Виселення прикордонників з готелю «Жовтневий». Що кажуть в академії та міськраді

Виселення прикордонників з готелю «Жовтневий». Що кажуть в академії та міськраді
  • Понад 70 сімей попередили про виселення.

  • Термін оренди закінчується у квітні.

  • Запитали про ситуацію у міськраді та прикордонній академії.

Дізналися деталі та можливі варіанти розвитку подій навколо готелю в центрі Хмельницького, звідки можуть виселити прикордонників.

Оренда за 1 гривню на рік

У колишньому готелі «Жовтневий», що на Проскурівській, 44, мешкають військовослужбовці та цивільні працівники прикордонної академії. Приміщення належить Хмельницькій міській раді, а навчальний заклад її орендує та надає кімнати своїм працівникам. Вартість оренди символічна — 1 гривня на рік.

Відео дня

Чи будуть прикордонники жити у готелі й надалі — питання зараз відкрите. Періодично виконавчий комітет продовжує договір оренди з академією. Востаннє це зробили на період до квітня цього року. В січні мешканців попередили про виселення, оскільки чиновники більше не мають наміру продовжувати термін оренди.

Заступник міського голови Василь Новачок у коментарі журналістам «Суспільного» пояснив, що приміщення у готелі нежитлові й надавалися у тимчасове користування. Через зміни у законодавстві міськрада вже не має права здавати його в оренду безкоштовно, тобто за символічну плату.

Що кажуть в прикордонній академії

За коментарем з цього приводу журналіст vsim.ua звернувся до речника прикордонної академії Івана Галкіна. Він розповів, що у готелі зараз мешкають 59 військовослужбовців та 14 цивільних працівників, а також їхні сім’ї.

— Наразі термін оренди спливає і ще вирішується питання, чи буде, знову ж таки, продовжуватися оренда, як у попередні роки, чи дійсно вона буде закінчена і ми передамо цю будівлю назад в користування міської влади, — розповів представник навчального закладу.

За словами Івана Галкіна, альтернативою для мешканців готелю є отримання компенсації за оренду житла:

— Ті, хто стоять на черзі, але ще не отримав ні службового, ні постійного житла, отримують грошову компенсацію за оренду. До прикладу, я також ще не отримав квартири від держави, служу 21-й рік, на сім’ю з чотирьох осіб отримую близько 3 500 гривень компенсації щомісячно.

Позиція міськради

Начальник управління житлової політики та майна міськради Наталія Вітковська розповіла журналісту vsim.ua, що на виконавчий комітет чиновники готуватимуть проєкт рішення, яким пропонуватиметься продовжити договір оренди.

— Члени виконкому проголосували за продовження договору оренди на пів року, закінчується у квітні 2022 року цей термін, а далі знову будемо вносити на виконком пропозицію. Тобто я не можу сказати, що виконком не продовжує договір. До квітня він чинний, просто у квітні ми знову будемо виходити на виконком з пропозицією продовжити, якщо академія дасть нам заяву про те, що вони мають намір його продовжити. Бо ми не діємо самочинно, — пояснила керівниця управління.

Як було сказано вище, Василь Новачок посилався на зміни у законодавстві, які унеможливлюють фактично безкоштовну здачу в оренду комунального майна. Втім, за словами, Наталії Вітковської, це не стосується прикордонної академії, яка є державною установою.

Плани на готель?

Також журналіст vsim.ua запитав, чи у міськради плани на готель, окрім як здачі його в оренду академії:

На таку будівлю завжди можуть бути плани, просто людський фактор найважливіший. Будь-який відомий готель світу, Європи сьогодні готовий там зробити собі бренд. Але то є люди, ті люди є військовослужбовці, і цей фактор ніхто не може скинути. Такі чинники для нас дуже є важливими, — розповіла Наталія Вітковська.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Volodymyr Chernukh

    Домовляться! Брата симчишина підвисять в академії, а міський бюджет знову нічого не заробить!
  • Саша Гаврилюк

    А нам нормально
  • Руслана Величко

    вже в когось плани на готель із влади. мер чи хтось із депутатів в долі?
  • Девіс Хоуел

    Давно вже пора перестати красти з бюджету...

keyboard_arrow_up