Ціни, краєвиди та релакс: перевірили, що пропонує гостям Меджибіж

Ціни, краєвиди та релакс: перевірили, що пропонує гостям Меджибіж
  • У Хмельницькій області є чимало місць, аби провести вікенд.
  • Продовжуємо розповідати про них у рамках проєкту “Відпочиваємо на Хмельниччині”. 
  • Цього разу перевірили, що пропонує гостям Меджибіж, що відомий своєю фортецею. 
  • Дізнавайтеся з матеріалу, на що подивитися, чим насолодитися, де поїсти і скільки за все доведеться заплатити.

Краєвиди, водойми, архітектура й екскурсії - насолодитися цим можна, не залишаючи межі області. Минулого літа журналістка vsim.ua вже почала розповідати вам про місця для відпочинку на Хмельниччині. Зокрема - про Голубі озера, що неподалік Славути. А також про кар’єр у Головчинцях. Детальніше про ці місця для літнього релаксу зможете дізнатися за посиланням в кінці тексту.

Цьогоріч продовжуємо знайомити вас ближче з куточками області, в яких можна провести вікенд. У цьому матеріалі розповідаємо про селище Меджибіж, що в Хмельницькому районі. Завдяки старовинній фортеці, туди часто навідуються на екскурсії. Адже це королівський замок, який передавався у володіння прикордонним старостам. Вони повинні були стримувати набіги татар. 

Як виглядає Меджибіж сьогодні, чим там можна зайнятися, де перекусити й залишитися на ніч? Відповіді на всі ці запитання дізнавайтеся далі. 

Відео дня

Скільки їхати, де заночувати

Селище Меджибіж розташоване від Хмельницького за 39,3 кілометра, в сторону Вінниці. Таку відстань показує Google Maps. Дібратися туди з міста можна як власним авто, так і на автобусі. Останні їдуть з двох автовокзалів - №1 та 2. Вартість квитка в одну сторону - від 55 до 81 гривні. Транспорт їздить з 5 до 17 години. 

Приблизно за 40 хвилин можна дібратися до пункту призначення. Якщо поїздка запланована на кілька днів, не обійтися без місця для ночівлі. У селищі є один готель, що розташований від головної пам’ятки - фортеці, за 2,5 кілометри. Заклад розміщений попри дорогу й має вигляд замку. Насправді - це цілий комплекс, що включає готель, ресторан та басейн. 

У готелі є стандартні двомісні номери, “делюкс”, покращені, “люкс” з терасою чи виглядом на басейн та номери “суперлюкс”. У всіх номерах є кондиціонери, телевізори та санвузол. У деяких є вихід до тераси й власна мінікухня.

Галерея фотографій цього помешкання

За даними сайту booking, ціни в готелі є наступними:

У готелі є Wi-Fi та безоплатна парковка для автомобілів. Крім того, є зарядна станція для електромобілів. Також на території облаштований дитячий майданчик. Загалом оцінка готелю на booking - 7,5. 

Відпочинок на басейні

Окрім ночівлі, в комплексі можна відпочити біля басейну. Це можуть зробити й ті, хто не проживає в закладі. Зона відпочинку працює з 10 до 22 години. 

Гостям пропонується шезлонг, столик та парасоля від сонця. Вартість у будні - 200 грн., у вихідні - 250 грн. Вартість для дітей до 7 років - 50 гривень, без надання шезлонга. 

Також біля басейну можна відпочити в шатрі. Він розрахований на двох людей. Його розміри 15х20 метрів, є м’які меблі та 4 стільці. У будні ціна за двох - 800 гривень, а у вихідні - тисяча. За кожну додаткову особу доплата у будні 200 гривень, а у вихідні - 250. 

Інші послуги біля басейну: 

Скільки коштує прогулянка фортецею і що там можна побачити

Щоб добратися до самої фортеці, треба їхати через селище. Це звичайні вулички із відсутністю в деяких місцях асфальтного покриття. Біля багатьох житлових будинків продають мед та полуницю. А з-за парканів окремих хатин майорить жовто-блакитний прапор. Дорогою до визначного об’єкта не знайти жодного вказівника. Однак відома фортеця знаходиться прямо по курсу. 

Парковка біля замку - безоплатна. Станом на 16 червня, 12:30, на ній було близько 5 автомобілів. На вході вітається охоронець. Каже: “Каса розташована всередині будівлі музею”. Там зустрічає жінка похилого віку й відразу знайомить з цінами на квитки:

Придбавши вхідний квиток, відвідувач отримує змогу прогулятися територією та відвідати всі музеї. Проте є інший варіант проведення часу - екскурсія. Її проводять для груп різної кількості людей. За групу до 10 чоловік, ціна з одного 100 гривень.

На момент візиту журналістки, на території замку вже проводилася одна екскурсія. Це була група до 10 осіб. Вони прогулювалися територією під захоплюючі розповіді екскурсовода. 

Інші відвідувачі можуть провести час у фортеці за прослуховуванням інформації про об’єкт в аудіо форматі. Все, що для цього потрібно - просканувати спеціальний код за допомогою свого смартфона. 

Отож, прогулянка за 50 гривень може розпочатися з будь-якої музейної зали. Всього на території їх є 3. Перша - краєзнавчий музей. Там є 6 кімнат. Всередині можна розгледіти фрагменти інтер’єру міщанської кімнати, познайомитися з традиційним одягом подолян та іншою цікавою атрибутикою. Скажімо, пивними пляшками з історії пивоварних заводів на Хмельниччині. 

У якості експонатів там розставлені різноманітні речі, які археологи виявили на території замку. В одній з залів є скелет, що належить воїну 14-15 століття. Його знайшли під час археологічних розкопок у 1990-1991 роках. 

У наступній музейній залі представлені виключно археологічні знахідки Меджибізької фортеці. Наприклад, цегли 16-19 століття. На деяких збереглися написи. Так, на одній чітко помітні літери: “Проскурів”. Серед інших експонатів - старовинні монети. Деякі - з міді та срібла. 

Нет описания.

Музей пам’яті жертв голодомору - є третім на території фортеці. У ньому зібрані різноманітні документи, що підтверджують сталінську політику геноциду. Те, що найбільш вражає у цій кімнаті - фігури людських оголених тіл. Також є інсталяції людських рук, які підняті догори. Працівниця музейної кімнати розповіла: ці роботи належать відомому хмельницькому скульптору Миколі Мазуру. А головною ідею його робіт було показати, що під час голодомору всі люди були однаковими. Вони стикнулися з однією й тією самою бідою. 

Перлиною фортеці Меджибожа вважається “Лицарська вежа”. Саме вона стала оглядовим майданчиком для відвідувачів. Щоб піднятися на самісінький верх, потрібно подолати “круті” сходинки, які йдуть далеко вгору. Вони розміщені у вежі, в якій темрява і лиш де-не-де пробивається світло крізь маленькі віконця. 

Щоб забратися на оглядовий майданчик, треба добре глядіти під ноги. Оскільки сходи є старими і дерев’яними. Краєвид нагорі - надзвичайно мальовничий. Як на долоні постає вся територія фортеці, річка та поля навкруги. 

Нет описания.

Спустившись з “Лицарської вежі”, є ще одна будівля, що варта уваги. Це храм - святиня Меджибізького замку. Офіційною датою його будівництва вважається 1586 рік. Біля церкви розміщені фото, на яких ця сама будівля постає у минулому. Тепер же храм повністю доступний для туристів, які навідуються туди помолитися. Загалом Меджибізький замок працює для відвідування без вихідних, з 8 до 19 години.

Де й за скільки можна поїсти

Прогулявшись та наситившись емоціями, звісно, кортить перекусити. Неподалік Меджибізької фортеці є чимало продуктових магазинів. Тож там можна перехопити щось смачненьке. А от завітати на повноцінний обід можна до кафе чи ресторану, що на території селища. Одне із них - “Водолій”. Заклад розташований поряд із магазином. Станом на 16 червня, кафе відвідувачів не приймало. Тож довелося шукати інше місце для ситного обіду. Ним став ресторан “Меджибіж”.

Нет описания.

Для відвідувачів ресторану є столики всередині та на вулиці. Також пропонують окремі кабінки. На літній терасі розташований фонтан. На стінах можна розгледіти різні написи. Серед них є і козацьке прислів’я: “Пийте браття, пийте тут. Бо на небі не дадуть”. 

Вже за кілька хвилин офіціантка принесла меню. У ресторані готують холодні, гарячі закуски, фірмові страви, десерти і загалом все, що люблять справжні козаки. Скажімо, борщ, сальце та м’ясце. Ціни в ресторані є наступними:

Замовлення зроблено. До нього увійшла порція пельменів, дві порції дерунів із м’ясом, квасолею та шампіньйонами в глечику, салат “Шопський”, лимонад та американо з молоком. Все принесли близько за 20 хвилин. Страви винесли одночасно. 

Салат “Шопський” - це огірки, помідори, цибуля, бринза та олія. Принаймні так вказано у меню. Проте на тарілці ще були маслини, а олії, здається, зовсім не було. Пельмені виявилися смачними. На смак нагадували домашні. Потішили деруни в глечиках. Страва була ситною і смачною. Так, сума чека склала 273,90 гривень.

Отже, у Меджибожі є можливість провести повноцінний вікенд. До нього може увійти релакс біля басейну, ночівля у готелі, що має вигляд фортеці. Також прогулянка старовинним замком та милування краєвидами з “Лицарської вежі”. Сніданки, обіди, вечері та ночівля у Меджибожі - не проблема. Саме тому можна розглядати це селище у Хмельницькому районі як місце для проведення вихідних. 

Читайте також: Відпочиваємо на Хмельниччині. Як можна провести час на кар’єрі в Головчинцях

Відпочиваємо на Хмельниччині. Як можна провести вікенд на Голубих озерах

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.
Всередині "Лицарської вежі"
Нет описания.
На території триває реконструкція та археологічні розкопки

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Здійснено за підтримки Асоціації “Незалежні регіональні видавці України” в рамках реалізації грантового проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • ЧитачЧитачів

    Ви би краще на вікенд до Сєверодонецька поїхали і прорекламували як можна відпочити під час війни.

    alexandr angel reply ЧитачЧитачів

    Ти певно зараз там ?

keyboard_arrow_up