Землі природного парку «Мальованка» вартістю 69 мільйонів повернули державі

Землі природного парку «Мальованка» вартістю 69 мільйонів повернули державі
"Мальованка". Фото з Вікіпедії
  • Раніше Держгеокадастр віддав 10 гектарів цих земель у приватне користування. 

Ландшафтний парк «Мальованка» знаходиться у Шепетівському районі. Його територія входить до об’єктів Смарагдової мережі України та підпадає під охорону Конвенції про охорону дикої флори та фауни і природних середовищ існування в Європі.

На таких землях заборонено робити будь-що, що негативно впливає чи може негативно вплинути на стан природних об’єктів, або перешкоджає їх використанню за цільовим призначенням.

Вести сільське господарство на цих земельних ділянках, їх розорювати або пошкоджувати будь-яким іншим чином не можна. Це призведе до втрати унікального об’єкта екосистеми, який має виняткове багатство рослинного і тваринного світу, різноманітний рельєф і ландшафтні форми.

Відео дня

Та, незважаючи на встановлені законом обмеження, управління Держгеокадастру в області землі надало 10 гектарів земель цього природного парку у приватну власність. Новий власник мав їх використовувати для ведення особистого селянського господарства. Вартість цієї ділянки становить 69 мільйонів гривень, повідомляє прокуратура. 

Місцеві прокурори подали позов до суду. Суд вирішив земельні ділянки повернути у комунальну власність.

Додамо, що рішення про створення ландшафтного парку «Мальованка» офіційно ухвалили 11 травня 1999 року. Нині його площа становить 16 919,4 га, в тому числі заповідної зони — 3 160,4 га. Його створили з метою збереження унікальних типів і форм рельєфу, рідкісних та зникаючих видів рослин та тварин, занесених до Червоної книги України. Розташований він у межах на північний захід від міста Полонне та на схід від міста Шепетівка. 

Нинішня територія Парку не є типовою для області, бо фактично вся вкрита лісом, часто заболочена і має озера. Багато в чому вона є унікальною і для всього північного регіону. На території Парку добре збереглися п'ять озер, чотири з яких зв'язані між собою та утворюють унікальне «намисто».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)

keyboard_arrow_up