До пса без намордника поліцію не звуть. З укусами хмельничани йдуть в травмпункт

До пса без намордника поліцію не звуть. З укусами хмельничани йдуть в травмпункт
  • З собакою без намордника - на дитячий майданчик. Знайома картина?
  • У Хмельницькому за цим не слідкують, та й відповідальність невелика - до 51 гривні штрафу. 
  • А якщо вже собака вкусив - то це кримінал. Та практика показує, що далеко не всі постраждалі пишуть заяви. Звертаються лише до медиків. 

 

 

Спеціальних місць для вигулу собак у Хмельницькому немає. В правилах благоустрою міста вони зазначені, однак фактично вони не облаштовані. А собак вигулюють своїх улюбленців на дитячих майданчиках, стадіонах і в парках. Хмельничани скаржаться, але послати їх нікуди. 
З повідками, намордниками чи без - власники знають, що їх не чіпатимуть. За рік патрульні склали лише 5 адмінматеріалів за неправильний вигул собак. Та й штрафи не лякають - від 17 до 51 гривні.  

Господаря ротвейлера не покарають
Інцидент на вулиці Чорновола трапився 23 січня.  Для 39-річного чоловіка похід в гості закінчився в реанімації. Громадянин Туреччини прийшов навідатись до свого знайомого. На подвір’ї на гостя напав ротвейлер і почав шматувати. Відтягнути агресивну тварину не змогли перехожі, які кинулись на крик.

На допомогу прибігли патрульні, які підстрелили собаку.  Покусаного чоловіка з численними травмами і втратою крові відправили у реанімацію. У поліції кажуть, власника ротвейлера омине відповідальність. Подія трапилась на приватній території господаря тварини.

Відео дня

Від адмінки до криміналу 

Нерідко перехожі стають “мішенню” для домашніх тварин на вулиці. Власники часто розгулюють з великими собаками без намордників та повідків. Притягують до відповідальності їх рідко. Частіше копи обмежуються лише попередженням. Та й штрафи смішні. За останній рік патрульні поліцейські склали лише 5 “адмінок” по 154 статті КУпАП за вигул собак без намордників та повідків. Господарі заплатили від 17 до 51 гривні штрафу. 

Якщо собака вкусив - це вже кримінал. В Кримінальному кодексі за необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження передбачається покарання у вигляді громадських та виправних робіт або обмеженням волі на строк до двох років.  

Найчастіше нападають собаки
 

Хмельничани з укусами йдуть до травмпункту. За майже півроку – 328 випадків. З початку цього року вже 11 людей покусали тварини. Мова йде не лише про укуси собак. До списку потрапили й травмовані від котів, мишей, лисиць.

Точну кількість постраждалих від собак в травмпункті журналістам vsim.ua не змогли сказати. Не відокремлюють у загальній статистиці. Але пояснили, що найпоширенішими випадками є собачі укуси. Нападають як бродячі, так і домашні тварини. 

Наглядати після укусу 

Якщо кусає собака, медики радять не гаяти часу і йти до лікарні. Там записують дані про чотирилапого. За ним потрібно спостерігати впродовж десяти днів. Після цього часу лікарі визначають, чи тварина могла заразити небезпечним вірусом сказу чи ні. У міському травмпункті запевняють, на сьогодні є всі необхідні щеплення. Пацієнтам призначають лікування – вводять сироватку або ж комбіноване лікування. До слова, за останній час зафіксували три таких випадки. В одному з них пацієнт став жертвою лисиці.

«Дресируйте, щоб собака не сів на голову» 

Віктор Болячко, голова Хмельницького осередку ГО «Кінологічні спілка України» 

- Вся відповідальність за поведінку собак на їхніх власниках, які не хочуть дресирувати і «розпускають» своїх чотирилапих. Потім вони «сідають їм на голову». Агресивний пес чи ні – залежить від того, як його видресирували. Буває, що декоративний йоркширський тер’єр злий, а бультер’єр може зализати до смерті, хоча він бійцівської породи. Оптимальним віком для сприйняття команд вважають 3-6 місяців. Для кожної породи потрібно обирати індивідуальний метод і термін дресирування. В середньому він триває місяць – півтора. Залежно від характеру, породи чотирилапого і його віку. Буває, приводять собаку в рік, а в неї вже виробився характер і її важко виховувати. У тварин можна виробити як злобу, після такого дресирування вони стають неадекватними. А можна виробити навпаки, щоб у собак було притуплення відчуття агресії до людей, натовпу. Можна видресирувати суто курс по захисту. Тоді собачка буде адекватно себе поводити, але в потрібний момент зможе захистити свого хазяїна. 

Збирати якомога більше доказів 

Роман Рачок, адвокат «Подільської правової ліги» 

- Господаря тварини можна притягнути як до адміністративної, так і до кримінальної та цивільної відповідальності - залежно від тяжкості наслідків. Для визначення тяжкості нанесених тілесних ушкоджень потерпілого мають направити на судово-медичну експертизу. Власник має відшкодовувати витрати на лікування. Він може це зробити як порядна людина добровільно. Або ж це може зробити сам потерпілий. Для цього необхідно додати документи, що підтверджують ці витрати. В першу чергу, має бути медичний висновок, де вказано, які ліки та процедури потрібні, а також фінансові документи про сплату вартості. Можна вимагати і морального відшкодування. Для того, щоб зафіксувати факт потрібно викликати на місце події патрульних. За можливості записати прізвище, ім’я можливих свідків. Якщо дозволяє стан здоров’я, то можна зробити фото і відеофіксацію на свій мобільний пристрій. Тобто, забезпечити максимальний об’єм доказів.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач42

    Мене вкусила бродяча собака, визвав поліцію, написав заяву, поліціянти кажуть : а ми нічого зробити не можемо! У трампункті ліків від сказу не має! кажуть якщо сам десь знайдеш, проколемо!
  • КВ ВК

    пише власник Бультерьера на якого склали 2 протоколи з 5,коли міська влада забороняє вигулювати собак так званих "небезпечних порід" у невстановлених місцях,то вона автоматично повинна встановити та облаштувати "встановленні" місця для вигулу собак,а не уподобатися героїні фільму:"у вас есть отдельная квартира там и выгуливайте"!і коли гуляєш зі своєю собакою а у парку бігають стаями чи поодинці бродячі і безпритульні пси розміром з ротвейлера і агресивною поведінкою то ніякій владі до цього не має діла!а деяким "недокопам" самим впору намордніки одягати щоб адекватно спілкувалися з власниками адекватних щеплених накормлених вихованих з неймовірною любов"ю до людей домашніх улюбленців

    Ігор Іванов reply КВ ВК

    Ні одного місця для вигулу немає, такого убожества ні в яких містах немає. Поліція нічого не робить, владі ця проблема до одного місця. Так і буде
  • Oleg Ivanishin

    Треба міняти все на законодавчому рівні. Вальнути такі штрафи, щоб боялись. А ще штрафи за вигул на дитячих майданчиках і за те, що не зареєстрував свого пса

keyboard_arrow_up