Знищення річок на Хмельниччині: розповідаємо деталі справи

Знищення річок на Хмельниччині: розповідаємо деталі справи
Тут і далі — фото зі сторінки Офісу головного прокурора у Facebook
  • Фабрика на Хмельниччині роками скидала небезпечні стоки у Хомору.

  • Тільки зараз двом її працівникам оголосили про підозру в екоциді.

  • Дізнавайтеся про всі деталі цієї справи.

Вперше в історії незалежної України правоохоронці повідомили двом громадянам про підозру в екоциді. Йдеться про двох працівників підприємства, яке пов’язують з непоправним забрудненням річки. Про підозру повідомив Офіс генерального прокурора України.

Правоохоронці не назвали ані назву компанії, ані область. Та з короткого повідомлення не складно здогадатися — йдеться про фабрику у Понінці. Зокрема, згадується спрямування виробництва — картонно-паперове. Крім того, йдеться про забруднення річки, що впадає у Случ. До таких належить Хомора, біля якої й розміщена фабрика. Також про понінківську фабрику згадують користувачі у коментарях. Розповідаємо всі деталі цієї історії.

Що відомо про фабрику-забруднювача

Понінківська картонно-паперова фабрика заснована 1787 року. На початку XX століття виробництво було найпотужнішим в Україні у своїй галузі, а наприкінці — одним з найпотужніших в СРСР.

Відео дня

З розпадом останнього фабрика почала занепадати. 1994 року її приватизували, а 2012 року на підприємство прийшов новий інвестор (про нього згодом). Після цього справи покращилися й фабрика почала нарощувати виробництво. А з цим прийшли й проблеми.

Як фабрика почала забруднювати річки України

Про проблему забруднення річки Хомора, а також Случа, у який вона впадає, стало відомо принаймні у квітні 2016 року. Мешканці Баранівського району на Житомирщині скаржилися, що у Случі дохне риба, раки самі виповзають на берег, а вода смердить. Вже тоді у цьому звинувачували фабрику в Понінці, а також комунальне підприємство у Полонному.

Окремо варто звернути увагу на статтю, опубліковану на сайті державної газети «Урядовий кур’єр» у червні 2016 року. У ній ішлося про історію та розвиток фабрики, а також згадувалося про забруднення річок. Звинувачення у скиданні стоків автор статті називав бездоказовими, хоч екологи й проводили аналізи води.

— Представники Державної екологічної інспекції Житомирщини не лише фактично полізли в чужий монастир, взявши проби води на території сусідньої області, а й заявили в інтерв’ю одному з центральних телеканалів, що причина забруднення — саме Понінківська фабрика. Доказ цього, за словами заступника керівника інспекції, — те, що, мовляв, «на дослідження брали воду вище на 500 метрів від скиду і нижче на 500. На вищому скиді набагато чистіша вода». Над такими аргументами можна було б посміятися, бо цілком очевидно, що скиди навіть найдосконаліших очисних споруд — аж ніяк не кришталево чисте джерело, — йдеться у матеріалі.

У травні 2019 року Верховна Рада України рекомендувала президенту оголосити басейни річок Хомора та Случ на Хмельниччині та Житомирщині зоною надзвичайної екологічної ситуації. У схваленому документі зазначалося, що скидання відходів відбувається протягом останніх чотирьох років.

Крім того, у травні 2019 року Житомирська обласна рада закликала президента, Кабмін та Генеральну прокуратуру зупинити діяльність Понінківської фабрики. У червні того ж року на сайті петицій до президента зареєстрували звернення з закликом закрити фабрику або зупинити її діяльність. Підприємство звинувачували не тільки у забрудненні річок, а й у викидах сажі в повітря.

У липні 2019 року Волинський окружний адміністративний суд ухвалив зупинити роботу фабрики через забруднення річок. Це була вимога Державної екологічної інспекції. Станом на листопад 2020 року на підприємстві тривала реконструкція очисних споруд.

Що відомо про розслідування справи про екоцид

Деталі дізнаємося з ухвали Шевченківського районного суду Києва, яка опублікована у реєстрі судових рішень. Кримінальне провадження відкрило головне слідче управління СБУ 25 березня 2020 року за статтею про екоцид. Це «масове знищення рослинного або тваринного світу, отруєння атмосфери або водних ресурсів, а також вчинення інших дій, що можуть спричинити екологічну катастрофу».

В документі йдеться, що службові особи фабрики «вчиняють отруєння атмосфери та водних ресурсів, а також інші дії, що можуть спричинити екологічну катастрофу». При цьому вони фальсифікують дані щодо обсягів та характеру стоків. І все це відбувається «за попередньою змовою зі службовими особами Міністерства енергетики та захисту довкілля України (Міністерства екології та природних ресурсів України), департаментів (управлінь) з питань екології та природних ресурсів обласних державних адміністрацій».

— Забруднення ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика - Україна»… річок Случ та Хомора призвело до погіршення здоров’я жителів навколишніх сіл і міст, вимирання флори і фауни водойм, знищення навколишніх ґрунтів та можуть спричинити екологічну катастрофу в декількох регіонах Хмельницької, Житомирської і Рівненської областей, через які протікає річка Случ, — йдеться в ухвалі суду.

Збитки від загибелі риби станом на 2019 складали майже 27,8 мільйона гривень. На запит слідчого Шевченківський районний суд дав дозволи на проведення обшуків на території фабрики. Це відбулося у грудні 2020 року.

Варто зазначити, що в рамках цього кримінального провадження екоцид розслідують і стосовно інших підприємств України. Зокрема, це ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ТОВ «Євро-реконструкція», ПАТ «Дніпровський металургійний комбінат», ПрАТ «Сєвєродонецьке об’єднання „Азот“», ПАТ «Сумихімпром» та інші підприємства, назви яких не вказані. З понінківською фабрикою їх об’єднує спосіб ймовірного вчинення злочину та залучення до цього службових осіб уряду та місцевих органів влади.

Зрештою за цим провадженням двом працівникам картонно-паперової фабрики оголосили про підозру. Це начальник та майстер цеху тепловодопостачання підприємства. Їх звинувачують у тому, вони з жовтня 2017 по січень 2021 року здійснили скид недостатньо очищених зворотних вод у річку Хомора.

— Внаслідок цього на ділянці близько чотирьох кілометрів від місця скиду відбулось забруднення води хімічними речовинами, зникла річкова флора і фауна. Її відновлення та відтворення неможливі, — повідомили в Офісі генерального прокурора України.

Що відомо про власників фабрики

Підприємство діє під юридичною назвою ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна». Юрособа заснована у січні 2017 року у Луцьку Волинської області. Основним видом діяльності є виробництво гофрованого паперу та картону, паперової та картонної тари. Статутний капітал складає 100 тисяч гривень.

Керівником фабрики є Руслан Сава, кінцевим власником — громадянин Кіпру Микола Лобов, засновником — ТОВ «Об’єднана картонна компанія-Україна». Такі дані є у сервісі «YouControl».

У ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна» є дочірня компанія з подібною назвою — ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика». Фірма зареєстрована раніше — у січні 2012 року. Керівником також є Руслан Сава, а кінцевим власником — Микола Лобов. Зареєстроване підприємство також у Луцьку, але за іншою адресою. Основним видом діяльності є виробництво паперу та картону, статутний капітал складає 32 мільйони гривень.

З товариством «Об’єднана картонна компанія-Україна» пов’язані також картонно-паперові фабрики у Луцьку та Миколаєві. Засновником товариства є кіпрська компанія «LN Cardboard Group LTD».

На зображенні може бути: природа

На зображенні може бути: квітка та природа

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • Юрій Гудок

    Цікаво чому правоохоронці не звертають увагу на щорічний моря риби у водоймах нашого міста. Давайте візьмемо р П. Буг чи озеро м-н Озерна. Кожен рік гине сотні кг риби.  Ні місцева влада не правоохоронці нічого не бачать. Ганьба
  • Олександр Трембовецький

    За 30 років незалежності була хоч одна проба почистить хочаб одну невеличку річку. Яка міссія в нашій державі міністерства екології...
  • Валерий Дорогань

    Нашли стрелочников....

keyboard_arrow_up