«Ми прийшли вас вбивати»: кому і за що дали довічне ув’язнення у хмельницькому суді

«Ми прийшли вас вбивати»: кому і за що дали довічне ув’язнення у хмельницькому суді
Ілюстративне фото
  • За останнє десятиліття довічно позбавили волі 10 людей.

  • Їхні злочини — це вбивства, які переважно мають кілька обтяжувальних обставин.

  • Розповідаємо, хто та за що отримав таке покарання.

Довічне позбавлення волі — найбільш жорстке покарання, яке передбачене Кримінальним кодексом за особливо тяжкі злочини. Його не застосовують до людей, які на момент скоєння злочину були молодші за 18 років та старші за 65, а також до вагітних незалежно від віку. Засуджений може бути помилуваний президентом, що означає заміну покарання на 25 років ув’язнення.

Ми проаналізували вироки, якими судді Хмельницького міськрайонного суду призначали мешканцям області довічне ув’язнення. За останній десяток років таких випадків було сім. А от засуджених до довічного ув’язнення було 10, оскільки за частиною епізодів один злочин скоювали кілька людей, що є обтяжувальною обставиною.

Після аналізу вироків нам вдалося виділити типові риси злочинів, за які мешканці області отримували довічне ув’язнення:

Відео дня

Ми підготували ключові відомості про кожен епізод. Увага! Текст далі містить опис надзвичайно жорстоких злочинів. Просимо вас не читати далі, якщо ви маєте чутливу психіку.

Вивезли в ліс, забили лопатою та закопали

Місце: Полонне

Дата: 23 квітня 2013 року

Засуджені:

на момент скоєння злочину перебували у стані алкогольного сп’яніння

Подія: Компанія з чотирьох чоловіків випивала біля місцевого продуктового магазину. Один з них вдарив іншого, а той разом з двома товаришами вирішив помститися. Ініціатора бійки кілька разів вдарили по обличчю, посадили в авто та вивезли у ліс. Там били руками, ногами та лопатою по різних частинах тіла — голові, шиї й тулубі. Лопатою чоловіка били настільки сильно, що вона зламалася. Один зі злочинців ще й стрибав на тілі загиблого. Зрештою той помер на місці від отриманих поранень, серед яких відкрита черепно-мозкова травма, крововиливи у мозок, перелом хрящів гортані, численні садна та синці. В тому ж лісі загиблого закопали. Згодом всі троє залишили область, намагаючись сховатися, проте їх зрештою затримали.

Вирок: 27 листопада 2017 року — одному з вбивць призначили 15 років ув’язнення, двом іншим — довічне

Зарубав сокирою вагітну дружину та її матір

Місце: Западинці Летичівського району

Дата: 14 грудня 2016 року

Засуджений: чоловік, не працює, не одружений, судимий; на момент скоєння злочину перебував у стані алкогольного сп’яніння

Подія: Мешканець Хмельниччини випивав у своєму будинку разом з вагітною співмешканкою та її матір’ю. Всі троє відзначали день народження однорічного сина пари. Під час застілля дорослі посварилися — приводом до конфлікту став приїзд у гості матері співмешканки. І чоловік вирішив їх обох убити. Спершу він взяв сокиру та пішов у спальню, де в цей час була старша жінка. Там він вдарив її в голову принаймні 10 разів, і ще один раз у стегно. Вона померла на місці від отриманих поранень, серед яких переломи кісток склепіння черепа, розриви твердої та м’якої мозкових оболонок та крововиливи під ними. Після цього вбивця пішов на веранду, де в цей час була вагітна співмешканка. Про те, що в жінки буде дитина, він знав заздалегідь. На веранді вбивця принаймні сім разів вдарив її сокирою по голові. Після цього зняв з неї штани та спідню білизну, взяв лопату, ввів її руків'я у вагіну жінки й так і залишив тіло. Від отриманих травм вона померла на місці. Серед поранень — перелом склепіння черепа, розриви твердої та м’якої оболонок мозку, пошкодження рук, ніг та статевих органів. Після скоєння злочину чоловік втік, але згодом його затримали у Козятині. Його однорічний син пробув у будинку добу разом з понівеченими тілами своєї матері та бабусі. Після цього дитину та загиблих знайшла фельдшерка. В ході судового розгляду продавчиня місцевого магазину повідомила, що загибла співмешканка чоловіка за день до трагедії скаржилася на побої та погрози вбивством.

Вирок: 7 вересня 2017 року — довічне ув’язнення

«Ми прийшли вас вбивати»

Місце: Хмельницький

Дата: 11 вересня 2015 року

Засуджені:

на момент скоєння злочину перебували у стані алкогольного сп’яніння

Подія: Двоє мешканців Хмельницького вирішили вбити пару — чоловіка та жінку, які мешкали неподалік від них. Приводом було те, що чоловік нібито повідомляв міліцію про викрадення кролів одним зі зловмисників. У день вбивства хмельничани пиячили, потім озброїлися ножами та проникли до квартири, де мешкала пара, через вікно. Один зі зловмисників сказав «Ми прийшли вас вбивати», напав на чоловіка та кілька разів вдарив його ножем у груди, після цього потерпілий вибив з його рук ножа, й між ними почалася боротьба. Інший нападник тим часом вбив мешканку квартири, завдавши ударів ножем у голову, шию та груди. Жінка благала не вбивати її, але злочинця це не зупинило. Розправившись із нею, вбивця кинувся на допомогу своєму товаришу, який у цей час тримав мешканця квартири, та почав завдавати жертві ножових поранень в голову та груди. Це тривало доти, доки чоловік не знепритомнів та не впав на підлогу. Один зі злочинців хотів «дорізати» чоловіка, але інший вважав, що «він до ранку сам здохне». Після цього вбивці втекли з місця злочину. Наступного дня мешканець квартири прийшов до тями та викликав міліцію. З численними травмами його доставили до обласної лікарні, де медики врятували йому життя. Згодом злочинців затримали, а правоохоронці встановили, що чоловіки зберігали вдома зброю та боєприпаси.

Вирок: 14 червня 2016 року — довічне ув’язнення

Вбив вбивцю своєї матері

Місце: Яблунівка Деражнянського району

Дата: 19 серпня 2015 року

Засуджений: чоловік, не працює, не одружений, судимий; на момент скоєння злочину перебував у стані алкогольного сп’яніння

Подія: Мешканець Хмельниччини вирішив помститися своєму вітчиму за вбивство матері, скоєне у серпні 1993 року, хоч той і відбув покарання за свій злочин. Будучи п’яним, чоловік прийшов на подвір’я до своєї жертви. Спершу він вдарив його рукою в голову та підборіддя, через що останній впав. Потім злочинець взяв палицю та почав бити жертву по голові, тулубу та інших частинах тіла. Бив настільки сильно, що палиця зламалася, і зловмисник почав колоти нею жертву. Через це палиця розкололася, і вбивця взяв косу. Нею почав завдавати удари по голові, плечах, тулубу та руках. Лезо коси погнулося, руків’я зламалося, тому злочинець кинув його на землю. Потім він взяв кухонний ніж, однією рукою почав душити жертву, а ножем вдарив чоловіка в груди та шию, через що чоловік помер.

Вирок: 17 березня 2016 року — довічне ув’язнення

Зарізали матір та дитину через 1700 гривень

Місце: Хмельницький

Дата: 1 серпня 2013 року

Засуджені:

Подія: Двоє хмельничан, чоловік та жінка, вирішили пограбувати мешканку багатоповерхівки. Жертву обрала не випадково — жінка спілкувалася з чоловіком, але припинила контакти, дізнавшись про його судимість. Нападники прийшли до квартири жінки, де та жила разом зі своїм шестирічним сином. Жертву били руками, вимагаючи віддати гроші. А коли та відмовилася, повалили на ліжко, вставили у рот кляп, зав’язали за спиною руки й почали душити ременем. Після цього чоловік притиснув мешканку квартири до ліжка, а нападниця щонайменше 11 разів вдарила її ножем у шию. Внаслідок цього жінка померла. Її шестирічний син весь цей час був у кімнаті та бачив вбивство матері на власні очі. Нападники схопили дитину, тримали її, а чоловік кілька разів вдарив хлопчика ножем у шию. Той від отриманих травм загинув на місці. Потім злочинці забрали з квартири 1700 гривень та пішли з помешкання.

Вирок: 24 вересня 2014 року — довічне ув’язнення

Застрелив жінку та двох дітей

Місце: Хмельницький

Дата: 18 вересня 2012 року

Засуджений: чоловік, працює директором підприємства, одружений, судимий

Подія: Мешканець Ізяслава на ґрунті неприязні вирішив убити свою знайому, яка мешкала у Хмельницькому. Він вийшов з квартири, де жінка жила разом з дітьми, взяв з авто мисливську рушницю й повернувся назад. В цей час загибла сиділа на дивані та притискала до грудей доньку, водночас закриваючи собою сина. Чоловік п’ять разів вистрілив з рушниці, в результаті чого мати з дітьми загинули на місці. Потім вбивця поїхав додому в Ізяслав. Звідти батько та дядько вбивці відвезли його до місцевого відділу міліції. Там чоловік у всьому зізнався.

Вирок: 2 вересня 2013 року — довічне ув’язнення

Забив жінку металевим прутом

Місце: Хмельницький

Дата: 7 січня 2012 року

Засуджений: чоловік, не працює, не одружений, судимий

Подія: На початку 2010 року хмельничанка познайомилася з мешканцем Рівного. Згодом між ними почалися сварки, чоловік почав пити та втратив роботу. Наприкінці 2011 року хмельничанка вигнала рівнянина з квартири й він поїхав додому. Пізніше, 6 січня 2012 року, чоловік приїхав у Хмельницький та заночував у знайомого. Вранці 7 січня, саме на Різдво, рівнянин підстеріг жінку біля під’їзду, коли вона йшла на роботу. Зустрівши жінку, він почав з нею розмову, яка переросла у сварку. Зрештою він вдарив її металевим прутом, який приніс із собою, щонайменше 17 разів. Удари припали на різні частини тіла — голову, тулуб та руки. Серед ушкоджень — переломи склепіння черепа, крововилив під твердою мозковою оболонкою, крововиливи під м'якими мозковими оболонками, забій головного мозку, переломи та садна. Коли жінка знепритомніла, вбивця втік, забравши у неї сумочку, в якій були гроші, документи та особисті речі. Збитки оцінили у 1810 гривень. Жертву нападу доставили в реанімацію обласної лікарні, де вона й померла (дата смерті у вироку суду зашифрована). Свідки під час судового розгляду розповідали, що рівнянин неодноразово бив жінку, залякував та погрожував вбивством. Хмельничанка зверталася до міліції, але справу ніхто не порушував. Це підтверджується копіями постанов про відмову в порушенні кримінальної справи, які є в матеріалах справи.

Вирок: 23 травня 2012 року — довічне ув’язнення

Читайте також: Як розслідують вбивства та хто найчастіше є жертвою і злочинцем

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Sasha Kuhar

    На Донбас розміновувати поля
  • Артем Трешкін

    Довічно годують цих потвор за мої податки. В шахти вугілля добувати
  • Татьяна Тищенко

    Всі сторони мають те, що заслужили.
  • Елена Валериевна Бирюкова

    Яка цінна інформація

keyboard_arrow_up