Як карантин вплинув на бюджет Хмельницького

Як карантин вплинув на бюджет Хмельницького
  • Через весняний карантин бюджет міста недоотримав десятки мільйонів гривень

  • Найбільше міський бюджет постраждав від зменшення надходжень ПДФО

  • Борги Хмельничан за надані комунальні послуги протягом року зросли

Попри економічно складний 2020 рік, що пов’язано в першу чергу з карантинними обмеженнями через пандемію коронавірусу, міський бюджет Хмельницького практично не постраждав. За результатами дев’яти місяців, коригований бюджет міста, недоотримав лише 16 мільйонів гривень, відтак фінансування усіх сфер діяльності міста відбувалось в повному обсязі. Попри це, на кінець року, кориговані показники доходів бюджету практично досягнули початкових прогнозів. Про це vsim.ua розповів начальник фінансового управління Хмельницької міської ради Сергій Ямчук.

На 2020 рік, згідно з рішенням №6 тридцять п’ятої сесії Хмельницької міської ради від 11 грудня 2019 року, доходи міського бюджету визначено у розмірі 2,683 мільярда гривень. При цьому доходи загального фонду становили 2,514 млрд гривень, та спеціального – 168,581 млн гривень.

При цьому, профіцит бюджету за загальним фондом складав 220,58 млн гривень, котрі планували перерахувати до бюджету розвитку. Відтак ці кошти повністю б покривали дефіцит спеціального фонду, що становить 217,27 мільйона гривень.

Відео дня

Втім, протягом року бюджет міста зазнав істотних змін. Запровадження Урядом карантину з 12 березня для запобігання поширенню на території України захворювання на COVID-19 істотно вплинуло на економічну ситуацію в країні. Податкові надходження до бюджету, протягом двох місяців весняного карантину, скоротились на 70 мільйонів. 

За його словами, місто вимушено переглянуло показники дохідної та видаткової частини бюджету. 

Зокрема, згідно з рішенням №6 сорок другої сесії Хмельницької міської ради від 17 червня 2020 року, основні показники міського бюджету суттєво переглянули. Зокрема, доходи міського бюджету зменшено на 71,1 млн гривень та затверджено в розмірі 2,612 млрд гривень. Доходи загального фонду міського бюджету, згідно з коригуванням, встановлено у розмірі 2,441 млрд гривень, доходи спеціального фонду – 170,19 млн гривень.

Водночас згідно з коригованим бюджетом, дефіцит спеціального фонду міського бюджету склав 296,7 млн гривень. Джерелом покриття цих коштів було визначено надходження коштів із загального фонду бюджету в сумі 250 млн гривень, вільний залишок бюджетних коштів станом на 1 січня 2020 року загального фонду – 31,3 млн гривень та спеціального фонду – 3,4 млн гривень, місцеві зовнішні запозичення в сумі 15,744 млн гривень, а також кошти за кредитом НЕФКО, скориговані на обсяг погашення запозичень в сумі 3,8 млн гривень.

Згодом місто проводило додаткові коригування основних показників бюджету Хмельницького, зокрема на позачерговій сесії ХМР 16 липня, втім зміни були не такими значними.

Варто зазначити, за результатами виконання дохідної частини міського бюджету за 9 місяців 2020 року, загальний фонд було виконано на 90,1%, недоотримавши 16,1 млн гривень відносно коригованого показника. Водночас доходи спеціального фонду бюджету було виконано лише на 67,3%, недоотримавши 45,56 млн гривень. 

Суттєво на зменшення надходжень до загального фонду бюджету вплинули надходження ПДФО, котрі за результатами дев’яти місяців склали 871,1 млн гривень, або на 19,5 млн гривень менше від запланованого у скоригованому бюджеті показника.

Втім, не всі показники виконання дохідної частини були нижчими за планові. Попри запровадження карантинних обмежень, та значне зменшення туристичних потоків, за результатами 9 місяців, надходження туристичного збору до бюджету Хмельницького виявились вищими від запланованих та склали 103,3% або 223,6 тисячі гривень. 

Натомість надходження транспортного податку склали 938,4 тисячі гривень, що становить 65,6% від запланованого показника. 

Карантин суттєво вплинув на доходи комунальних підприємств міста, відтак частина чистого прибутку КП, що перераховується до бюджету склала 918 тисяч гривень, або 82,5% від запланованого показника. 

1,744 млн гривень Хмельницький заробив від розміщення тимчасово вільних коштів на депозитному рахунку. Втім цей показник склав 72% від запланованого показника. Як пояснює чиновник, до липня Хмельницький практично не розміщував кошти на депозитному рахунку. Натомість у минулих роках такі надходження були значно відчутнішими. 

Варто зазначити, попри заплановані 235,1 млн гривень від продажу комунального майна, за результатами дев’яти місяців до міського бюджету не надійшло жодної гривні. Причиною цьому стала відсутність аукціонів з продажу, котрі у 2020 році не проводились. 

Натомість надходження від продажу комунальних земель склали 18,6 мільйона гривень, що становить 151% від запланованого показника. 

Як запевнив Сергій Ямчук, попри невиконання планових показників дохідної частини бюджету за результатами дев’яти місяців 2020 року, за результатами десяти місяців вони виконувались в повному обсязі. 

Слід зазначити, видатки міста за результатами дев’яти місяців 2020 року відносно коригованого бюджету міста склали 97,2%, або на 45,48 мільйона менше. Зокрема таку економію в міськраді пояснюють зменшенням витрат на харчування у школах у зв’язку з вимушеними канікулами, економією на зарплатному фонді, тощо.

Водночас Сергій Ямчук пояснює, що виконання певних статей витрат, за результатами дев’яти місяців, виконанні у меншому обсязі через перенесення проплат на завершення року. 

Для економії бюджетних коштів, серед іншого, хмельницькі чиновники економили і на власних зарплатах. Зокрема, згідно звіту про виконання видаткової частини міського бюджету за 9 місяців 2020 року, видатки на державне управління склали 95%, що на 622 тисячі менше від запланованого. 

Окрім того, нижчими за планові показники, були видатки на освіту, що пов’язано у тому числі з вимушеними канікулами через карантин. Так видатки на освіту склали 849 мільйонів гривень, що на 17,6 мільйона менше від запланованих видатків.

Також, у зв’язку з обмеженим фінансовим ресурсом, темпи будівництва ряду об’єктів, завершення котрих заплановано на наступний рік, сповільнились. «Враховуючи обмежений фінансовий ресурс, ми змушені були проводити роботи з будівництва НВК в мікрорайоні Озерна не так активно, як це планувалось. Те ж стосується і інших об’єктів, які були перехідними та їх здача запланована на наступні роки. Зокрема, це стосується і Палацу спорту, і будівництва нової дороги на Мельника», - зазначив Сергій Ямчук.

Слід констатувати, згідно з останніми коригуваннями до бюджету за рішенням №23 першої сесії ХМР від 8 грудня загальний обсяг доходів, у порівняні з показником запланованим на початку року, знизився лише на 14,188 млн гривень. При цьому доходи загального фонду знизились на 39,77 млн гривень, натомість спеціального фонду зросли на 25,58 мільйона гривень. Відтак, попри складну економічну ситуацію протягом року, коригування бюджету Хмельницького станом на кінець 2020 року, виявились мінімальними.

Читайте такожВід бюджету до страхування від COVID: 20 головних рішень сесії міської ради

Варто зазначити, бюджет затверджений на наступний 2021 рік міський голова Хмельницького назвав найгіршим з 2015 року. 

Наразі загальні доходи бюджету на 2021 рік передбачені в сумі 3 млрд 077 млн грн. За словами мера міста, основне завдання у новому році «активно працювати над підвищенням зарплат, легалізацією тіньової зайнятості, тощо».

Читайте також: Бюджет Хмельницького 2021: скільки хочуть витратити та де візьмуть гроші (ІНФОГРАФІКА)

Підготував Сергій Бобра.
 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:36 На Хмельниччині двоє браконьєрів наловили риби на кримінал 16:49 Двоє мешканців Хмельниччини постануть перед судом за жорстоке вбивство 15:59 Жителька Хмельниччини, яка відзначила 100-річчя, розповіла про секрет довголіття 15:15 На Хмельниччині суд оштрафував члена ВЛК за хабарництво Від читача 17:01 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 14:38 У Хмельницькому попрощались із 31-річним військовим Романом Бочковським photo_camera 14:14 На Кам'янеччині затримали чоловіка, який встромив ножа у груди свого сина 13:46 Рекрутинговий пункт ЗСУ на Хмельниччині: що це таке і як працює 13:16 Алкоголю в 15 разів більше норми: на Шепетівщині водія притягнули до відповідальності 12:31 Шахрайство на криптовалюті: історія хмельничанки, яка хотіла навчитися заробляти 12:07 Коли у школах Хмельницького розпочнуться літні канікули 11:58 Валюти дорожчають. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 11:32 На Хмельниччині п’яний чоловік стріляв у патрульних photo_camera 10:32 Середня пенсія на Хмельниччині – 4 870 гривень, – ПФУ 09:40 П’яний водій на смерть збив хмельничанина і тікав з місця події 09:21 На Львівському шосе 25 квітня не буде води 19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up