Як це було: добірка кращих фільмів та серіалів про Чорнобиль

Як це було: добірка кращих фільмів та серіалів про Чорнобиль
Фото ілюстративне
  • Найбільша ядерна катастрофа в світі, яка трапилась 37 років тому в Чорнобилі, відбилась в кінематографі. 

  • У роковини трагедії пропонуємо пригадати стрічки та серіали про події 1986 року.

  • Серед них популярний серіал від НВО, сімейні драми, жахи та документалки. 

Техногенна аварія в Чорнобилі стала однією з найбільших катастроф у світі. Вона зачепила всі сфери життя та назавжди відбилась в історії. Трагізм цієї події, історії жителів Прип’яті стали основою для фільмів і серіалів. Їх знімала Україна, США, Франція, Німеччина, росія, Великобританія, Польща, Франція.  

Ми підготували добірку кращих фільмів та серіалів про Чорнобиль та Прип’ять, серед яких є як художні картини, так і документалки. Вони розкривають події тієї ночі на атомній, розповідають історії родин, які жили неподалік станції та тих, чиє життя змінила катастрофа. 

Після Чорнобиля (2021)

  • Відео дня
    /li>

Серед новинок кіно 2021 року вартий уваги трилер про Чорнобиль, знятий у форматі аматорської камери. Цей фільм не зачіпає саму аварію, він розповідає про групу американських туристів, які опинилися в «мертвому місті» Прип’ять. Моторошна атмосфера посилюється протягом усього фільму: якщо на початку це виглядає як простий лякаючий квест, до фіналу все переходить у справжній жах.

Чорнобиль (серіал, 2019)

Напередодні Першотравня 1986 року ніщо в радянській Україні не віщувало лиха. Спокійно жило і працювало невелике місто атомників Прип’ять, люди готувалися до свята. Дата 26 квітня назавжди вдрукувалася у долі городян. Цієї ночі на місцевій атомній електростанції проводять випробування із катастрофічними наслідками. Новий іноземний серіал від НВО про Чорнобиль, що базується на реальних подіях, показує хроніку аварії.

Чорна квітка (міні-серіал, 2016)

Після закінчення педінституту Лера вирушає працювати вчителем молодших класів у Прип’яті. Там вона зустрічає симпатичного фізика-ядерника, який працює на ЧАЕС. У пари все складається добре, вони планують створити сім’ю та завести дітей. Але події квітня 1986 року безповоротно змінили історію та долі головних героїв мелодрами.

Метелики (міні-серіал, 2013)

Багатосерійний художній фільм про Чорнобиль базується на реальних подіях. Напередодні катастрофи киянка Аля разом із сестрою приїжджає до Прип’яті до рідні, щоб як слід відпочити. Вночі на розташованій поруч АЕС відбувається пожежа, полум’я якої спостерігають дівчата. Вранці в місті починається цілковитий жах і панує страшна плутанина. У метушні евакуації героїня історичного серіалу знайомиться зі «строковиком» Пашею, який опинився серед перших ліквідаторів.

Заборонена зона (2012)

За сюжетом група туристів вирушає в подорож Європою і прагне екстремальних пригод. Цього разу пункт призначення – місто Прип’ять та горезвісна атомна станція. Про всяк випадок хлопці підстрахувалися і взяли на екскурсію гіда, але він не зміг протистояти радіаційним мутантам. Досить страшний закордонний фільм жахів про Чорнобиль оцінять усі шанувальники жанру.

Земля забуття (2011)

У житті Ганни настав щасливий день – вона виходить заміж за молодого пожежника Петра. Але цієї ж ночі на Чорнобильській АЕС відбувається вибух та пожежа. Життя дівчини поділяється на «до» та «після» аварії. Петра відразу викликають на ліквідацію катастрофи, а Ганна має два шляхи: тікати з міста або залишитися біля коханого.

У суботу (2011)

Вночі комсомолець Валерій зауважує пожежу на електростанції. Схвильований хлопець вдається до начальства АЕС і дізнається про новину: сталася аварія, але про неї вирішено не повідомляти громадськості. Герой фільму постає перед вибором: розповісти людям про аварію на станції, або замовчати. Сучасний вітчизняний фільм про чорнобильську катастрофу, що базується на реальних подіях, отримав номінацію на Берлінському кінофестивалі.

Аврора (2006)

Під час вибуху на чорнобильській АЕС дівчинка-сирота на ім’я Аврора випадково опиняється поряд із епіцентром. Бідолаха отримує величезну дозу опромінення. Єдина можливість вижити – операція у США. Там героїня зустрічає свого кумира, зірку балету Астахова. Вмираюча дівчинка з променевою хворобою торкнулася струни душі артиста та назавжди змінює його життя.

Битва за Чорнобиль (2006)

Весною 1986 року світ здригнувся від страшних подій. Відбулася страшна техногенна катастрофа – аварія на атомній електростанції. Ця трагічна подія вплинула на долі мільйонів людей у ​​всьому світі, особливо в радянських Україні та Білорусії. Документальний фільм про Чорнобиль, заснований на реальних подіях, дуже точно відтворює хронологію трагедії, містить кадри кінохроніки та спогади очевидців.

Брама (2017)

У зоні відчуження живе баба Прися з хворобливою дочкою Славою та онуком Вовою. Місцеві вважають стару, що вижила з розуму. Колись під час війни вона зарізала понад десяток німців, а зараз захоплюється галюциногенними грибами. Якось бабці приходить містичне бачення про катастрофу, яка неминуче станеться найближчим часом. Українське кіно про Чорнобиль є гідним завершенням нашого списку.

Інші фільми про Чорнобиль

Художні:

Документальні:

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ❗️Оперативна інформація, цікаві та важливі новини у нашому Telegram-каналі - https://t.me/+gtHqKqD7B0o3N2Uy

keyboard_arrow_up