Звідки беруться гроші в бюджеті Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)

Звідки беруться гроші в бюджеті Хмельницького (ІНФОГРАФІКА)
  • Майже 2,68 мільярда гривень — таку суму мають витрати з бюджету міста цього року.

  • Наповнюється бюджет з різних джерел, більшу частину з яких складають податки.

Ремонти доріг, харчування дітей у садочках, пільги на проїзд у транспорті — все це оплачується коштом міського бюджету Хмельницького. Як і чимало інших витрат, яких тільки в 2020 році налічується майже 2,68 мільярда. Як же в міському бюджеті з’являються гроші та з якого джерела їх надходить найбільше? Про це ми вам і розповімо.

Наприкінці кожного року в міській раді приймають рішення про бюджет на наступний рік. Протягом року в нього можуть вносити зміни. Рішення про бюджет містить додатки, серед яких є перелік надходжень та їхня сума. Ми проаналізували дані, які містяться у рішенні про бюджет Хмельницького на 2020 рік. За ними склали інфографіку, з якої можна дізнатися структуру надходжень до бюджету.

Зупинимося на кількох основних моментах. Основним джерелом наповнення бюджету є податки, в першу чергу — податок на доходи фізичних осіб. Серед усіх надходжень його частка складає 47,43%, а серед податкових надходжень ще більше — 65,21%. Податок на доходи фізичних осіб сплачують всі хмельничани, які отримують офіційну зарплату. Стягують цей податок і в ряді інших випадків, наприклад, з відсотків, що нараховані на депозит. Не весь податок на доходи фізичних осіб, який сплачують хмельничани, йде до бюджету міста. Гроші розподіляються між різними бюджетами: до міського — 60%, до обласного — 15%, до державного — 25%.

Відео дня

На другому місці серед податкових надходжень за кількістю отриманих бюджетом грошей — єдиний податок. Його частка в бюджеті — 17,21%. Цей податок сплачують підприємці, зареєстровані як платники єдиного податку. Всі вони поділені на чотири групи. Для кожної з них є власні вимоги та ставки податку.

Наприклад, перша група платників єдиного податку — це фізособи-підприємці, які мають дохід не більше мільйона гривень щороку, не мають найманих працівників, займаються роздрібною торгівлею на базарах або надають побутові послуги. До бюджету вони сплачують не більше 10% прожиткового мінімуму, але в окремих випадках мають віддавати 15%.

Серед неподаткових надходжень найбільше грошей до бюджету приносять власні надходження бюджетних установ — 67,2%. Кожна з таких установ може надавати платні послуги, продавати майно або здавати його в оренду.

Серед інших надходжень більшу частину складають субвенції з державного бюджету — 92,99%. Субвенція — це гроші, які з місцевого бюджету мають витрачати лише на визначені цілі. У бюджеті 2020 року закладені дві субвенції — освітня та медична. Кожна з них має витрачатися на освіту та охорону здоров’я відповідно. Серед усіх надходжень до бюджету частка субвенцій складає 17,79% і посідає друге місце після податку на доходи фізичних осіб. Дізнавайтеся більше з інфографіки.

 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • IGOR

    НДФЛ составляет 47,33% от наполнения бюджета... Процветающая экономика, ничего не скажешь :(
  • ttt435

    любой каприз за наши деньги
  • Володя

    Окрім як через стягнення податків надходжень немає. Тобто свободівська влада ніяких інвестицій не залучає або у мізерному розмірі, і ніяких нових прибуткових об'єктів не збудувала.

    Анонім reply Володя

    Ми любимо нагого мера бо кругом кладе гарну плитку і вішає вазони на стовпах.

    Анжела reply Анонім

    а ще будує дитсадочки, стадіони, фінансує лікарні, частково компенсує АТОшнікам плату за навчання... но то таке

    Лесовой К. reply Анжела

    Он это лично делает за собственные средства или это его обязанности? А остальные жители так просто, оттеняют его избранность...

    Анжела reply Лесовой К.

    "остальнные жители", які не вчаться, не лікуються, на стадіони та в садочки не ходять можуть насолоджуватися затишним гарним містом )))

    Анжела reply Лесовой К.

    а мав би робити за власіні кошти?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 07:27 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у конференції під егідою Асоціації інтервенційних кардіологів України 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up