Скільки отримав бюджет Хмельницького від Різдвяного ярмарку

Скільки отримав бюджет Хмельницького від Різдвяного ярмарку
  • Замість того, щоб самостійно проводити ярмарок, чиновники віддали цю справу ФОПу.

  • Його не обирають на відкритому конкурсі, і він лише віддає бюджету частину свого доходу.

  • Також ми знайшли розбіжність між словами Олександра Симчишина про те, хто платив за виступ «Пациків з Франека».

  • Мер казав, що це робив підприємець. Ми знайшли інші дані.

На Проскурівській завершив роботу Різдвяний ярмарок. Цієї зими він супроводжувався скандалами. Почалося все з гірки біля театру ляльок. Встановити її, а заодно й перекрити проїзд для автомобілів, дозволили іванофранківському підприємцю. В опублікованому на сайті міськради документі навіть не вказали його ім’я — обмежилися словосполученням «Frankivsk Half Marathon».

Нам вдалося з’ясувати, що йдеться про ФОПа Ігора Крицака. У телефонній розмові він підтвердив, що встановлює гірку на Проскурівській. Тоді ані підприємець, ані чиновники не говорили, скільки грошей за перекриту вулицю отримає міський бюджет. Тобто підприємець почав встановлювати гірку, не знаючи, скільки за це доведеться платити.

Згодом міський голова Олександр Симчишин сказав, що місто отримає від підприємця 35 тисяч гривень «живими» грошима та 25 тисяч гривень квитками для пільговиків. Пізніше міський голова також розповів про схему організації Різдвяного ярмарку. За його словами, дозвіл на проведення ярмарку отримує ФОП.

Відео дня

З ним домовляються всі учасники та сплачують гроші за участь. Після закінчення ярмарку згаданий ФОП віддає частину свого доходу до міського бюджету. При цьому підприємця-організатора не обирають на відкритому конкурсі.

Скільки саме отримує ФОП від учасників ярмарку, невідомо. У відповіді на наш запит чиновники міськради не змогли надати таку інформацію. Лише повідомили, що за останній ярмарок від ФОП Конопко Андрія Валерійовича надійшло 249 тисяч гривень на рахунок управління культури і туризму.

За даними блогера та активіста Андрія Попика, підприємці-учасники платять за період ярмарку по 30 тисяч гривень. Про таку ж суму йдеться у матеріалі громадської організації «Жіночий антикорупційний рух». Щоправда, там зазначається, що з ФОПом можна було домовитися і за 25 тисяч. За розрахунками Андрія Попика, ФОП отримує 1,5 мільйона гривень.

Олександр Симчишин пояснив, що ФОП не тільки збирає гроші з підприємців, а й витрачає гроші на окремі заходи, як от виступи виконавців. Як приклад міський голова навів гурт «Пацики з Франека», який, за словами Симчишина, «привіз» ФОП.

— Якби цей гурт наймав міський бюджет, управління культури через міський бюджет, цей гурт вартував би в теперішніх цінах близько 3-5 тисяч доларів (87-145 тисяч гривень — прим. авт.) Така зараз вартість виступів у кінці грудня українських гуртів. Він для хмельничан, для бюджету виступав безкоштовно, тому що з ним розраховувався організатор ярмарку (Андрій Конопко — прим. авт.), — сказав міський голова.

Але за виступ гурт все ж платили саме з міського бюджету. Про це свідчать дані системи електронних закупівель «Prozorro». За сам виступ гурту «Пацики з Франека» з міського бюджету заплатили майже 48 тисяч гривень. Ще понад 3 тисячі гривень витратили на перевезення гурту по місту. Для порівняння, виступ цього гурту на фестивалі у Кам’янці-Подільському в червні 2021 року обійшовся у 49,5 тисячі гривень.

У матеріалі «Жіночого антикорупційного руху» зазначені організатори ярмарку попередніх сезонів:

За даними «YouControl», Андрій Конопко зареєструвався підприємцем у квітні 2021 року, тобто за вісім місяців до початку ярмарку. Його основним видом діяльності є роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами.

Читайте також: Дружина заступника голови облради візьме в оренду приміщення у новій школі на Озерній

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Ковальчук

    Заплатив як за оренду пару квадратів в херовому магазині 👍

keyboard_arrow_up