Зарплати, збитки і прибутки: рейтинги комунальних підприємств Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)

Зарплати, збитки і прибутки: рейтинги комунальних підприємств Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
Фото з сайту Хмельницької міської ради
  • В одних мільйонні прибутки, в інших — мільйонні збитки.

  • Такі результати роботи комунальних підприємств Хмельницького.

  • Переглядайте дані про їхню діяльність.

У Хмельницькій ОТГ зараз налічується 43 комунальних підприємства. Це установи, які надають різноманітні послуги. До таких належать як звичні для хмельничан водопостачання та опалення, так і більш рідкісні на зразок дезінфекції та технічного нагляду.

Комунальні підприємства відрізняються один від одного як сферами діяльності, так і прибутковістю, кількістю працівників та зарплатами. Всі ці дані є у програмі підвищення ефективності роботи та стратегічного розвитку комунальних підприємств, яка прийнята на сесії Хмельницької міськради. Документ розрахований на 2023-2024 роки.

У вступі до програми сказано, що комунальним підприємствам характерна збитковість та залежність від бюджетного фінансування. Крім того, у період воєнного стану обмежені капітальні видатки:

Відео дня

— У частини комунальних підприємств спостерігається високий рівень фізичної та моральної зношеності основних фондів, неефективне використання власних фінансових, матеріальних та трудових ресурсів, недосконала тарифна політика, нестача фінансових ресурсів, — йдеться у документі.

Чим займаються комунальні підприємства

Основною сферою зайнятості є охорона здоров’я. Таких підприємств налічується дев’ять. Більше дізнавайтеся з інфографіки.

Чому комунальних підприємств стало більше

Станом на 2019 рік міській раді були підпорядковані 37 комунальних підприємства, тоді як станом на перше півріччя 2022 року їх стало вже 42. У програмі вказано, чому так відбулося. За цей період з’явилися такі комунальні підприємства:

Відомо також про плани міської влади ліквідувати «Південно-Західні тепломережі», приєднавши їх до «Хмельницьктеплокомуненерго». Офіційно рішення ще не прийнято, але майно, зокрема котельні, «Тепломереж» уже перевели на баланс «Хмельницьктеплокомуненерго».

Тим часом два підприємства вже перебувають у стані ліквідації, про що є позначка у системі «YouControl»:

Додамо також, що цього року також був створений «Навчально-тренувальний центр Хмельницької міської територіальної громади». Зареєстрований він був у липні, тому даних щодо його діяльності немає, адже вони охоплюють перше півріччя.

Які прибутки та збитки приносять підприємства

До програми додали основні показники ефективності комунальних підприємств. Зупинимося на першому півріччі 2022 року. За цей період чистий прибуток 42 підприємств склав понад 22,7 мільйона гривень. Втім, прибутковими були не всі — окремі мали мільйонні збитки. Показники за кожним підприємством в інфографіці.

Як бачимо, найприбутковішими були заклади охорони здоров’я, зокрема «Хмельницький міський лікувально-діагностичний центр». Це підприємство об’єднує поліклініки міста. Його прибуток за пів року склав понад 29 мільйонів гривень. До нього, як було вказано вище, хочуть приєднати «Медичний стоматологічний центр». Він є четвертим за збитковістю.

Серед найбільш збиткових — «Південно-Західні тепломережі», «Електротранс» та «Хмельницьктеплокомуненерго». Окремо зупинимося на теплопостачальних підприємствах. У програмі зазначено, що причиною їхньої збитковості є різниця в тарифах, тобто хмельничани платять за послуги значно менше грошей, ніж потрібно на покриття витрат на надання цих послуг, навіть не враховуючи заборгованості. При цьому від 2019 року компенсація такої різниці з державного бюджету здійснювалася лише частково.

Та ж ситуація з «Електротрансом» — поточні тарифи на проїзд є сильно збитковими. Тому підприємству доводиться додавати гроші з бюджету.

Скільки грошей з міського бюджету отримують комунальні підприємства

Наведемо дані за 42 підприємствами у першому півріччі цього року:

Таким чином загалом за цей період на комунальні підприємства витратили 262 416 100 гривень.

Які зарплати на комунальних підприємствах

У середньому в установах платять 14 262,1 гривні на місяць. Залежно від конкретного підприємства показники відрізняються досить суттєво. Дані нижче в інфографіці.

Скільки працівників є у комунальних підприємствах

Загалом на 42 підприємствах працевлаштовано 7224 працівники. Дані за кожним окремо.

Як бачимо, такими собі гігантами є «Хмельницька міська лікарня» та «Хмельницькводоканал». На кожному підприємстві працюють понад 800 працівників.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Pavel Kondrashov

    зношеності основних фондів, неефективне використання власних фінансових, матеріальних та трудових ресурсів, а руководителей не выгнать с теплых мест. Тепловики и электрики збиткови? Медики в минусе? Но похоже выконком в большом плюсе. Сема керует.
  • Сидор Ковпак

    Чому УМК не подають щорічні фінансові звіти мешканцям будинків згідно типових договорів?
  • Юрій Марцінкевич

    Міська лікарня в мінусі)))). Не дай Бог попасти відразу самі будете в мінусі!
  • Max Forosov

    Доброго вечора. Хочемо звернутися до журналістів газети ВСІМ з проханням посприяти тому щоб зробили в аварійній електромереж мобільний телефон. Зараз є тільки стаціонарний (76-30-86), що є дуже не зручним. Було таке що в ночі пропало світло (погоріла проводка на щитку в підвальному приміщенні), треба було викликати аварійку, а стаціонарного телефона ні в кого немає, мобільні у всіх поповнені рівно на місяць абонплати (будинок хрущовка - всі рахують кожну копійку, проживають пенсіонери і безробітні), а на дзвінок на стаціонарний телефон потрібні додаткові кошти на рахунку мобільного.

    PutnickFree reply Max Forosov

    Краще Симчишину у фейсбук пиши!

keyboard_arrow_up