Зарплата vs Оренда житла: кому в Хмельницькому найважче винаймати квартиру (ІНФОГРАФІКА)

Зарплата vs Оренда житла: кому в Хмельницькому найважче винаймати квартиру (ІНФОГРАФІКА)
  • Людям яких професій найважче винаймати квартиру в Хмельницькому?

  • Журналістка vsim.ua підготувала інфографіку за зарплатами та середньою вартістю оренди.

Аналітики двох українських компаній дослідили, який відсоток від середньої заробітної плати витрачається на оренду квартири середньої вартості в різних містах України. Так, dim.ria та work.ua встановили, що в середньому винаймання помешкання “зʼїдає” до 80% від зарплати. Однак все залежить від регіону та професії. Чим далі від фронту, тим більший відсоток зарплатні йде на оренду.

Яка ситуація в Хмельницькому

Журналістка vsim.ua дізналася, яка ситуація в Хмельницькому. Для цього скористалася даними з work.ua, в яких подані 10 найпопулярніших професій та заробітні плати за ними. А також - використала дані про середню ціну на оренду квартири в Хмельницькому. Станом на 30 листопада, це 9 972 гривень на місяць. 

В результаті, більшість представників популярних професій в місті мають віддати за оренду житла більш як 50% своєї місячної зарплати. При цьому, найважче доводиться продавцям-консультантам, бариста й касирам. Менше зарплати на квартиру витрачають водії, менеджери з продажу й торгові представники. 

Відео дня

Детальніше з даними знайомтеся в інфографіці далі.

Хто найчастіше винаймає житло в Хмельницькому

Минулого місяця журналістам Суспільного про оренду квартир в Хмельницькому розповідала рієлторка Наталія Гладиш. За її словами, попит на це в місті змінюється часто. Причому впливає не лише кількість людей, які приїжджають у місто, а й сезонність.

- В травні попит почав знижуватися, оренди з’являлося багато, квартири простоювали, починалась спускатись ціна. А в серпні все стало на свої місця. Якщо порівняти між початком повномасштабного вторгнення і сьогоднішнім часом, то квартири, наприклад, які ми здавали, спочатку за вісім тисяч, то зараз ми їх здаємо за сім з половиною тисяч гривень, - додала Наталія Гладиш.

Найчастіше, за словами рієлторки, в Хмельницькому винаймають квартири студенти, особи з-поміж ВПО, держслужбовці та військові. 

Що в інших містах

Згідно з дослідженням dim.ria та work.ua, найнижче співвідношення оренди та зарплати у Херсоні. Там на винайм однокімнатної квартири припадає 21% середньої зарплати. Трохи більше обійдеться проживання у Харкові (34%) та Миколаєві (35%). 

Замикають пʼятірку доступних міст Суми та Чернівці (39%). З-поміж тилових міст найбільш доступними є Чернівці.

Найбільшу частку зарплати за однокімнатну квартиру доведеться викласти у Дніпрі (71% від середньої зарплати), Вінниці (73%), Полтаві (77%), Києві (78%) та Львові (80%).

У межах дослідження сформовано список професій із найбільшою кількістю вакансій. Аналітики дослідили їхні середні заробітні плати у п'яти найбільших містах України. А також - визначили частку витрат на оренду однокімнатної квартири.

Якщо розглядати захід країни, найвищими є ціни у Львові. Представникам всіх найзатребуваніших професій доведеться витрачати на винаймання однокімнатної квартири більш ніж половину зарплати. Найскладніша ситуація у продавців-консультантів, офіс-менеджерів (92%), касирів (95%), барменів та в бариста (96%). 

Так, у Києві житло найлегше винаймати менеджерам з продажу. У середньому вони заробляють 30 тисяч гривень, тож на оренду витрачають 52% доходу. Найважче ж доводиться комплектувальникам та вантажникам. За середньої зарплати у 16 500, вони в середньому витрачали б на однокімнатне житло 94% зароблених коштів, - йдеться в дослідженні.

Найдоступнішим для представників затребуваних професій є прифронтовий Харків. Там оренда однокімнатного помешкання обходиться в середньому у 5 783 гривень. У цьому місті найважче касирам. Адже 43% їх зарплати йде на однокімнатну квартиру.

У Дніпрі, як і у Києві, оренда житла найбільш доступна менеджерам з продажу: із середньої зарплати у 23 000 гривень однокімнатна квартира “зʼїдає” в середньому 55%. Найважче - барменам та бариста.

Читайте також: На ремонт скандальної новобудови на Подільській дадуть гроші з міського бюджету

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Читач11

    Если брать расчёт на одного,  тогда да, съедает почти весь бюджет
  • Читач10

    Если брать расчёт на одного,  тогда да, съедает почти весь бюджет
  • Анна Сторожук

    Бариста у десятці найпопулярніші професій міста...

keyboard_arrow_up