Вироки для ухилянтів на Хмельниччині: зібрали справи із судового реєстру

Вироки для ухилянтів на Хмельниччині: зібрали справи із судового реєстру
  • За ухилення від мобілізації передбачена кримінальна відповідальність. 
  • За кілька місяців цього року в судовому реєстрі – вже десятки таких справ. 
  • Проаналізували вироки: як карали ухилянтів на Хмельниччині. 

Під час воєнного стану чоловіків масово мобілізують до лав ЗСУ. Будь-яка особа, яка отримала повістку, повинна у визначений термін звернутися до вказаного ТЦК. Це стосується і тих, хто має право на відстрочку або є непридатними до служби за станом здоров’я. А з 18 травня біля територіальних центрів комплектування справжній ажіотаж, аби оновити дані. 

З початку повномасштабної війни і під час дії воєнного стану чимало чоловіків ухиляються від мобілізації. Хтось ігнорує повістки, а хтось прикривається релігією, аби не брати до рук зброю. 

Найпоширеніша стаття Кримінального кодексу, за якою судять ухилянтів – 336 і звучить як «ухилення від призову на військову службу під час мобілізації». 

Відео дня

Журналістка vsim.ua проаналізувала Єдиний судовий реєстр за статтею про ухилення від мобілізації. Обрали ті кримінальні справи, по яких вже є вирок. 

Отож, дізнавайтесь, як судили ухилянтів на Хмельниччині. 

Тричі відмовився від повістки

Фігурант справи – 23-річний житель колишнього Славутського району, непрацюючий, сім’ї не має. Ще у 2020-2021 роках він проходив строкову службу спочатку в одній військовій частині курсантом, а згодом в іншій – на посаді водія. Потім його звільнили в запас і зарахували до оперативного резерву І черги цієї ж частини. Про це йдеться у матеріалах справи Славутського міськрайонного суду. 

У травні 2022-го юнак пройшов медичний огляд і був визнаний придатним. А 30 вересня минулого року йому принесли повістку додому. Повідомили, що 2 жовтня він має з’явитись на навчальні збори і проходження служби. Отримувати повістку хлопець відмовився, про що було складено акт. І на збори не прийшов. Відмовився потім і вдруге і втретє. 

На суді працівник ТЦК зазначив, що призовник ігнорував повістки, бо боявся загинути на війні.  Призовника визнали винним. Славутський суд дав йому три роки позбавлення волі. 

«Релігія не дозволяла брати зброю»

Фігурант цієї справи – житель Нетішина, непрацюючий, на утриманні має малу дитину. Чоловіка теж судили за 336-ою статтею. Але згодом звільнили від покарання з випробувальним терміном на рік. Таке рішення прийняв місцевий суд, йдеться у судовому реєстрі. З цим вироком не погодився прокурор і подав апеляційну скаргу, де просив ухвалити новий вирок і засудити чоловіка на три роки. 

Сам ухилянт у суді пояснив категоричну відмову служити. Мотивував це релігійними переконаннями і «неможливість брати до рук зброю». Щоправда, під час розслідування довели, що такі переконання в обвинуваченого з’явились лише в березні 2023-року і за кілька місяців до його мобілізації. 

Врешті апеляційну скаргу прокурора задовольнили. Суд призначив жителю Нетішина покарання – три роки позбавлення волі. 

Військовий відмовився їхати на фронт

Фігурант справи – житель Старосинявської громади, має двох дітей, солдат однієї з військових частин. У серпні 2022 року його мобілізували, після чого відправили для проходження служби. Цього ж місяця чоловік був зарахований до особового складу військової частини і почав виконувати свої обов’язки як стрілець-помічник гранатометника.

У матеріалах справи йдеться, що в грудні солдат вирішив ухилитись від своїх обов’язків і відмовився виконувати бойове розпорядження командира – покинути місце дислокації частини і їхати в зону бойових дій.

Суд кваліфікував такі дії військового як непокору – відкриту відмову виконати наказ начальника, вчинену в умовах воєнного стану.

Його визнали винуватим і призначили покарання – арешт на шість місяців із триманням на гауптвахті.

Розписався за повістку і не прийшов

За ухилення судили і жителя Хмельницького, який був визнаний придатний. У квітні 2023-го він отримав повістку і розписався. Але за викликом не з’явився. Таким чином, ухилився від призову. 

Як йдеться у вироку, суд озвучив пом’якшуючі обставини, такі як щире каятті і сприяння розкриттю злочину. Щоправда, і на момент судового розгляду обвинувачений так і не прийшов для проходження військової служби. 

В результаті хмельницький суд ухвалив вирок – три роки позбавлення волі. 

«Думав, що 27 років мобілізувати не можуть»

В Ізяславі судили військовозобов'язаного. Чоловік стояв на військовому обліку і був визнаний придатним. 

Отримав повістку в липні минулого року, що засвідчив підписом. Але за вказаною датою на прибув на виклик. 

Як йдеться у судовому реєстрі, про причину явки той не повідомив. Але згодом на суді пояснив: отримав повістку, пройшов медичний огляд у ВЛК, де був визнаний придатним. У ТЦК йому вручили повістку для проходження військової служби, але він не з’явився. Вважав, що до 27 років його мобілізувати не можуть. 

Також обвинувачений сказав, що поки служити не бажає, оскільки побоюється за своє життя.

Ізяславський районний врешті суд призначив йому покарання – три роки позбавлення волі. 

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Тетяна Петрова

    А хто "ухилянтів" судить суддя чи секритарша, як було у нашому випадку, що секретутка винесла вирок.
  • Ю

    Нічого, після суду підуть як засуджені самі
  • Натали Яцкова

    А чого діти чиновників не воюють.

    Натали Яцкова reply Натали Яцкова

    Так бідні герої.

keyboard_arrow_up