Житло у кредит для хмельничан: які умови та як зекономити (ІНФОГРАФІКА)

Житло у кредит для хмельничан: які умови та як зекономити (ІНФОГРАФІКА)
IgorTurzh, uk.wikipedia.org
  • Чимало квартир у Хмельницькому мають вартість, близьку до мільйона, а то й перевищують її.

  • Банки пропонують взяти кредит на житло, й умови таких позичок різні.

  • Хмельничани можуть зекономити, скориставшись державною програмою.

Середня ціна однокімнатної квартири у Хмельницькому складає 690 тисяч гривень. Вартість житла різниться залежно від кількості кімнат, мікрорайону та типу помешкання — первинне або вторинне. Про це йшлося у нашому попередньому матеріалі щодо житла у Хмельницькому.

Варто зазначити, що вартість окремих об’єктів значно перевищує мільйон гривень. Зважаючи на такі ціни, для багатьох сімей придбання квартири в кредит є чи не єдиним способом отримати власне житло. Тому ми вирішили розповісти вам, на яких умовах пропонують іпотеку українські банки.

Що варто знати про схеми кредитування?

Для огляду пропозицій ми обрали три великих банки, на сайтах яких є онлайн-калькулятор кредиту на житло, — «ПриватБанк», «Ощадбанк» та «Кредобанк». Два останніх пропонують дві схеми кредитування на вибір — класичну та ануїтет.

Відео дня

Класична схема кредитування полягає у тому, що позичальник щомісяця повертає тіло кредиту рівними частинами, а на залишок заборгованості банк нараховує відсотки. Таким чином щомісячний платіж постійно зменшується.

Ануїтетна схема кредитування передбачає додавання тіла кредиту та відсотків, а потім поділ отриманої суми на кількість місяців у терміні кредиту. Таким чином щомісячний платіж є однаковим протягом усього терміну кредитування. Візуально дві схеми можна порівняти на графіку видання «Ліга. Money». Блакитним кольором позначене тіло кредиту, помаранчевим — відсотки.

приклад виплати кредиту

Видання звертає увагу на те, що банку при видачі кредиту враховують дохід клієнта. Переважно він не повинен перевищувати 50%. У разі застосування класичної схеми банк може погодити меншу суму або не дати кредит взагалі, якщо перші платежі є занадто великими у порівнянні з доходом позичальника. Відповідно, у разі застосування ануїтету шансів отримати кредит на житло більше.

Варто також знати, що сума відсотків за ануїтетною схемою зрештою буде більшою, ніж за класичною. Ануїтет варто обирати, якщо позичальнику важлива стабільна щомісячна сума платежів.

На яких умовах пропонують кредити українські банки?

Як було зазначено, для порівняння ми обрали три банки — «ПриватБанк», «Ощадбанк» та «Кредобанк». Припустимо, що ми хочемо придбати однокімнатну квартиру в центрі Хмельницького на вторинному ринку, яка коштує 800 тисяч гривень. При цьому ми розраховуємо на термін у 15 років та маємо 250 тисяч гривень на перший внесок. Результати обчислення за такими параметрами переглядайте в інфографіці.

Як бачимо, в усіх прикладах витрати на квартиру вартістю 800 тисяч перевищили мільйон гривень. В обох банках, що пропонують схему кредитування на вибір, щомісячна плата при ануїтеті менша, аніж максимальна плата при класичній схемі. Проте зрештою витрати на ануїтетний кредит є вищими. Кожен із банків пропонує різний термін кредитування та визначає різний початковий внесок. Переглядайте ці умови в інфографіці.

Які вимоги банків до позичальників?

Розглянемо основні умови кожного з банків для отримання кредиту, окрім вже вказаного першого внеску. «ПриватБанк» видає кредити тільки громадянам України віком від 21 до 60 (на момент повного погашення) років. Наприклад, якщо клієнт хоче взяти кредит на 15 років, то його вік не повинен перевищувати 45 років. Крім того, позичальник повинен мати офіційно підтверджений дохід.

Договір кредитування також передбачає сплату додаткових платежів:

Основними причинами відмови у наданні кредиту є низька платоспроможність позичальника та або негативна кредитна історія. Однак у випадку низької платоспроможності можна залучити поручителя.

«Ощадбанк» вимагає у клієнтів наявність українського громадянства. Крім того, позичальник має мешкати на території України, за виключенням окупованих територій. Клієнт обов’язково повинен надати, серед іншого, документ про отримані доходи за останні 6 місяців.

Додаткові платежі є такими:

Умови від «Кредобанку» є схожими до двох попередніх банків. Установа вимагає від позичальника наявність українського громадянства та віку від 21 до 65 (на дату закінчення кредитного договору) років. Клієнт має надати довідку про доходи за останні 6 місяців або виписку за останні 12 місяців у разі ведення підприємницької або незалежної професійної діяльності.

Додаткові витрати:

Таким чином можна виділити типові вимоги банків до клієнтів, які хочуть взяти кредит на житло:

Чи можна взяти кредит на вигідніших умовах?

Можна, і для цього в Україні запровадили програму «Доступна іпотека 7%». Суть її полягає у тому, що клієнти банків отримують кредит під 7%, а різницю зі стандартною ставкою банкам компенсує держава. Будь-хто такий кредит отримати не може, оскільки до позичальника є вимоги:

Крім того, є вимоги й до житла, яке купується в межах програми. Придбати можна тільки:

Крім того, площа житла не повинна перевищувати 50 квадратних метрів для однієї людини або сім’ї з двох людей. На кожного наступного члена сім’ї додається 20 квадратних метрів. Наприклад, для сім’ї з чоловіка, дружини й двох дітей ліміт складає 90 квадратних метрів (50+20+20).

Якщо вартість житла перевищує 2 500 000 гривень, то відсотки за надлишок позичальник сплачує повністю. Житло має бути розташоване на території України, за виключенням окупованих територій. Перший внесок за кредитом складає щонайменше 15%, максимальний термін дії договору — 20 місяців.

Участь у програмі «Доступна іпотека 7%» беруть вісім банків:

За допомогою онлайн-калькуляторів на сайтах «ПриватБанку», «Ощадбанку» та «Кредобанку» ми розрахували параметри кредиту за програмою «Доступна іпотека 7%». Результати переглядайте в інфографіці.

Як бачимо, купувати житло з допомогою державної програми вигідніше — у жодному з розрахунків вартість кредиту не перевищила мільйона гривень. У наступному матеріалі ми розповімо вам про можливості придбання житла у кредит від забудовників. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Олег Мамчур

    Це не для звичайного чесного українця
  • Олег Мамчур

    Туфта для лохів
  • Андрій Сергійович

    Під 15-16%
    Це грабіж

    Читач79 reply Андрій Сергійович

    Це не грабіж, а українська доброчинність.  Такі відносини між людьми в Україні.

keyboard_arrow_up