Ціни на молоду і стару картоплю: де вигідніше у Хмельницькому

Ціни на молоду і стару картоплю: де вигідніше у Хмельницькому
  • Продовжуємо моніторити ціни на продукти у Хмельницькому. 
  • На прилавках вже є молода картопля. За скільки її продають?
  • Дізнавайтесь ціни і переглядайте інфографіку. 

Журналісти vsim.ua продовжують слідкувати за вартістю продуктів у Хмельницькому. Щоразу ми розповідаємо про ціни на м’ясо, сало, овочі, а також молочні вироби, яйця чи крупи. 

Цього разу розповімо про один з найпопулярніших овочів в раціоні – картоплю. Додамо, що востаннє, ми дізнавались ціни на картоплю минулого місяця. Як змінилась її вартість навесні?

Тим паче, на ринку вже продають ранню картоплю. Кажуть, привезена вона з-за кордону. 

Відео дня

Для порівняння ми відвідали два продовольчих ринки Хмельницького – «Дубово» і центральний, а також дізнались ціни у супермаркеті. 

Отож, за скільки продають картоплю? Переглядайте інфографіку. 

Який прогноз?

Директорка департаменту агропромислового розвитку Тетяна Гетьман каже, що головна причина подорожчання цього овоча — суттєве зменшення площ вирощування, - передає видання «Високий замок». 

Нагадаємо, картопля почала дорожчати з січня цього року. 

«Картопля вже давно не другий хліб українців, бо з’явилися альтернативні варіанти споживання — крупи, макарони, інші овочі борщового набору.  Картопля вважається продуктом, який зараз можна замінити. І це якраз відбувається, бо ціни на овоч зросли. Яка причина росту цін? За останніх п’ять років ціни на картоплю були стабільно низькими, особливо на фоні коливання цін на інші овочі борщового набору. У виробників відбулося певне розчарування. А населення своєю чергою вирішило: якщо картопля стабільно дешева, навіщо ж її вирощувати? Краще піти на ринок і купити по 5−6 гривень за кілограм. Населення теж скоротило площі вирощування картоплі. Оскільки і населення скоротило вирощування, і комерційний агросектор, тож ще менше робили запасів на зиму. Навіщо робити запаси подумали люди. Оскільки 98% картоплі вирощувало населення, відповідно зараз вистачає лише кількох відсотків скорочення площ, аби ми відчули як скоротилася пропозиція і зріс попит», - каже експертка. 

Окрім цього, здорожчання картоплі пов’язане з тим, що до війни найбільшим виробником цього овочу був південь країни. Тепер же доводиться імпортувати з-за кордону – з Польщі, Литви чи Єгипту. 

За словами експертів, ціни на картоплю цієї весни будуть залежати переважно від умов зовнішнього ринку. Бо в українських сховищах її мало. Відтак головним маркером подорожчання нашої картоплі є обсяг імпорту. 

За інформацією Укрінформ,  з січня 2024 року в Україну почали надходити великі партії картоплі з Польщі, а також із Литви та Латвії, що вимірюються сотнями тонн.

«Наразі оптові ціни на картоплю в Україні є найвищими за всю історію, як у гривні, так і в перерахунку на долари або євро. Фактично за рік ціни на цей товар зросли в 3,5-4 раза. При цьому буквально за останні 3 тижні оптова ціна на якісну свіжу картоплю в Україні злетіла на 40% і перевищила рівень цін у сусідніх країнах Євросоюзу, що зробило імпорт картоплі економічно доцільним», - розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (FAO) Андрій Ярмак.

Як додав експерт, внаслідок цього в Україні знизились обсяги виробництва картоплі, оскільки багато дрібних виробників направили сили на вирощування інших культур: цибулі, моркви, капусти чи буряка. Окрім того, знизились масштаби вирощування.

На думку Ярмака, все це разом із несприятливими погодними умовами сформувало дефіцит якісної продовольчої картоплі на ринку України.

Читайте також:

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лесовой К.

    Неужели такое упование на чудесный рынок и египетскую бараболю? Может выделить чуток мозгов на планирование, оторвать от культур-мультур, переименований и правильных божков.

keyboard_arrow_up