Як стати на облік в центр зайнятості та на які виплати можна розраховувати (ІНСТРУКЦІЯ)

Як стати на облік в центр зайнятості та на які виплати можна розраховувати (ІНСТРУКЦІЯ)
  • Під час карантину багато людей залишилися без заробітку.

  • Дехто взагалі втратив роботу.

  • У таких випадках можна звернутися у центр зайнятості.

  • Як це зробити? Читайте покрокову інструкцію.

Під час пандемії чимало українців втратили доходи, дехто ж взагалі залишився без роботи. Знайти нове місце праці в карантинних умовах непросто. Щоб отримати грошову допомогу та консультації з працевлаштування, потрібно звернутися у центр зайнятості.

Як стати на облік в умовах карантину та на які виплати можна розраховувати, читайте у матеріалі.

Що робити

Виплати по безробіттю призначають лише тим, хто має офіційний статус безробітної особи. Щоб його отримати, потрібно звернутися у центр зайнятості, написати заяву та пред'явити документи з обов'язкового переліку. Це:

Відео дня

Іноземці або особи без громадянства, які постійно проживають в Україні, можуть надати:

Можна дистанційно

Під час карантину заяву та необхідні документи можна подати дистанційно через додаток Дія. Про це розповів Іван Жиганов, заступник начальника відділу організації сприяння працевлаштуванню Хмельницького обласного центру зайнятості.

За його словами, це дозволяє не відвідувати установу. Однак в подальшому приходити доведеться, щоб отримувати послуги зі сприяння працевлаштуванню.

  • Це теж можна робити дистанційно. Працівники служби зайнятості можуть підтримувати зв'язок з клієнтами за допомогою електронної пошти та месенджерів чи по телефону, - зазначив Іван Жиганов.

Розмір виплат збільшили

За звичайних умов допомогу по безробіттю призначають з 8 дня після офіційної реєстрації. На період карантину цей час скоротили й призначають її з першого дня.

Якщо людина впродовж останніх 12 місяців до дати реєстрації офіційно працювала менше 6 місяців - вона отримуватиме мінімальну виплату. Загальний стаж роботи при цьому не враховують.

За звичайних умов мінімальна виплата для цієї категорії безробітних - 650 гривень. На період карантину її збільшили до 1 000 гривень.

Якщо ж людина впродовж останніх 12 місяців до дати реєстрації офіційно працювала більше 6 місяців - розмір виплат визначають за іншою схемою. У цьому випадку вона залежить від загального стажу та середньої заробітної плати на останньому місці роботи.

Мінімальні виплати для цієї категорії громадян не можуть бути меншими 1800 гривень та більшими чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Із 1 грудня 2021 року прожитковий мінімум зріс із 2 379 до 2 481 гривні. Відповідно, збільшився й максимальний розмір допомоги по безробіттю. Відтепер він становить 9 924 гривні.

Як довго платитимуть

Загальна тривалість виплат для більшості безробітних - не більше 360 днів. Для окремих категорій громадян цю тривалість збільшують або скорочують.

Так, особи передпенсійного віку (за 2 роки до набуття права на пенсію) можуть отримувати допомогу не більше 720 днів.

Люди, звільнені з роботи під час карантину за власним бажанням або за згодою сторін - не більше 270 днів.

Внутрішньо переміщені особи та молодь, яка закінчила/перервала навчання чи завершила строкову службу - не більше 180 днів

Перебуваючи на обліку в центрі зайнятості людина має активно шукати роботу та виконувати рекомендації фахівців центру, які в цьому їй допомагатимуть.

Куди звернутися

Адреса Хмельницького обласного центру зайнятості:

м. Хмельницький, провулок Шевченка, 10.

Телефон: (0382) 76-22-56

Електронна пошта: [email protected]

Читайте також:

У міськраді не знають, скільки ФОП платитиме за оренду вулиці в центрі Хмельницького

Від 500 до 7 000: що і за скільки пропонують готелі Хмельницького на новорічну ніч

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ігор Демків

    Центри зайнятості обдурюють людей, а правди добитись ніде неможливо, страшна корупція, не дивно це ж Україна.

keyboard_arrow_up