Виплати сім’ям загиблих військових: скільки видають та хто може їх отримати

Виплати сім’ям загиблих військових: скільки видають та хто може їх отримати
Фото з сайту "Новинарня"

Дізнавайтеся хто може претендувати на допомогу, скільки мають виплачувати, які документи слід для цього зібрати та куди їх подати. 

Більше 6 місяців повномасштабної війни тисячі українських військовослужбовців захищають країну зі зброєю в руках від окупантів. Підлий ворог не шкодує нікого. Багато наших воїнів поплатилися за свободу власним життям. Чи не щодня приходять похоронки на Хмельниччину. Дружини стають вдовами, діти — сиротіють без батька, а старенькі батьки — залишають без опори та підтримки. 

Сім'я кожного військового, який загинув, захищаючи Батьківщину під час повномасштабної війни, має право на компенсацію. Державою визначено одноразову грошову допомогу у розмірі 15 мільйонів гривень.

Як же родинам, що втратили рідних в російсько-українській війні, отримати виплати від держави? Перелік необхідних документів та порядок їхнього подання до потрібних інстанцій для одержання одноразової виплати допомогли визначити адвокат юридичної фірми "Міллер" Андрій Новак та Департамент соціального забезпечення Міністерства оборони України, повідомляє "Українська правда. Життя". Розповідаємо по порядку. 

Відео дня

Скільки становить компенсація та хто має на неї право?

У постанові Кабміну №168 від 28 лютого йдеться, що родини загиблих військових, які боролися проти російського окупанта з 24 лютого 2022 року, мають право на одержання одноразової допомоги в розмірі 15 мільйонів гривень. 

Розмір компенсації сім'ям загиблих до повномасштабного вторгнення росії становив 750 прожиткових мінімумів доходів громадян.

Адвокат Андрій Новак стверджує, що допомогу від держави можуть отримати не лише члени сім'ї загиблого Героя, а й ті, хто перебував на його утриманні. Вони також мають право на свою частку компенсації. Це, зокрема:

Кого вважають членами сім'ї військового?

В українському законодавстві чітко не визначено, хто є членами сім'ї, зауважує Андрій Новак.  Закон України "Про соціальний і правовий статус військовослужбовців та членів їх сімей" посилається на положення Сімейного Кодексу. Однак, в тому також немає конкретного переліку, кого вважати членами родини.

З огляду на це, Конституційний суд, ухвалив рішення, що членами сім'ї військовослужбовця є:

Діти вважаються членами сім'ї незалежно від того, чи є це діти будь-кого з подружжя, спільні або усиновлені, народжені у шлюбі або позашлюбні. Є й інші критерії визначення кола членів сім'ї:

— Це особи, які постійно мешкають із військовослужбовцем та ведуть спільний побут. Це можуть бути не лише близькі родичі військовослужбовця (рідні брати/сестри, онуки, дідусь/бабуся, тітка/дядько), але і близькі родичі дружини, вітчима, мачуха тощо, — додає адвокат Новак. 

Основним критерієм для визначення їх як членів родини є:

Членам родини, які хочуть отримати грошову допомогу від держави, необхідно довести приналежність до кола сім'ї загиблого військового у судовому порядку в рамках окремого провадження. Також право на компенсацію мають особи, які перебували на утриманні загиблого військового. Однак на підтвердження такого факту має бути відповідний документ.

— Це може бути або нотаріально посвідчений правочин, що підтверджує факт перебування заявника на утриманні особи, або рішення суду, отримане в рамках порядку окремого провадження. У такому разі слід подавати заяву до суду про встановлення юридичного факту, що людина перебувала на утриманні у загиблого, — пояснює адвокат.

Які документи потрібні для одержання компенсації?

Про загибель військового членів його сім’ї сповіщають військкомат або військова частина. За словами адвоката Андрія Новака, передусім родині загиблого захисника або захисниці мають видати свідоцтво про смерть. З таким свідоцтвом можна буде звертатися до інших інстанцій. 

Далі необхідно звернутися до командира військової частини з проханням надати наступні документи:

— Навіть якщо когось не було включено до складу сім'ї в особовій справі, це можна буде оформити в подальшому, наприклад, через судове рішення. А потім уже звертатися за отриманням грошової допомоги, — зазначає Новак. 

Командир військової частини має зібрати і передати родині загиблого вказані документи у 10-денний термін. Та адвокат попереджає, що на практиці усе залежить від людського фактору: документи можуть як затримати, так і видати достатньо швидко.

Після одержання документів від командира військової частини далі звернутися до найближчого військкомату. Тут родичі мають написати заяву про виплату одноразової грошової допомоги, додаючи вже отримані документи та додати до них наступні:

Документи подали. Що далі?

Далі всі копії мають завірити у територіальному центрі комплектування та соцпідтримки (військкоматі — авт.), який приймає документи для виплати одноразової допомоги. Тоді, у 15-денний термін їх повинні направити до Департаменту соцзабезпечення Міноборони.

Там папери розглядає спеціальна Комісія з розгляду питань, пов'язаних із призначенням і виплатою одноразової допомоги. Впродовж 30 днів вона має ухвалити рішення про призначення компенсації або ж про відмову у виплаті. У разі позитивного рішення Комісії, документи має затвердити міністр оборони України. 

— Лише після цього кошти для виплати компенсації у розмірі 15 мільйонів гривень мають переказати на рахунок Командування Сухопутних військ ЗСУ, а уже звідти на рахунки членів сім'ї загиблого через обласні терцентри комплектування та соціальної підтримки, — зазначають в “Українській правді. Життя”. 

Але, якщо членам сім'ї загиблого відмовили у виплаті 15-ти мільйонної компенсації, то таке рішення можна оскаржити у суді, наголошує адвокат.

Обставини, які впливають на розмір компенсації

Адвокат наголошує, розмір компенсації залежить від відомостей, що міститимуться у документі про обставини загибелі військового. Адже це є основним для отримання грошової допомоги.

Якщо захисник загинув під час виконання обов'язків військової служби, брав участь у реальних бойових діях, перебував на фронті, то у такому разі його близькі та рідні мають право на виплату в обсязі 15 мільйонів гривень.

— Наприклад, загибель під артилерійським обстрілом, під час перестрілки з ворогом, наїхав на міну, підірвали танк або машину тощо. Це може бути не тільки на передовій, але і в тиловій частині: на першій, другій, третій лінії, — зазначає Андрій Новак.

За наявності таких підстав необхідно, щоб у довідці про обставини загибелі було зазначено: "смерть, ТАК, пов'язана із виконанням обов'язків військової служби" або "смерть, ТАК, пов'язана із захистом Батьківщини". 

Водночас, якщо військовий загинув під час виконання у період проходження військової служби, то обсяг компенсації, на яку можуть розраховувати члени його родини, становитиме 500 прожиткових мінімумів, додає адвокат.

— Якщо військовий загинув у період проходження ним військової служби, тут уже вказуються інші обставини. Зокрема, не пов'язані із безпосередньою участю у бойових діях. Наприклад, військовий заряджав "урагани" чи "гради", його придавило і від отриманих травм він загинув, — підсумовує Новак.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Тетяна Никлеса

    Я рідна сестра загиблого військовослужбовця але з ним непроживала і він мене не утримував. Можу я шось отримати від держави чи ні?
  • Люба Кіян

    Я Любов мене загинув син і мій чоловік воспитував їог з 7 год і він невішов

    щоб йому виплатили ,а рідному батьку виплатили ,де є правда
  • Bad Inside

    А чи дійсно виплачують цих 15 млн. грн. Чи цей закон для галочки, для замилювання очей.

    Люба Кіян reply Bad Inside

    Це правда виплачую
  • Ruslan Nykolyn

    Ееноор

keyboard_arrow_up