згадують про пожежі, які інколи виникають на полігоні.

Пожежа на сміттєзвалищі 21 липня 2019 року. Фото ГУ ДСНС у Хмельницькій області

Іван Підопригора розповів про те, що вже зробили для покращення ситуації на сміттєзвалищі. 2017 року почали видобувати звалищний газ. Пробурили вже понад 50 свердловин глибиною до 12 метрів. За допомогою видобутого газу виробляють електроенергію, яку продають у загальну мережу. Займається цим приватна фірма, яка віддає до міського бюджету 13% прибутку. Іван Підопригора розповів, що все дозволило зменшити кількість пожеж та зменшити поширення неприємного запаху.

Надалі діючий полігон мають закрити та провести рекультивацію. Для цього потрібно зрізати схили, аби вони були не крутішими за 18 градусів. Потім сміття накрити мембраною з різних типів пластику, засипати ґрунтом та висадити багаторічні рослини. Як цю територію будуть використовувати, поки не визначили:

— Різні країни використовують простір після рекультивації для багатьох речей: від парків відпочинку, якщо це дуже якісно зроблено, до встановлення сонячних панелей. Навіть є варіанти, коли на санках діти катаються. Ми розглядаємо різні варіанти, щоб цей простір потім не пустував і там було щось креативне, — сказав керівник «Розумного довкілля» Микола Ваврищук

Поряд із рекультивованим полігоном буде облашований новий. Микола Ваврищук розповів, що він відрізнятиметься від старого. Сміттєзвалище зроблять за сучасними українськими та міжнародними стандартами. Зокрема, будуть передбачені системи відведення звалищного газу та фільтрату. Останній утворюється внаслідок потрапляння опадів у товщу сміття.

Рекультивація існуючого та облаштування нового полігону обійдеться у 7,5 мільйона євро. Із цієї суми 5 мільйонів — це грант, ще 2,5 мільйона — кредит від ЄБРР.

Фрагмент документації проєкту

Яким буде сміттєпереробний завод?

Керівник «Розумного довкілля» Микола Ваврищук розповів, що за часи незалежності в Україні не побудували жодного сміттєпереробного підприємства, яке працювало би зараз. Наразі в Києві діє завод «Енергія», запущений ще за радянських часів. У Рівному побудували сортувальну лінію, але вона зараз не працює.

Що ж робитимуть зі сміттям на майбутньому сміттєпереробному заводі? Як розповів Микола Ваврищук, це залежить від групи фракції:

Микола Ваврищук розповів, що зараз не існує технології, яка дає можливість переробити 100% сміття. Будівництво заводу обійдеться орієнтовно в 23 мільйона євро. Ці гроші візьмуть у кредит в ЄБРР.

Після запуску заводу приватні фірми не зможуть збирати сміття хмельничан. Всім цим займатиметься «Спецкомунтранс», він же й отримуватиме прибуток. А от чи буде прибутковим сміттєпереробний завод у цілому? Микола Ваврищук розповів, що ні. За його словами, все заплановано на покриття операційних витрат, а не для отримання прибутку. Близько 15% витрат покриватиметься за рахунок продажу відсортованої сировини, ще близько 85% — за рахунок того, що будуть платити хмельничани.

Чи платитимуть хмельничани більше за своє сміття?

Зараз плата за сміття має дві складових — за вивезення та за захоронення. Запуск заводу на них не вплине, проте додасться ще й третя складова — плата за переробку. Скільки це буде, поки невідомо, проте чиновники запевняють, вартість не буде «астрономічною».

Коли все це буде зроблено?

Зараз триває 120-денний період обговорення документації проєкту, яка розміщена на сайті міської ради. Хмельничани можуть надавати коментарі та вносити пропозиції, а Європейський банк реконструкції та розвитку буде їх розглядати. Завершиться обговорення 8 липня, а після цього в Лондоні збереться Рада директорів ЄБРР. Там будуть вирішувати питання щодо надання кредиту.

У вересні—жовтні планується підписання кредитної угоди. Після чого можна буде оголошувати тендер на проєктування та будівництво заводу. Пошук виконавця та виготовлення проєкту триватиме близько року, тому будівництво може розпочатися вже на початку 2022 року. Згідно з документацією проєкту, створення нового полігону, рекультивація існуючого та будівництво заводу триватиме від 2 до 4 років. Тобто завершити все планують у межах 2023—2026 років.

Читайте також: Що буде на території індустріального парку «Хмельницький» (КАРТА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (26)
  • александр

    На чому будуть працювати котельні заводу.
    Думаю що зроблять все  щоб ми дихали свіжим повітрям так чи ні.
  • Андрей Шпулак

    Правильно тут підмітили, і я давно про це говорив, що завод має бути, але хмельничани мають на ньому заробляти, але будемо платити більше. Як я зрозумів- це буде просто сортувальна лінія. І все. Якась напівпримітивно автоматизована. Що далі плануєте робити з папером і пластиком? Зі склом і металом? Гуму палити будуть. А не краще з неї крихту робити і ті ж самі велодоріжки влаштовувати, а не з бруківки? З пластику взагалі мовчу, чого тільки можна навиготовляти. Скло те саме.
    Максимальне повторне використання ТПВ.
    Про старий полігон смішно, застелити плівкою і висадити дерева)) а органіка, яка гниє? Якої форми воно набуде через кілька років?

    Ви розумієте, що нас знову найобують, при тому сильно. Я сортую сміття, здаю макулатуру, скло і метал, я на цьому заробляю. Двірники на цьому заробляють. Бомжі на цьому заробляють. А хмельничани будуть платити більше. Плюс кредит на завод повісять на всіх нас. І сума виросте ще більше. Аплодую рагульній команді Симчишина
  • Олександр Севастьянов

    Я б не дуже радів тому, що є той екобус, бо насправді істотно він ситуацію не виправив. Переконаний, що більшість хмельничан взагалі не паряться щодо того, що вони викидають у сміття. В Європі вже давно привчили всіх сортувати сміття, а у нас того сортування як не було раніше, так і зараз немає. А тим часом переробні заводи в Україні купують сміття за кордоном, бо у них воно вже добре посортоване. А ми й далі високими темпами забруднюємо довкілля.
  • Віталій Українець

    1.завоз сміття буде через Л.Гринівці!

    2.не врахували розу вітрів-сморід буде на дач/масив Отрадное!

    3.погоджень з мешканцями не було!?

    4.вангую-не допустять до впровадження!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук 19:15 У Хмельницькій міськраді провели чергове засідання виконкому: основні рішення Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 18:22 На Хмельниччині повторно виставили на аукціон Нігинський кар’єр 17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up