Тарифи, субсидії, вихідні: усі зміни для хмельничан із 1 травня

Тарифи, субсидії, вихідні: усі зміни для хмельничан із 1 травня
Фото ілюстративне

Ми дібрали для вас всі оновлення, які торкнуться жителів області наприкінці весни. 

У травні на українців та жителів Хмельниччини зокрема знову чекає ряд змін. Найголовніші серед них — можуть ввести компенсації за зруйноване під час війни житло, а деякі українці позбудуться права на субсидію. Також в останній місяць весни ми відзначимо травневі свята, але додаткових вихідних не буде.

Ціни на електрику 

Із 1 травня в Україні планувалося підвищення тарифів на електроенергію. Раніше голова Нацкомісії з держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Костянтин Ущаповський повідомив, що розглядається декілька варіантів встановлення нових тарифів на електроенергію.

— Серед варіантів є такі: 2,40 грн та 2,80 грн за 1 кВт/год. Головним тут є завдання забезпечити захист вразливих категорій споживачів, розробивши відповідні програми цільового соціального захисту, — сказав голова НКРЕКП.

Відео дня

Однак, ще 25 квітня представник уряду у парламенті Тарас Мельничук заявив, що підвищення тарифів на електроенергію з 1 травня в Україні не буде. Кабмін продовжив дію фіксованої ціни на світло для побутових споживачів до кінця нового місяця.

Наразі тариф на електрику для побутових споживачів становить:

Ціни на воду 

НКРЕКП також раніше анонсувала підвищення тарифів на воду у два етапи. Перший етап уже відбувся в квітні — підвищення на 12,3%. Другий етап підвищення має відбутися в липні — тарифи підвищать ще на 14,1%.

Та варто зазначити, що НКРЕКП поки не публікувала оголошень чи рішень про затвердження нових підвищених тарифів на водопостачання та водовідведення. Нові тарифи НКРЕКП встановить, скоріш за все, на такому рівні для хмельничан — 29,27 гривні (15,07 / 14,02). 

Однак, поки на сайті Хмельницькводоканалу діючий тариф встановлений ще 1 січня 2022 року такий:

Ціни на газ 

У березні уряд продовжив дію положення про спеціальні обов’язки на ринку природного газу до 30 квітня. Вчора завершилася дія положення, проте не відмінено мораторій, накладений в травні 2022 року, згідно з яким заборонено піднімати тарифи на комунальні послуги, газ, воду та світло до кінця воєнного стану. Поки уряд не робив офіційних заяв, але доки не озвучено, що тарифи на газ будуть підніматися з 1 травня.

Наразі ж клієнти компанії Нафтогаз України як постачальника останньої надії продовжать платити за газ 7,96 грн за кубометр. Що ж до інших постачальників, ціни в них коливатимуться від 7,70 до 9,99 грн за кубометр.

Зміни для водіїв

Із 1 травня по 1 жовтня в Україні можна не вмикати денні ходові вогні або ближнє світло в денний час доби поза населеними пунктами. Тепер, якщо не ввімкнули освітлювальні прилади — не буде вважатися порушенням ПДР.

Компенсації за зруйноване житло

У травні в Україні можуть запрацювати компенсації за зруйноване житло через військові дії. Будь-хто, чиє житло було зруйноване або пошкоджене через наслідки війни, може подати заявку на компенсацію в "Дії" або через нотаріуса. До заявки потрібно додати пакет документів, що підтверджує право власності на житло, а також фото об'єкта до і після руйнування.

Отримати компенсацію можна двома способами. Перший - сертифікат на покупку квартири або приватного будинку. Другий - зарахування грошей на спеціальний рахунок. За ці гроші можна буде побудувати своє житло. Сертифікат заборонено передавати третім особам.

Сума компенсації розраховується індивідуально залежно від вартості зруйнованого житла. Житло по компенсації можна буде отримати тільки на підконтрольній Україні території, і його вартість має бути приблизно рівною з вартістю зруйнованого житла. Різницю власник доплачує сам. Діяти сертифікат буде 5 років. Протягом цього періоду ним можна буде скористатися. 

Перерахунок субсидії

У травні українцям перерахують суму субсидії на новий опалювальний сезон до квітня 2024 року. Крім того, в травні українці, які мають борг по комунальних платежах, будуть позбавлені права на субсидію. Заборгованість по комуналці потрібно було сплатити впродовж квітня.

Травневі свята і вихідні

У травні відзначать День праці (1 травня) і День матері 2023 (14 травня). Також 8 травня в Україні відзначать молоде свято День пам'яті та примирення на честь капітуляції Третього Рейху та вшанування подвигу українського народу. 9 травня святкується День Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Свята 8 і 9 травня в 2023 році випадають на понеділок і вівторок. Вихідних на честь травневих свят цьогоріч не буде, оскільки на час воєнного стану додаткові дні відпочинку скасовуються. Однак у приватних компаніях керівники можуть прийняти рішення про надання вихідного на свій розсуд.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Женя Закордонец

    Як ви вже з...аїбали коли вже пенсії, зарплати почнете піднімати!!! думати трохи про людей 😡🇺🇦
  • ЧитачЧитачів

    Нарешті хоч якісь зміни. Давно не підвищували.
  • Андрей Гришнюк

    Ніяк не нажеруться!

    Коли вже подавляться нарешті!!!

    😡😡😡

    Роботи немає!

    Гідної зарплатні немає!

    Пенсії мізерні!

    А вони тарифи підіймають 😡

    Добре що про себе не забувають, премії, надбавки 😡

    Уряд _ зрадники свого народу!!!

keyboard_arrow_up