Вуличне освітлення Ракового передадуть у власність міста. Що зміниться

Вуличне освітлення Ракового передадуть у власність міста. Що зміниться
Bogdan csgo, CC BY-SA 4.0
  • На погане освітлення мешканці мікрорайону нарікають давно.

  • Міська рада не могла на це вплинути, оскільки мережі не належали місту.

  • Тепер же їх хочуть передати в комунальну власність.

На відсутність нормального освітлення в мікрорайоні Ракове місцеві мешканці скаржаться не один рік. У листопаді 2016 року хмельничани навіть підготували проєкт, який стосується освітлення в парку біля Будинку офіцерів, розраховуючи на фінансування з міського бюджету. Вартість оцінили у майже 100 тисяч гривень.

Втім, цю пропозицію відхилили. Причина — мережі зовнішнього освітлення перебувають на балансі квартирно-експлуатаційного відділу міста Хмельницький. Воно, своєю чергою, підпорядковане Міністерству оборони.

У грудні 2016 року працівники квартирно-експлуатаційного відділу протягом кількох днів не могли відновити електропостачання квартир, яке припинилося через аварію. Мешканці навіть перекривали дорогу, і лише після цього у їхніх помешканнях з’явилося світло.

Відео дня

У березні 2017 року хмельничанин Ігор Чинюк створив петицію, у якій просив передати мікрорайон на баланс міста. У тексті звернення згадав кілька проблем, серед яких — погане освітлення у дворах мікрорайону. Хоч петиція не набрала достатню кількість голосів, чиновники дали на неї відповідь. У документі описана співпраця з Міністерством оборони, яка нічим не закінчилася.

У жовтні 2017 року погане освітлення згадали навіть хмельницькі патрульні у своєму пості на Facebook:

— Розпивання алкоголю та порушення правил тиші зумовлені майже повною відсутністю освітлення у дворах будинків, а світла від ліхтарів на під'їздах недостатньо для освітлення усієї прибудинкової території, — зазначено у дописі про спільне патрулювання в рамках проєкту «Сусідська варта».

Перед останніми місцевими виборами питання освітлення у Раковому підняли на рівні парламенту. Хмельничани Михайло Єрьоменко, Юрій Туровець, Владислав Цимбал написали листа нардепу Юрію Заславському, аби той посприяв встановленню системи освітлення території парку біля Будинку офіцерів. Юрій Заславський надіслав звернення міністру оборони Андрію Тарану, а той відповів, що відновити освітлення зможуть у 2021 році.

Цього тижня на сайті міської ради з’явився проєкт рішення, яким пропонується передати мережі зовнішнього освітлення у комунальну власність. Згідно з додатком, вуличне освітлення Ракове налічує 285 світлоточок, в тому числі:

Крім того, мережа зовнішнього освітлення налічує:

Проєкт рішення про передачу мереж має пройти через засідання виконкому та сесію міської ради. Заступник міського голови Хмельницького Василь Новачок розповів журналістам vsim.ua, що освітлення у Раковому потребує витрат:

— Мешканці живуть у Хмельницькому і хочуть, щоб їхні мережі обслуговувалися так само, як в Хмельницькому. А обслуговуються вони військовими дуже і дуже незадовільно. Ми вже кілька років ставили питання про те, щоб віддати ці мережі місту і нарешті досягнули з військовими якогось спільного бачення. Вони нам їх віддають, ми беремо на баланс, шукаємо гроші, виділяємо, ремонтуємо і засвічуємо мікрорайон Ракове. Там дуже неякісне освітлення, яке не відповідає тому, яке воно мало б бути, — зазначив чиновник.

Оновлення освітлення у Раковому «потягне» на 2,2 — 2,5 мільйона гривень. Таку оцінку попередньо дали в комунальному підприємстві «Міськсвітло». Як розповів директор Володимир Пекарський, потрібно буде замінити всі лампи, повітряні та кабельні лінії. Знос цього обладнання складає майже 100%, зокрема, близько 90% світильників взагалі не працюють. На опорах, які не задіяні, будуть встановлювати лампи. Ймовірно, також доведеться монтувати додаткові опори.

Опитування

Як ви оцінюєте теперішній стан освітлення у Раковому у порівнянні з іншими мікрорайонами?

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Inna Makhmutova

    Дуже сподіваємося, що вулиці нашого мікрорайону теж будуть з освітленням, особливо парк… Це навіть ображало, що центр міста сяяв вогнями та ліхтариками де тільки можна, вулиці дерева…, а наші діти повертаючись зі школи, не могли самостійно пройти парк, без жодного фанаря. Ми  такі самі жителі міста і вибирали владу і заслуговуємо на нормальні умови для себе і своїх дітей. Про нашу безпеку, не подбав ніхто.
  • Viktor Nasinnyk

    Більшість вулиця Гарнизонна   що в Раково, а це порядка  одного кілометру взагалі не освітлюється. Питання до міської влади:,, Чи можна  надати освітлення мешканцям вул. Гарнизонна''?
  • Ameno Ameno

    Раквого??
  • Ameno Ameno

    Раково не змiнюэтьмя

keyboard_arrow_up