Керівнику “Хмельницькгазу” повідомили про підозру в розкраданні

Керівнику “Хмельницькгазу” повідомили про підозру в розкраданні
  • У березні Бюро економічної безпеки та СБУ провели обшуки у газорозподільних компаніях країни. 
  • Так, деяким керівникам облгазів повідомили про підозру й обрали запобіжний захід.

Сьогодні, 25 травня, в Бюро економічної безпеки України повідомили про те, що правоохоронці отримали докази розкрадання газу з ГТС ще двох посадовців - голови правління АТ «Івано-Франківськгаз» та АТ «Сумигаз». Раніше обшуки провели в інших регіональних газових підприємствах. Серед них - і “Хмельницькгаз”. 

Наразі п’ятьом керівникам окремих облгазів вже повідомили про підозру за ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем). Їм обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою або внесення відповідної застави. Зокрема, керівнику “Хмельницькгазу” - 228 мільйонів гривень. 

Передісторія

Нагадаємо: Служба безпека спільно з Бюро економічної безпеки ще в березні повідомляли про масштабну схему привласнення промислових обсягів блакитного палива із газотранспортної системи НАК «Нафтогаз України». Зазначають, що до організації "оборудки" причетний топменеджмент 16 регіональних газових підприємств у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Волинській, Закарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях, які пов’язані з одним із українських олігархів.

Відео дня

Як інформувало УСБУ у Хмельницькій області, схема полягала в тому, що «на папері» посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі. У повідомленні йдеться, що такі дії загалом завдали Україні збитків на майже 3,5 мільярди гривень лише у 2021 році.

Повідомляли й про іншу схему. Мовляв, облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші використовували не для придбання газу. Ці кошти «перераховувалися» підконтрольним комерційним структурам для виведення у тінь.

- Досудове розслідування триває, встановлюється повне коло осіб причетних до злочину. Вирішується питання про оголошення п’ятьох осіб у міжнародний розшук. Фігурантам загрожує до 12 років тюрми, - повідомляють в БЕБ.

Що казали газовики

На сторінці РГК раніше розмістили інформацію про обшуки в газорозподільчих компаніях. Відомо, що вони тривали сьогодні, 17 березня. Представництво компанії зазначає, що обшуки проводились за надуманим звинуваченням в нібито заволодінні державними коштами.

Мовляв, після того, як правоохоронці зайшли на територію деяких підприємств, співробітників вивели з робочих місяць і тримали "в коридорі під наглядом автоматників. В них було вилучено телефони і проведено огляд особистих речей. Здійснювався психологічний тиск", - казали в РГК.

Читайте також: Замість клумб та фонтанів: хмельничанка просить в мерії збільшити витрати для військових

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (28)
  • Віктор Яцишин

    А ДАЛЬШЕ ЩО ??? …
  • Руслана Мусійчук

    Потрібно таких людей якось вчити,а не під заставу їх відпускати,так ми не поборимо корукцію,за що зараз наші хлопці гинуть
  • Раіса Пастух

    Це що тільки зрозуміли і тихо замилять а бідний народ буде дальше платити
  • Татьяна Яремчук

    А як же, а з людей деруть три шкури.

keyboard_arrow_up