На ремонт скандальної новобудови на Подільській дадуть гроші з міського бюджету

На ремонт скандальної новобудови на Подільській дадуть гроші з міського бюджету
  • Історія будинку біля поліклініки №1 тягнеться з 2003 року.

  • Його тривалий час не могли добудувати, а здали в експлуатацію без комунікацій.

  • Частина приміщень та квартир там вже зайняті.

  • Співвласники попросили міськраду дати грошей на ремонти.

На вулиці Подільській поряд із поліклінікою №1 височіє 14-поверховий житловий будинок. За ним тягнеться довга історія скандалів. Хоч нині він і зданий в експлуатацію, та все ще не готовий до неї остаточно. Тепер на нього витратять гроші з міського бюджету. Розповідаємо про все по черзі.

Як тривало будівництво

2003 року Хмельницька міська рада погодила розташування багатоповерхівки з квартирами, магазинами, офісами та підземною стоянкою біля поліклініки №1. Закритому акціонерному товариству «Октант» також дали дозвіл на розробку проєкту землеустрою ділянки площею 1360 квадратних метрів. Тоді ж виконком дав дозвіл на будівництво, але не на початок будівельних робіт.

За рік після того архітектурно-містобудівна рада, переглянувши ескізний проєкт будинку, зробила висновок, що йому не відповідає відведена площа земельної ділянки. Також були порушені санітарні норми щодо відстані між майбутньою багатоповерхівкою та поліклінікою.

Відео дня

Попри це 2004 року «Октант» почав будівництво. Керівництво товариства запевняло інвесторів, що з міськрадою все владнали. Люди цьому повірили та продовжили вкладати гроші, сподіваючись отримати нерухомість.

2006 року представники архітектурно-будівельного контролю заборонили спорудження багатоповерхівки, оскільки вона порушувала будівельні норми. Керівник «Октант» Борис Сирчин інвесторам про це не сказав, і роботи продовжилися. Тоді прокуратура в інтересах міської ради подала до суду з вимогою звільнити земельну ділянку шляхом знесення збудованого. Таким чином почалася багаторічна судова тяганина, коли суди першої та апеляційної інстанцій постановляли знести будівлю, а Вищий господарський суд повертав справу на новий розгляд.

Тим часом інвестори почали шукати інший вихід. В результаті у жовтні 2011 року створили житлово-будівельний кооператив «Подільський край». На основі акта незавершеного будівництва він організував будівельні роботи та обслуговування споруди.

2012 року розгляд судової справи про знесення припинили, а з «Октанта» стягнули гроші за неправомірне використання земельної ділянки. Пізніше міськрада дала «Подільському краю» ділянку під будинком та дозволила почати будівництво. На той час ступінь готовності об’єкта складав 65%. Того ж року ЗАТ «Октант» перейменували на ТОВ «Октант-Центр». Такі дані є в аналітичній системі «YouControl».

Першим керівником «Подільського краю» був племінник власника «Октанту». Після легалізації будівництва інвестори суттєвих змін не помітили, тому 2013 року обрали нового керівника — Михайла Бейлика. Він почав наводити лад у документах та шукати підрядника, який би закінчив будівництво. Через проблемність об’єкта це вдалося зробити не відразу.

Лише 2015 року взятися за роботу погодився приватний підприємець Володимир Чук. Однак для цього була потрібна передоплата, проте грошей в інвесторів не було. Тому підряднику заплатили «квадратами», а саме незайнятими площами за собівартістю, тобто по 5000 гривень за квадратний метр. Тоді ж компанії Володимира Чука взялися за роботу і того ж року будинок здали в експлуатацію.

Що було після здачі в експлуатацію

На момент здачі у багатоповерхівці не було водопостачання, каналізації, електрики та ліфтів. Мало того, після початку активних будівельних робіт до Володимира Чука почали приходити інвестори, про яких раніше ніхто не знав. Вони претендували на незайняті площі та мали проблеми з документами. На думку Володимира Чука, це були люди з оточення власника «Октанту» Бориса Сирчина.

Голова «Подільського краю» Михайло Бейлик повідомив прокуратурі, що новоявлені інвестори мали договори, укладені після створення кооперативу, або ж укладені до його створення, але цих людей члени кооперативу раніше не бачили. Квитанції, які вони мали, були виписані в «Октанті» після того, як товариство було припинене. Крім того, на документах проставлена печатка, яка на момент укладання була вилучена СБУ. Новим «інвесторам» пропонували йти до суду та писати заяви в прокуратуру на Бориса Сирчина, але ті відмовлялися та зникали.

Тим часом серед справжніх інвесторів сформувалася група з 10 людей, які претендували на більші площі, ніж передбачено їхніми документами. Так, одна жінка заявила права на ще одну квартиру в 200 квадратних метрів, хоча таких у будинку взагалі немає. Замість того, щоб подати до суду, вона зареєструвала на цю квартиру право власності. З такими людьми «Подільський край» почав судитися. Група намагалася обрати нового голову кооперативу, однак достатньої підтримки цього не знайшлося, а нова «очільниця» навіть не було членом «Подільського краю». Через це також довелося звертатися до суду.

Тим часом Борис Сирчин розповідав інше. За його словами, Михайло Бейлик та Володимир Чук ще 2015 року почали продавати вільні площі — як комерційні, так і житлові. В результаті у вже проданих приміщеннях почали з’являтися нові власники. На Володимира Чука були зареєстровані комерційні площі на сходових майданчиках усіх поверхів.

Чому на новобудову виділяють гроші з бюджету

Нині у висотці на Подільській вже працюють комерційні заклади, як от магазини та кав’ярні. Втім, сам будинок ще не завершений повністю. На це виділять гроші ще й з міського бюджету. Відповідне рішення депутати міськради ухвалили 10 листопада.

Ним передбачено, що з бюджету оплатять 30% вартості ремонту дахового покриття та 50% встановлення ліфта у першому під’їзді. Решту грошей додадуть співвласники багатоповерхівки. Все це відбуватиметься у рамках Програми співфінансування робіт з ремонту багатоквартирних житлових будинків.

Цей документ передбачає, що міськрада може фінансувати ремонти будинків, що експлуатуються 5-10 років, якщо є належне обґрунтування необхідності таких робіт. Чим же зумовлене виділення бюджетних грошей у випадку висотки на Подільській? З цим питанням журналіст vsim.ua звернувся до начальника управління житлової політики і майна Наталії Вітковської.

— ОСББ «Подільський» звернулося до депутатів міської ради і до міського голови. Обґрунтуванням було те, що в будинку створене ОСББ, і колишній власник (ТОВ «Октант-Центр» — прим. авт.) перебуває в стадії банкрутства і відповідати за неналежне виконання робіт немає кому. Але там уже є квартири і приміщення, у яких люди проживають. Тобто ми виконуємо роботи на умовах співфінансування і там живуть платники податків, — розповіла vsim.ua чиновниця.

Для отримання фінансування співвласники 2021 року самостійно виготовили проєктно-кошторисну документацію. За словами Наталії Вітковської, тільки для покрівлі це коштувало близько 200 тисяч гривень. Вартість проєктів міськрада компенсувати не буде.

Через повномасштабне вторгнення ремонти багатоповерхівок міськрада не фінансувала взагалі — до цього повернулися тільки зараз. Встановлення ліфта бюджету обійдеться орієнтовно у 680 тисяч гривень. Це, нагадаємо, 50% повної вартості. Скільки грошей треба буде виділити на покрівлю, Наталія Вітковська не сказала, оскільки наразі аналізують проєктні рішення та з’ясовують, чи це взагалі можливо зробити.

Читайте також:

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (20)
  • Людмила Крук

    Чому за рахунок коштів з міського бюджету мають ремонтувати цю будівлю? Чому ці кошти не йдуть на допомогу бідним мешканцям міста?
  • Читач57

    А з якого перепугу на ремонт частному застройщику  з міського бюджету кошти на ремонт? В цьому єзацікавленість когось з міської ради,чиясь доля в цій будові.Вам що ннмає куда діти гроші? Позор,
  • Oksana Danilova

    Там нема підземного паркінгу, там внизу теж комерція
  • Дмитро Сіцінський

    А це з якого дива.
    А забудовник де подівся.
    Вот і з нього вимагайте.
    Самі купили самі плачете, безкоштовний лохотрон.

keyboard_arrow_up