Справа - труба. Чому і за скільки працівники «Хмельницькгазу» змушують міняти газові шланги

Справа - труба. Чому і за скільки працівники «Хмельницькгазу» змушують міняти газові шланги
  • Хмельничанам, що користуються газовою колонкою, кажуть міняти мідну трубу на металеву.   
  • Монтажні роботи мають виконувати спеціалізовані організації за рахунок споживача. Беруть від 1500 до 2000 тисяч.
  • Тих, хто хоче швидше і дешевше, направляють до слюсарів «Хмельницькгазу», які за гроші, але без дозволу, виконають роботу 

 

- Останнє попередження було тижня зо два тому. В нас в будинку газ відключили тоді, приходили запускати. Хлопці сказали, що я створюю аварійну ситуацію і несу небезпеку цілому будинку через газовий шланг. Нібито він може пропускати газ. Сказали приходити до них і писати заяву на те, щоб міняти з мідної на сталеву. Питаю в них, за чий то буде рахунок, а вони кажуть – за свої, - розповідає жителька проспекту Миру Марія Іванівна.     

Такі зауваження роблять працівники «Хмельницькгазу» під час планово-технічного обслуговування і під час повірки лічильника.  Хмельничанам, які мають колонку, під’єднану мідною трубою або резиновим шлангом до загальної, кажуть замінити трубу на металеву. А таких абонентів у ПАТ 21 тисяча по місту.  Купувати нове обладнання містяни мають з власної кишені.

«Раніше претензій не було»

Відео дня

Марія Іванівна пояснює, що нову колонку встановила ще у 2003 році.  Тривалий час жодних зауважень від газовиків не отримувала. Про необхідність заміни почали нагадувати все частіше останні 5 років.

- Колись була металева труба, але після заміни майстер встановив мідну, - розповідає хмельничанка. – Я і подумати не могла, що вона не підходить, тим паче, що раніше працівники Хмельницькгазу нічого не казали. Про аварійну ситуацію почали говорити відносно недавно… А від одного з них я отримала пропозицію на скидку. Це було влітку. Куди підходити і які документи для цього потрібно не казали. Тоді я запідозрила, що це нелегально.

Для роз’яснення журналісти звернулися в ПАТ «Хмельницькгаз». Головний інженер про проблему знає. Каже, що при проведенні первинної газифікації прилади відразу підключаються на металеву трубу. Однак коли люди хочуть замінити стару колонку на нову, то аби не проводити зварювальних робіт, обирають альтернативу – мідну або гумову трубу.

- Коли люди наймають слюсарів, щоб ті поставили їм нову колонку, то вони не хочуть, щоб їм щось зварювали. Їм простіше вигнути мідну трубу, прикрутити і все. Або взяти гумовий шланг і підключити на нього, - розповідає vsim.ua головний інженер ПАТ «Хмельницькгаз» Юрій Коломієць.

«Мідні і гумові встановлювали самі»

У Хмельницькому не фіксували  випадків витоку газу або вибухів через цю трубу. Але газовики пояснюють, що кожна багатоповерхівка має проект газифікації будинку. А при його розробці проектанти вказують, що підключення газового обладнання треба проводити на жорсткому з’єднанні. Це означає, що будь-який опалювальний або водонагріваючий прилад має підключатись на металеву трубу. На гумовий рукав не дозволяється підключати колонки, можна тільки газові плити. Що ж стосується мідних, то вони вже не такі страшні, як кажуть. Про це каже сам головний інженер.  

- При підключенні газової колонки всі стики мають бути зварні, крім роз’єднаних з’єднань, де встановлюється кран і там відповідно скручується на певне різьбове з’єднання. Якщо це гумовий шланг в металевому обплетенні, то всередині він дуже низької якості і дуже тонкий. Коли він лопається, то цього не видно і це спричиняє витік газу, що може призвести до загазованості приміщення і навіть вибуху. В мідній трубі не така велика небезпека, але через різьбові з’єднання газ може час від часу пропускати, - розповідає vsim.ua головний інженер ПАТ «Хмельницькгаз» Юрій Коломієць.

Має бути висновок та акт перевірки

Коли працівники «Хмельницькгазу» виявляють таких споживачів, то мають відключити їм газову колонку та дати припис на те, що треба підключити прилад на металеву трубку. Тоді мешканці мають звернутись в Центр обслуговування клієнтів, що на Свободи, 22 та написати заяву. Їм дадуть список спеціалізованих організацій, які мають ліцензію на виконання монтажних робіт. Працівники спецорганізації мають документально засвідчити те, що поставили нову трубу, а споживач – передати висновок та акт перевірки стану димо-вентиляційних каналів в «Хмельницькгаз».

- Має обов’язково бути спеціалізована організація, тому що на право виконання газонебезпечних робіт треба мати відповідні дозвільні документи. На сьогоднішній день «Хмельницькгаз» монтажних робіт не виконує, - каже Юрій Коломієць.

Міняти трубу і дорого, і довго

Працівники «Хмельницькгазу», за словами головного інженера, не мають права проводити монтажні роботи. Роботу з газовими трубами краще залишити відповідним службам, які мають на це ліцензію і несуть повну відповідальність за свої дії.

Журналістам дали перелік з п’яти спеціалізованих організацій, які можуть допомогти хмельничанам замінити газову трубу. Це:

  • ТОВ «Поділля Інтерм»
  • ПАТ «Будівельно-монтажне управління по газифікації»
  • ТОВ «Теплогазбудсервіс»
  • ФОП Гулай
  • ФОП Луценко

Зателефонували у три з них. Розповіли, що нам потрібно замінити мідну трубу на металеву. Приватний підприємець Луценко сказав, що обійдеться робота приблизно від 500 до 700 гривень. Точну суму не назвав, оскільки треба міряти. Подзвонили і у ТОВ «Теплогазбудсервіс». Чоловік по той бік слухавки  повідомив, що у них можна і купити трубу, і встановити. Коштуватиме така послуга до 2000 гривень. Але чекати доведеться аж до закінчення новорічних свят. Виявляється, замовлень у них вистачає.

Навідались ми і у ТОВ «Поділля Інтерм», але там було закрито. Тому подзвонили на мобільний номер, який нам дали газовики.

- Жіночко, у нас до нового року заявок море і то вам дорого обійдеться. Сходіть тихенько на 8 ранку в 611 кабінет до слюсарів «Хмельницькгазу». Попросіть їх і домовитеся. Бо в нас то буде десь 1500 гривень. Можу дати вам номер Сергія, він в приватному порядку вам поставить і дешевше. А якщо в вас колонка включена, ви собі заяву написали, то хай лежить, а ви собі користуйтеся і не морочіть одного місця, - сказала нам працівниця організації Світлана Василівна.

Жінка, до речі, дозволила посилатись на неї при «замовленні» послуг в «Хмельницькгазі».

Як слюсаря замовляли

Журналісти vsim.ua  перевірили, чи можна замовити дешеві роботи і чим це може нам обернутися. Спочатку подзвонили Сергію, до якого радили звернутись у ТОВ «Поділля Інтерм». Телефонуємо:

- То це вам треба поміняти трубу від колонки? Там варити треба. Я подзвоню напарнику, він варить, і ввечері до мене подзвоните, він приїде поміряє, - каже слюсар Сергій.

Чоловік одразу запитав адресу та те, чи раптом не відключили газовики нам колонку. Кажемо, що газ нам перекрили і ми вже написали заяву.

- Якщо вам написали бумагу і по комп’ютеру провели, що відключили колонку, то це вам треба йти в абонентну службу. Там треба писати заяву і звертатись в спеціалізовану організацію. Бо я вже нічого не зроблю. Якби не відключали, а так вже пізно, - пояснює слюсар Сергій.

Щоб перевірити, чи дійсно слюсарі пропонують встановити трубу вдвічі дешевше, як пропонували Марії Іванівні, йдемо на 8 ранку, за порадою тієї ж співрозмовниці, в кабінет 611 до слюсарів «Хмельницькгазу». В кабінеті шумно. У слюсарів якраз вранішнє зібрання. Світлана Василівна вказала прізвище і ім’я двох працівників, які за її словами, займаються таким «підробітком» і можуть встановити трубу дешевше. Одного з них ми на місці якраз знайшли. З чоловіком вийшли в коридор і там запитали, чи він може допомогти.

На цей раз, за нашою легендою, кажемо, що газ нам не відключали. Чоловік розповідає, що за 800-900 гривень прийде і переварить трубу. Купляти самому нічого не треба, працівник все принесе з собою. Деталі – у відео. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (11)
  • Олег

    знаю за ці шланги. дійсно їх ставлять працівники газконтори. і тоже знаю цього сергія. все правда. тільки от цей інженер якось не переконливо говорить шо вони не мають права ставити ці труби

    Діана Граділь reply Олег

    Газконтора- это самая наглая, самая безсовесная, самая лживая организация города Хмельницкого!!!
  • Васько

    Ті газовики геть обнагліли. Скільки можна здирати з людей гроші? Лічильник сам став, трубу сам міняй. А ви нашо там сидите у своїх кріслах???
  • Сергій Птащук

    Шановні УКРАЇНЦІ! За збігом життевих обставин наша сім"я зараз проживає в Барселоні, лікуємо донечку... Дуже було цікаво і дивно зрозуміти, що в Хмельницькому нас дурять: в Іспанії ми з газом, ми готуємо, гріємо воду через колонку, вихід - 15 кубів максимум, а в Україні тільки була газова плита для кухні лише (!!!) - 20 кубів, як мінімум...

    Штокалюк Александр reply Сергій Птащук

    Так правильно, там евро-стандарти, а в нас совковий менеджмент)))P.S. Жаль що хвороба Вашої донечки змусила Вас зрівнювати рівень життя в нашій УКРАЇНІ!!!!!

    Сергій Птащук reply Штокалюк Александр

    Дякуємо щиро Штокалюку Олександру! Згадали з дружиною, що нам дозволено в Іспанії БЕЗЛІМІТНЕ користування газом, ми не економимо (!!!). Але воду і електроенергію бережемо...
  • Укропам Слава

    Давно пора этих газовиков взять за жопу, наживаются на людях как хотят!!!

    Почему немецкая колонка фирмы Junkers
    Bosch идет укомплектованна медной трубкой, неужели немцы тупее и безрукее производя лучшую технику в мире, Mercedes, BMW и.т.д  чем наши инженеры которые производят Таврию и остальное разное гавно???
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up