Житло в новобудовах: чи купують зараз хмельничани і як змінились ціни з війною

Житло в новобудовах: чи купують зараз хмельничани і як змінились ціни з війною
  • Купівля житла в новобудові - завжди ризик. Особливо в умовах воєнного стану.
  • Забудовники кажуть, за перший місяць війни попит на квартири впав.
  • Дізнавалися, як працює ринок нерухомості у Хмельницькому і що буде з цінами на житло.

Війна тимчасово заморозила будівництво. За перший місяць після російського вторгнення попит на житло у новобудовах впав на 10-15%. І це зважаючи на те, що у Хмельницькому ситуація відносно спокійна і контрольована. Забудовники поступово відновлюють свою роботу, а люди “оживають” і цікавляться цінами на квартири. Вартість житла, до речі, зросла і ймовірно здорожчає після війни. 

Описуємо, яка ситуація з ринком новобудов зараз і чи вкладаються хмельничани у нерухомість. Про ціни на житло, попит і процедуру купівлі далі.

Ризики через війну

Відео дня

Купувати житло в новобудовах - великий ризик. Особливо у тих, які знаходяться ще на стадіях будівництва. В цьому переконує ріелтор Вікторія Катеринчук. За її словами, причина цього ризику зараз - війна. Мовляв, саме через це хмельничани менше вкладаються у нерухомість, ніж, до прикладу, це було до нового року. 

“Масового вкладу в нерухомість немає, як це було до нового року. Можна сказати, що не купують житло в новобудовах, але разом з тим є багато людей і запитів з інших регіонів та областей, які  розглядають варіанти новобудов для постійного проживання. Якщо будинок зданий, то в більшому пріоритеті, а на стадії будівництва - одиниці”, - пояснює Вікторія.

Які ціни на житло?

Ознайомитись з цінами на житло у новобудовах журналіст вирішила на сайті DOM.RIA. Пошук видає 213 житлових комплексів від забудовників. За допомогою фільтру звужуємо варіанти, а далі обираємо новобудови з поміткою “юридично перевірено” або ж перевірено наявність квартир чи хід будівництва. 

Ціни за квадратний метр на сайті коливаються в середньому від 16 500 гривень. До прикладу, в одному з ЖК на Озерній - 15 500 за м², інший забудовник у цьому ж мікрорайоні вказав вартість 19 500 за квадратний метр. У житловому комплексі в Південно-Західного мікрорайоні забудовник вказав вартість від 24 000 грн за м². Наведемо кілька пропозицій із сайту DOM.RIA у різних мікрорайонах Хмельницького станом на початок квітня:

  • ЖК Левада Нова (м-н Виставка) - від від 23 000 грн за м²;
  • ЖК Барбарис (м-н Виставка) - від 21 800 грн за м²;
  • ЖК Прованс (Автовокзал №1) - від 20 600 грн за м²;
  • ЖК Елегант (Дендропарковий) - 
  • ЖК Smart & Green (вулиця Отрадна) - від 19 500 грн за м²;
  • ЖК Студентський (Інститутська) - від 18 300 грн за м²;
  • ЖК Avila Gold (Озерна) - від 17 850 грн за м²;
  • ЖК Spring Town New Rivier (центр міста) - від 16 600 грн за м²;
  • ЖК Grand Royal (Озерна) - від 15 500 грн за м²;
  • ЖК Корона Дубово (Дубове) - від 15 000 грн за м²;
  • ЖК Maiborsky (Ракове) - від 13 330 грн за м²;
  • ЖК Північний (Гречани) - від 13 330 грн за м². 

Як виявилось, в умовах війни виросли ціни не лише на оренду житла. До прикладу, частково здорожчала і нерухомість в новобудовах переважно через зростання цін на матеріали. Щоправда, деякі хмельницькі забудовники продовжують продавати свої квартири за довоєнними цінами.

“Є будинки, де ціна вже сягає 30 000 гривень за м2, хоча ще 2 місяці тому була 25 000 гривень. Ну і звичайно є бюджетніший варіант - 15 500 гривень за м2. Все залежить від якості будівництва, місця розташування, від самої «начинки» в квартирі і подібних критеріїв. На ті будинки, які розпочали зараз будувати, ціни значно зросли, адже зросла вартість на матеріали”, - пояснює Вікторія Катеринчук. - В новобудовах, які збудовані і зареєстровані ціни майже не змінились, причина цьому проста - реєстри не працюють, продаж немає. Після перемоги думаю все зміниться: ціни стабілізуються  (можливо і зростуть) і попит буде дуже великий. Перша причина - матеріали на будівництво, дешевші вони не будуть, адже багато заводів, на жаль, вже немає. Друга причина проста - Хмельницький прекрасне, перспективне місто. У нас дуже багато переселенців, які хочуть залишитись на постійне місце проживання”, - пояснила спеціаліст з нерухомості. 

Реєстри не працюють: що це означає?

Чи можна купувати нерухомість в умовах воєнного стану? Таке питання цікавить багатьох українців, особливо у час, коли існує попит на житло. 

З початком активної фази війни в Україні призупинили роботу частини реєстрів з метою підтримання безпеки, серед них Державний реєстр речових прав на нерухоме майно.
Відключення реєстру фактично означає неможливість завершення угоди купівлі-продажу та набуття права власності. Також в теперішніх умовах обмежуються можливості покупця перевірити, що продавець справді є належним власником нерухомості, про це інформує “Економічна правда” з посиланням на юристів Світлану Гурєєву і Тараса Бондаренка.

Та чи можна купити житло в таких умовах? Наразі сторони можуть погодити певні договорні механізми.

За словами ріелтора Вікторії Катеринчук, державні реєстри призупинили і з метою, аби мінімізувати випадки шахрайства. Тому певні юридичні дії з нерухомістю не доступні, а саме продаж квартир. Але є вихід - можна придбати квартиру по довіреності або укласти заповіт на покупця. 

“Якщо взяти вторинний ринок, то можна укласти попередній договір купівлі-продажу, а саме закріпити попередні домовленості між сторонами. Цей договір не вноситься в державні реєстри. І ці всі операції юридично не захищені. За інформацією Мін’юсту, люди які інвестували в новозбудовану квартиру, але не оформили документи на неї, мають право на реєстрацію та оформлення права власності. Ми всі чекаємо на відкриття реєстрів і для вторинного ринку, в Мін’юсті обіцяють зробити це за місяць”, - зазначає Вікторія Катеринчук.

Що кажуть забудовники?

У перші дні війни багато забудовників призупинили роботу. Будівництво тимчасово “заморозилось”. Попит на житло у новобудовах за перший місяць зменшився в 10 разів. Станом на кінець квітня ринок нерухомості поступово “оживає”. В цьому переконує хмельницький забудовник В'ячеслав Кохан. За його словами, якщо станом на 24 березня попит впав в 10 разів, то станом на кінець квітня він може бути меншим орієнтовно у 5 разів, ніж був до війни. В'ячеслав Кохан прогнозує, що ціни на житло у новобудовах будуть зростати. Основними причинами називає призупинення фінансування проектів і здорожчання матеріалів.

Голова фонду будівельної компанії “Sky” В'ячеслав Кохан:

"З початку війни фактично все зупинилося. В перший день всі фонди були заморожені. Фондовий ринок призупинив діяльність і всі основні активи, які були призначені для будівництва, були заморожені. В нас не було іншого джерела доходу - залишились тільки внески. Ми не зупинились. Попит впав орієнтовно в 10 разів за місяць. Зараз ми бачимо динаміку, що ринок ожив. Люди трішки заспокоїлись і вже починають проявляти активність. Порівняно з довоєнним часом, попит впав на 10-15% від того, що було до війни. Найбільший удар по будівництву - це припинення роботи фондового ринку. Ми не можемо нарощувати клієнтську базу, бо змушені підняти ціну. Зросла вартість матеріалів. Ціна зараз - орієнтовно від 15 000 за квадратний метр (однокімнатні квартири 40-45 квадратних метрів).  Це житло, яке ми раніше називали соціальним. Здорожчання відбулось орієнтовно на 15%. Це достатньо багато, як для будівництва".

Чи будуть рости ціни далі?

За прогнозом забудовника В'ячеслава Кохана, найближчий місяць ситуація із цінами у Хмельницькому буде стабільною. Зокрема, квадратний метр орієнтовно продаватимуть за 15-17 тисяч гривень. Далі все може залежати і від купівельної спроможності людей. 

“У Хмельницькому ситуація відносно благополучна. Ціни будуть більш-менш стабільними за рахунок великої кількості нереалізованого житла або придбаного для вторинної реалізації - це буде стримувати ціну. Бо для того, щоб ринок працював, потрібна реалізація, - пояснює забудовник. - Далі до кінця року може бути незначне подорожчання по Хмельницькому - будемо підтягуватись по ринку загальноукраїнському. Далі швидше за все буде ріст. Це буде залежати і від купівельної спроможності українців. Війна все таки несе збитки".
Забудовник також додає, що призупинення фондового ринку зараз гальмує темпи росту будівництва.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Oleksandr

    В одному абзаці пишуть що попит зменшився на 10%, а в іншому що на 10 разів. А різниця між цими поняттями в раз 100)
  • Наталья Горенюк

    Звичайно, замість того,щоб тримати ціни,то ростуть..Житло має бути доступне! А не в космічних цінах.🙄
  • ЧитачЧитачів

    Добре.
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ‼️Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

keyboard_arrow_up