Що про “Старкон фест” кажуть організатори

Що про “Старкон фест” кажуть організатори
  • Народження нового фестивалю! 25 серпня стартував перший день “Старкон фесту”.
  • Не треба винаходити машину часу, щоб повернутися на кілька епох назад. Варто лише відвідати фестиваль середньовічної культури. 
  • Про музику, реконструкцію і фінансові витрати розповіли організатори нового фестивалю Костянтин Пархоменко і Юрій Даценко. 

Вперше у Старокостянтинові проходить триденний фестиваль середньовічної культури “Старкон фест”. З 25 по 27 серпня на території замку князів Острозьких можна побачити, як оживає історія. Якщо дуже хочеться на фест, але немає можливості приїхати цими вихідними, vsim.ua розкаже вам про всі події.

Місце, до речі, обрано не випадково - замок князів Острозьких потребує реставрації. Організатори хочуть привернути увагу туристів до пам’ятки архітектури, а для цього їм треба  добряче “відгриміти”.  

Коротко про фестиваль

1. Оргкомітет. “Старкон фест” придумали хмельничани Костянтин Пархоменко та Юрій Даценко. Маючи за плечима багаторічну практику у військово-історичній реконструкції, два розкручених фести в Меджибожі та Кам’янці, друзі спланували новий захід в найкоротший термін. У програмі зустрічаються вже знайомі для фестивальних фанатів гурти і реконструктори, яких можна почути і побачити на “Форпості” чи "Стародавньому Меджибожі”.

Відео дня

2. Побут, костюми і бої. Невід’ємною складовою середньовічних фестивалів стали лицарські турніри. У Старкон приїдуть бійці з усієї України. Будуть клуби з Одеси, Львову, Дніпра та інших міст. А також завітають учасники з Білорусії. На території замку розгорнуть наметовий табір. Бійці будуть жити під справжніми історичними шатрами. Побут і костюми відповідатимуть тому часу, який вони обрали для реконструкції.   

3. Музика і сцени. Протягом трьох днів виступить 20 гуртів. На набережній розмістять головну сцену. А всі показові дійства і ярмарка будуть на території замку. Крім того, цього року організатори вперше вирішили розмістити літературну і акустичну сцени. Такого на “Стародавньому Меджибожі” і “Форпості” не практикували.

4. Food zone. Відпочинок на “Старкон фесті” буде не тільки цікавим, але й смачним.  Працюватимуть фестивальні харчевні на будь-який смак. Організатори обіцяють автентичну кухню.  Їжу готуватимуть просто неба.

5. Ідейність. Фестивалі середньовічної культури хлопці завжди влаштовують на території замків. Прагнуть відтворити матеріальну й духовну культури тієї чи іншої історичної епохи й регіону. Але найголовніше - відкрити для українців нові історичні пам’ятки, які з роками стали забутими, але не втратили цінність.  


Костянтин Пархоменко і Юрій Даценко розповів vsim.ua, чому варто відвідати дійство і чим воно особливе

Про локацію

Журналіст: - Кажуть, що справжня причина перенесення середньовічних боїв в Старкон - заборона проводити фестивалі у замку в Меджибожі.  

Костянтин Пархоменко: - Це абсолютно не так. У Меджибожі фестиваль не відміняється. Зараз триває реконструкція. Цього року там  відбудеться лише зліт байкерів. Ми хочемо відкривати нові місця як для себе, так і для туристів. Старокостянтинів треба показати. Наш фестиваль має сприяти тому, щоб замок відроджувався. Коли ми тільки починали в Меджі, про замок також мало хто знав.

Журналіст: - Ви обрали замок, від якого майже нічого не залишилося. Він потребує багатомільйонних вкладів. Можете допомогти?  

Юрій Даценко: - Перший фестиваль завжди робиться, грубо кажучи, на руїнах. Перший, другий, п’ятий... І вже тоді знаходяться хоч якісь мінімальні кошти. Замок Острозьких дійсно дуже страшненький. Меджибіж також був такий, там стіни падали. Але “Стародавній Меджибіж” був значним рушієм для того, щоб туди приїздили туристи, про замок говорили в пресі. А зараз Олег Погорілець (директор заповідника, - прим.авт) вибив грант у 62 мільйони гривень, і це тільки на реконструкцію палацового комплексу. Уявіть, які величезні кошти потрібні. Ми не можемо нічим поділитися, бо, як правило, фест виходить в нуль. Буває дуже маленький плюс - 5-10 тисяч гривень. А це - капля в морі. Наша задача - привернути сюди увагу.

Ж: - Чи просто було домовитися з місцевою владою, адміністрацією замку?

К.П.: - Проблем взагалі не було. Ідею підтримали. Сказали – робіть!

резиденція князів Острозьких

Про людей

Юрій Даценко
Костянтин Пархоменко

Ж: - За що відповідає кожен з вас?
К.П.: - Юра - ідейний натхненник, а я відповідаю за технічну організацію.

Ж: - Хто ще у вашій команді? Чи це ті самі люди, що допомагають з іншими фестами?  

К.П.:-- “Медж” починали у 2003 році з клубом військово-історичної реконструкції “Воїн”. Організовували разом з трьома директорами заповідника, які працювали там усі ці роки. Перший фест п’ять чоловік робили. Із них залишилися ми з Юрою. Зараз нам допомагають волонтери. В Старконі знайшлося кілька місцевих жителів, які зацікавилися фестивалем.

Ж:- В оголошеннях пишете, що волонтери допомагають за вхідні квитки.
К.П.:-- Деякі роботи оплачуються, деякі дійсно робляться за квитки.

Про програму

Ж: - Що пропонуєте робити гостям, які вперше відвідають середньовічний фестиваль?

К.П: - Я думаю, що саме “Старкон фест” підійде всім. Перевага фестивалю – те, що тут можна відпочивати усією сім’єю. Дітям будуть цікаві майстер-класи з ремесел, стрільби з луків, вогняне шоу, середньовічні танці. Мають вразити виступи кінних клубів. Їх, до речі, ніколи не було в програмі “Форпосту” і “Меджу”.

Масштабні лицарські бої, автентичні середньовічні поселення, змагання зі стрільби з луків та арбалетів, конкурс історичного костюма – усе це можна побачити на фестивалі

Ж: - Який часовий відрізок представляють реконструктори?

Ю.Д: - Ми не позиціонуємо фест, як реконструкторский. Це фестиваль середньовічної культури. Костюми можуть бути стилізовані. У нас представлені різні культури, для учасників обмежень немає. Можуть бути вікінги ХІ - Х ст. і мушкетери з XVII-XVIII. Приїдуть українські січові стрільці - ми запросто їх приймемо.

Ж:  - Ви до кінця тримали у таємниці імена хедлайнерів. Розкажи, чому “Брати Гадюкіни”?

К.П: - Менеджмент гурту сам на нас вийшов. А ми були зацікавлені в тому, щоб наш фест відвідало якомога більше людей. Для цього потрібен відомий гурт. Публіка “Стародавнього Меджибожа”, наприклад, та сама кожен рік. А в Старконі нам потрібно про себе заявити.

Ю.Д: - “Брати” - крутезні. Вони не тематичні з точку зору музики, бо це не фолк. Але вони відомі і їх багато хто слухає. Ми запросто можемо співпрацювати і з “Мотор'Роллою”, бо хочемо зробити “Старкон фест” зрозумілим і цікавим для всіх.

Про фінансову частину

Ж: - Усі ваші фестивалі організовуєте тільки за свій рахунок чи маєте спонсорів?

К.П: - За власний рахунок. Шукаємо спонсорів, але поки що з цим дуже важко. Нам не вдалося знайти.

Ю.Д: - У Старконі є можливість знайти спонсорів, адже це - місто. Я особисто буду на цьому наполягати наступного року.

Ж: - У 2012 році, коли у Кам’янці вперше проводили “Форпост”, ти сказав, що довелося віддати під заставу квартиру? Фестиваль - дороге задоволення?

К.П: - Було таке... Найбільші витрати - сцена, артисти, біотуалети. Як правило,  розраховуємось по ходу фестивалю чи вже після. Все залежить від кількості відвідувачів.

“Брати Гадюкіни” - найдорожчий український хедлайнер, який коли-небуть запрошували на фестиваль середньовічної культури

Ж:  - У скільки обійшовся виступ “Братів Гадюкіних”?

К.П: - Не маю права називати цифру. Скажу, що мова йде про тисячі доларів. “Брати” - це наш найдорожчий гурт, який ми запрошували за всі роки фестивальної діяльності.

Ж: - Це все-таки лицарський фестиваль, тому головна тема - турніри.  Які нагороди переможцям?

К.П: - Цього також сказати не можу. Але загальний призовий фонд для лицарів складає 30 тисяч на всі номінації. Розумієш, зараз всі їдуть тільки за грошові призи. Середньовічні бої - то вже не хобі, а професійний вид спорту і бійці цим серйозно замаються.

Оргкомітет очікує, що фестиваль відвідає не менше чотирьох тисяч осіб.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up