Якість повітря на карті. Запустили нову систему контролю у Хмельницькому

Якість повітря на карті. Запустили нову систему контролю у Хмельницькому
Фото з архіву редакції
  • Дрібний пил може потрапляти у легені та кров і спричиняти проблеми зі здоров’ям.

  • У Хмельницькому тепер є 10 станцій, які вимірюють йому вміст у повітрі.

  • Як це працює та де дивитися показники.

У Хмельницькому розпочала роботу ще одна систему моніторингу якості повітря. Вона призначена для відстеження вмісту пилу та оприлюднення даних у режимі реального часу. Презентували систему у Хмельницькій міській раді.

Але спочатку нагадаємо, що першу систему моніторингу якості повітря у місті запустили 2020 року:

— Ми усвідомлювали, що моніторинг стану повітря є надзвичайно важливим, тому що повітря — це частина нашого з вами здоров’я. І дуже велика частина хвороб, яка з’являється у людей, викликана проблемами з якістю повітря, — розповів міський голова Олександр Симчишин.

Відео дня

За його словами, система дає змогу відстежувати якість повітря та реагувати, якщо певні показника перевищені. Станції моніторингу були встановлені коштом міського бюджету. Їхні дані доступні в Інтернеті. Більше про цю систему можна дізнатися з окремого матеріалу.

Тепер повернемося до нової системи. Її у місті встановили у рамках проєкту «ЛУН Місто Air». Його розробили IT-команда ЛУН та факультет радіофізики електроніки та комп’ютерних систем Київського національного університету.

Зараз система налічує сім станцій моніторингу, а ще три згодом планують встановити у селах громади. Прилади встановили безкоштовно для міського бюджету, на обслуговування грошей також не витрачатимуть. Загалом станції коштують майже 1900 гривень, це українська розробка.

Станції моніторингу вимірюють вміст у повітрі частинок пилу розміром 1, 2,5 та 10 мікронів, а також температуру та вологість. Куратор проєкту  «ЛУН Місто Air» Анна Денисенко розповіла, що ці частинки невидимі й потрапляють у легені та кров. Останніми місяцями у Хмельницькому фіксують збільшення концентрації частинок. Ймовірно, це пов’язано зі спалюванням листя, використанням електрогенераторів та увімкненням систем опалення.

Переглянути карту можна за посиланням на сайті, також дані можна отримувати у Telegram та Viber. Для користувачів Google Chrome доступний віджет. Деякі станції можуть не працювати через відсутність електроенергії. Мешканці міста можуть долучитися до проєкту, подавши заявку на встановлення станції моніторингу за посиланням.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Чорний Кіт

    Новина гарна. Турбота про людей.
  • Роганська Людмила

    А якість повітря зараз не радує
    Машин занадто багато

keyboard_arrow_up