Авто з-за кордону: шахраї видурили в хмельничан 330 тисяч гривень

Авто з-за кордону: шахраї видурили в хмельничан 330 тисяч гривень
  • Подружня пара зі Старокостянтинова хотіла придбати автомобіль за 270 тисяч. 

  • А 50-річний хмельничанин домовився про купівлю автівки за 60 тисяч гривень. 

  • Гроші вони переказали, а транспорт так і не отримали. 

Авто з-за кордону за привабливою ціною — це може бути шахрайство, зазначають у поліції та просять мешканців області бути обережними, купуючи в мережі інтернет. Адже досить часто онлайн-продавці насправді є шахраями. І чим більша сума покупки, тим ймовірніше, що людина ризикує потрапити на гачок зловмисників. 

Так, за минулу добу до поліції Хмельницького району надійшли одразу дві заяви про шахрайство від осіб, які намагалися в інтернеті придбати автівки.

Перший випадок трапився у Старокостянтинові. Подружня пара побачила на популярному сайті оголошення про продаж автомобіля. Вони зв’язалися з «дилером». Той пообіцяв пригнати авто з-за кордону. Та спершу попросив передплату. Отримавши частину коштів — попросив повну вартість. Коли подружжя заплатилу всю суму в розмірі 270 тисяч гривень — зв’язок із “продавцем” зник. 

Відео дня

У Хмельницькому 50-річний чоловік втратив 60 тисяч гривень. Він також намагався придбати авто з-за кордону через посередника. Хмельничан переказав завдаток і ситуація повторилась — шахрай припинив виходити на зв'язок.

В обох випадках поліцейські відкрили кримінальні провадження infoі встановлюють усі обставини подій.

Правоохоронці закликають не поспішати здійснювати онлайн-оплати, не переходити за сумнівними посиланнями, не повідомляти конфіденційну інформацію, а діяти "холодним розумом".

— Насамперед, перевірте отриману інформацію, адже шахраї зазвичай переконують своїх жертв, розраховуючи на вашу довірливість. Пам'ятайте просте правило: якщо пропозиція настільки хороша, щоб бути правдою, майже завжди це шахрайство, — пояснюють у поліції. 

Як не потрапити на гачок аферистів

Поліцейські вкотре закликають громадян бути пильними і ретельно перевіряти інформацію перед тим, як перераховувати кошти чи надавати незнайомцям персональну інформацію:

Проводячи транзакції в мережі, варто пам’ятати про безпеку та конфіденційність даних. Для цього слід дотримуватися базових рекомендацій, аби не потрапити на гачок інтернет-аферистів.

Як захистити свій банківський рахунок:

Які дані про банківську картку не можна повідомляти:

У поліції радять використовувати окрему картку для платежів в інтернеті та встановити на неї ліміт. 

Якщо ж ви постраждали від інтернет-шахрайства, в поліції радять повідомити про це за номером 0 800 505 170 або ж зателефонувати на 102. 

А ви потрапляли на гачок до шахраїв? Діліться розповідями у коментарях. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up