У хмельницьких укриттях встановлюватимуть автоматичні замки, що відчинятимуться під час тривоги

У хмельницьких укриттях встановлюватимуть автоматичні замки, що відчинятимуться під час тривоги
Ілюстративне зображення
  • Коли оголошена повітряна тривога, сховища повинні відчиняти.

  • Однак так стається не завжди.

  • У міськраді знайшли рішення.

У Хмельницькому планують встановлювати в укриттях двері, яку будуть автоматично відчинятися під час повітряної тривоги й зачинятися після її завершення. Про це йдеться у програмі «Моє укриття», проєкт рішення про затвердження якої опублікували на сайті міської ради. Для набуття чинності документ має пройти виконком та сесію.

Розрахована програма на 2023-2025 роки. На її виконання потрібно 13,5 мільйона гривень. Розпорядником грошей буде управління житлової політики і майна. Кошти виділятимуть тільки на ті укриття, які є на публічних картах. Якщо якогось укриття немає, мешканці повинні будуть звернутися до міськради та ДСНС, аби локацію додали.

Згідно з документом, програма має два основні напрямки. Перший — це обладнання укриттів автоматичними дверима. В тексті пояснюється, навіщо це потрібно. Після початку повномасштабного вторгнення підвали багатоповерхівок використовували як укриття й вони були відчинені постійно. Мешканці та управителі будинків наводили там лад — прибрали, поставили воду, стільці, старі меблі, занесли теплі речі. Та довго все це не трималося — підвали грабували, у них поселялися безпритульні та бродячі тварини.

Відео дня

У тексті програми про це прямо не сказано, але ми пояснимо — через описані ситуації укриття почали зачиняти на той період, коли немає тривоги. А коли тривогу оголошували, відповідальна особа його відчиняла. Однак ставалися випадки, коли укриття під час тривоги було зачинене й люди не могли до нього потрапити. Наприклад:

Тому в Хмельницькій міськраді й вирішили встановлювати автоматичні двері. Вони будуть оснащені електромагнітними замками. Коли оголошуватиметься тривога, система автоматично відкриватиме всі замки, які до неї підключені. Диспетчер за кольором позначок бачитиме, зачинені чи відчинені укриття. Якщо відкриття не відбудеться автоматично, він зможе зробити це вручну через окремий доступ.

Таким чином під час тривоги всі охочі зможуть зайти в укриття. Після закінчення тривоги замки автоматично блокуватимуться. Люди всередині виходитимуть, натиснувши кнопку. Заходити в укриття, коли немає тривоги, зможуть люди з магнітними ключами. Таким чином доступ до них постійно матимуть співвласники багатоповерхівок, персонал комунальних служб тощо.

Для того, щоб встановити двері з автоматизованим відчиненням, співвласники багатоповерхівки повинні будуть провести збори та ухвалити відповідне рішення. При цьому вони обов’язково мають дати дозвіл на доступ до укриття всіх охочих, а не тільки мешканців будинку. Відтак потрібно буде подати документи до управління житлової політики і майна. Двері встановлять, якщо на це в бюджеті будуть гроші.

Другий напрямок програми — ремонт укриттів, зокрема комунікацій, які в них пролягають. Це опалення, водопостачання, каналізація та електромережа. Виділити гроші на це можуть у двох випадках:

Аби отримати грошей на ремонт управитель (управляюча компанія, ОСББ тощо) повинна обстежити укриття, скласти дефектний акт порахувати вартість робіт. Тоді управитель повинен буде звернутися до управління житлової політики і майна з документами та обґрунтувати необхідність виділення грошей. Якщо підстави на це будуть, гроші виділять за їхньої наявності у бюджеті.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Nadin

    Цікаво, а якщо заблокуються  двері, то як люди мають вийти?
  • Иван Подвысоцкий

    Дістали красти гроші звичайних людей.
  • Sergii Volkotrub

    А зачинятися?
  • Марія Нестерук

    Люди й так бояться ще щоб двері закривались вже більше нічого придумати

keyboard_arrow_up