Хто в Хмельницькому брав найбільші хабарі: підбірка справ за 5 років

Хто в Хмельницькому брав найбільші хабарі: підбірка справ за 5 років
  • Від викладачки до директора комунального підприємства.
  • Хто брав найбільші хабарі в Хмельницькому за останні 5 років?
  • Дивіться підбірку справ та вироків по них.  

За 5 років неправомірну вигоду отримували службові особи різних професій: військові, поліцейські, освітяни та інші. Хабарі були від сотень гривень до тисяч доларів. Найчастіше гроші пропонували працівникам поліції за уникнення відповідальності за нетверезе водіння. У деяких випадках патрульні від сум не відмовлялися, а іноді - навпаки. 

Журналістка vsim.ua переглянула вироки Хмельницького міськрайонного суду за справами про отримання неправомірної вигоди службовими особами. Обрала термін - 2017-2022 роки. З них виокремила 5 справ, де хабарі склали найбільші розміри. Хто за цей час взяв найбільші суми та що в цих випадках вирішив суд? Дізнавайтеся про це далі в матеріалі. 

  1. 12 тисяч доларів - доцентка ХУУПу

1 лютого цього року на вулиці Героїв Маріуполя затримали доцентку Хмельницького університету управління та права імені Леоніда Юзькова.

Відео дня

15 червня 2021 року в своєму службовому кабінеті доцентка зустрілася з громадянином, ім’я якого невідоме. Між ними відбулася розмова, під час якої йшлося про вступ чоловіка до аспірантури, подальший захист дисертації та отримання ступеня кандидата юридичних наук.

Викладачка йому пояснила, що він має заплатити 12 000 доларів. Він на все це погодився, але, як з’ясувалося згодом, також повідомив правоохоронців.

15 січня 2022 року доцентка зателефонувала чоловіку та сказала, що той має заплатити 4 000 доларів, тобто першу частину від обумовленої суми хабаря. 1 лютого вони зустрілися в авто на вулиці Героїв Маріуполя, біля філармонії. Там доцентка отримала гроші та вийшла з авто. Після цього її затримали правоохоронці.

Відразу після затримання повідомили, що затриманій доцентці загрожує від 5 до 10 років ув’язнення, позбавлення права займатися певною діяльність чи займати певні посади до трьох років з конфіскацією майна. 

В результаті викладачку визнали винною за частиною 2 статті 369-2 (зловживання впливом) Кримінального кодексу. Вона відбулася штрафом у розмірі 51 000 гривень, також з неї стягнули витрати на суму 3 604 гривні.

  1. 10 тисяч доларів - помічник народного депутата

Це сталося у лютому 2017 року. Судили помічника-консультанта народного депутата України VIII скликання, члена політичної партії «Народний фронт». 1 лютого 2017 року близько 14 години на вулиці Трудовій він отримав неправомірну вигоду в сумі 10 тисяч доларів. На момент одержання сума становила 270 795,35 гривні.

Кошти йому передали за вплив на заступника начальника управління земельних ресурсів та земельної реформи департаменту архітектури містобудування та земельних ресурсів Хмельницької міської ради та іншими службових осіб Хмельницької міськради. Метою було прийняття чиновниками позитивного рішення про надання оренду на земельну ділянку по вулиці Степана Бандери, 76/1. Договір мав бути укладений терміном на 10 років без створення штучних перешкод під час документального оформлення вказаного правочину. Про все це йдеться в судовому реєстрі. 

В результаті помічника народного депутата визнали винним за частиною 2 статті 369-2 ККУ (зловживання впливом). Йому призначили покарання у вигляді штрафу, що складав 25 500 гривень. Також з чоловіка стягнули 12 256,20 гривні на користь держави.

  1. 4 500 доларів - заступниця директора медичного коледжу

У липні 2017 року на хабарі затримали заступницю директора Хмельницького базового медичного коледжу. Вона мала отримала 4,5 тисячі доларів за здачу вступних іспитів та зарахування до навчального закладу двох абітурієнтів. 

Заступниця директора зустрілася у кафе на Грушевського із жінкою, яка цікавилася умовами вступу. Вона розповіла, що хоче, аби син та його знайома навчалися в коледжі. Тоді службова особа повідомила усі “деталі” вступу. А саме - назвала суму. 12 липня 2017 року вона отримала 4,5 тисячі доларів. На той час це становило 116 874 гривні. 

У суді вона визнала зізналася в отриманні неправомірної вигоди. В результаті заступницю директора визнали винною за частиною 2 статті 369-2 ККУ (зловживання впливом). Їй призначили покарання у вигляді штрафу - 25 500 гривень. На користь держави з неї стягнули 1 237 гривень. 

  1. 3 тисячі доларів - підприємець

У червні  2017 року на вулиці Пилипчука підприємець отримав хабар в розмірі 3 тисячі доларів. Їх взяв за вплив на прийняття рішення уповноваженими особами на виконання функцій держави - інспекторами ДАБІ в Хмельницькій області.

Мова йшла про реєстрацію декларації про початок виконання будівельних робіт на об’єкті в селі Іванківці. За 3 тисячі доларів підприємець пообіцяв, що інспектори ДАБІ не проводитимуть перевірку. 

Правоохоронці з’ясували, що в березні 2017 року до підприємця звернувся громадянин, ім’я якого не відоме. Він просив допомогти в оформленні документів та подачі декларації про початок виконання будівельних робіт на об`єкт реконструкції приміщення. Чоловік надав йому пакет документів. Той сказав - подивиться і ймовірно допоможе. 

Подивившись документи повідомив, що зможе допомогти. Після цього вони зідзвонилися. Підприємець повідомив, що все коштуватиме 3 тисячі доларів. Згодом вони зустрілися, чоловік передав йому кошти, а підприємця затримали. У судовому реєстрі йдеться, що ці кошти він отримував за надання своїх послуг, а не за вплив на посадових осіб Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Хмельницькій області.

У суді обвинувачений свою вину не визнав. Він розповів, що здійснює підприємницьку діяльність та надає послуги з оформлення дозвільних документів, які подаються в ДАБІ. 

Підприємця визнали винним за  частиною 2 статті 369-2 ККУ (зловживання впливом). Їй призначили покарання у вигляді штрафу - 25 500 гривень. На користь держави з нього стягнули 1 237 гривень. 

  1. 2 тисячі доларів - директор комунального підприємства в Хмельницькому районі

На Хмельниччині директор комунального підприємства вимагав хабар у підприємця: за що

Директора комунального підприємства однієї з об’єднаних територіальних громад Хмельниччини затримали на хабарі у 2 тисячі доларів США. Саме стільки посадовець вимагав у одного з підприємців. За ці гроші він обіцяв розв'язати питання щодо передачі йому в оренду приміщень та земельної ділянки площею понад 20 га, які є об’єктами комунальної власності.

У судовому реєстрі йдеться, що фігурантом був директор комунального підприємства “Розсошанське”. Він мав передати земельну ділянку, яка перебувала на праві постійного користування КП “Розсошанське”. Планувалося, що там буде організована та проведена спортивна гра у пейнтбол. Саме за це директор взяв 2 тисячі доларів.

Правоохоронці затримали його після отримання частини коштів. Було це в жовтні, 2020 року, біля ВПУ №11. 

Директора визнали винним за частиною 1 статті 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою) ККУ. Йому призначили покарання у вигляді штрафу 34 тисячі гривень з позбавленням права обіймати посади пов`язанні з виконанням організаційно - розпорядчих функцій терміном на 1 рік. 

Читайте також:  Євро росте, долар падає. Курси валют в обмінниках Хмельницького (КАРТА)

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (24)
  • Наташа Кармалита

    Краще такі статті не писати, бо читаючи таке,ще більше хочеться кричати на весь світ, скільки ще так будемо жити і за що наші хлопці сьогодні воюють!!!!?
  • Татьяна Педосюк

    А пани з пенсiйного фонду куди подiлась?
  • Ivan Shapoval

    А де призвіща цих суддів які так ,,борються ' з корупцією?
  • Ольга Драгун

    Мені хотілось плакати… і ми ще питаємо за що нам війна, нажаль потвори і далі при владі, а війна забирає найкращих.

    Валенина Нечипорук reply Ольга Драгун

    Ольга Драгун 💯%

keyboard_arrow_up