Зеленський наказав переглянути рішення ВЛК від початку повномасштабного вторгнення

Зеленський наказав переглянути рішення ВЛК від початку повномасштабного вторгнення
Фото ілюстративне
  • Правоохоронці перевірять старі рішення ВЛК із 24 лютого 2022 року, які можуть бути сфальсифіковані.

У вівторок, 12 вересня, президент Володимир Зеленський підписав указ про перевірку всіх рішень військово-лікарських комісій, які були ухвалені із 24 лютого 2022 року. Про це йдеться на сайті глави держави.

Володимир Зеленський наказав провести комплексну перевірку обґрунтованості тих рішень ВЛК щодо інвалідності та непридатності до військової служби, які були ухвалені в період повномасштабного вторгнення та можуть бути повʼязані з корупційними порушеннями. Усіма випадками, коли рішення явно безпідставні та незаконні, мають зайнятися правоохоронці.

За результатами перевірки мають зробити висновки щодо тих осіб, які на основі сфальшованих рішень ВЛК виїхали за кордон за час від початку повномасштабної агресії.

Відео дня

Таким чином глава держави ввів у дію відповідне рішення РНБО від 30 серпня 2023 року "Про військово-лікарську експертизу в ЗСУ". Контролювати перевірку ВЛК має секретар Ради нацбезпеки та оборони Олексій Данілов.

Що відомо про реформу ВЛК

Ще 30 січня очільник Мінцифри Михайло Федоров заявив, що міністерство планує реформувати процеси ВЛК. Серед іншого йшлося про проведення цифровізації процедур.

На початку лютого заступниця міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що Міноборони вдосконалює роботу військово-лікарських комісій і вже створили єдиний медичний простір цивільної та військової медицини. Також розширили систему військово-лікарських комісій.

За словами Маляр, йшлося про 5 основних напрямків удосконалення роботи ВЛК:

Нагадаємо, у Хмельницькому та області під час повномасштабного вторгнення неодноразово затримували медиків чи працівників ТЦК, які брали хабарі з ухилянтів. Натомість лікарі обіцяли оформити медичні довідки чи інвалідність для виїзду за кордон. А військові розповідали, що можуть “допомогти” з документами, бо мають вплив на працівників ВЛК. Детально про це ми писали в таких матеріалах:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Инна Жилко

    Давно пора!
  • Анонім

    Тобто людей яких наловили "тцк-ашники" і по фальшим рішенням влк відправили на фронт, повернуть назад ?
  • Юрій Поляков

    Як? Ті хто брав хабара за групу в Хмельницькому поїдуть перевіряти тих хто брав в Тернополі?? А ті з Тернополя у Львів?))) І так по кругу???

    Оксана Паенк reply Юрій Поляков

    Юрій Поляков додатковий заробіток
  • 007

    Тепер навіть без руки визнають придатним бо будуть боятися геморою

keyboard_arrow_up