Відпочиваємо на Хмельниччині. Як можна провести вікенд на Голубих озерах

Відпочиваємо на Хмельниччині. Як можна провести вікенд на Голубих озерах
  • “Голубі озера” - куточок для відпочинку біля Славути.
  • Місцеві розповіли, що там проводять вікенд депутати та деякі відомі політики.
  • Дізналися, що там є і як виглядає відпочинок зсередини.

Ніщо так не мотивує на відпочинок, як сонячні літні дні. У цей період всидіти за робочим місцем в офісі чи вдома дається найважче. Хочеться зануритися у “релакс”, опинитися на природі чи хоча б змінити картинку перед очима на туристичну. Якщо впізнаєте себе у попередніх реченнях, то наш новий проєкт точно для вас. 

Ми відвідаємо різні куточки Хмельниччини, де щоліта збирається найбільше курортників. Розповімо вам, що і як там влаштовано. Покажемо реальну картинку відпочинку без зайвої обробки фото та інших словесних прикрас, на кшталт “Хмельниччина туристична”. 

Перша наша зупинка в сезоні подорожей від vsim.ua - “Голубі озера”. Це місце розташоване неподалік Славути. Назва ніяких не пов’язана із кольором води. Насправді “Голубі озера”  - це гідрологічний заказник, що складається із п’яти водойм. Усі вони утворилися на місці піщаних кар’єрів, з яких ще в радянські часи видобували пісок. Робили це для забезпечення одного з найбільших заводів залізобетонних виробів.

Відео дня

Береги “Голубих озер” вкриті сосновим лісом. Також там розташований Національний природний парк “Мале Полісся”. На цій території розроблений спеціальний маршрут, згідно з яким проводять екскурсії, влаштовують фотосесії чи просто прогулянки. До слова, із візитами туди часто привозять школярів, щоб познайомити їх ближче із природою.

Нет описания.

З-поміж сосен й учнів, що заглядають по сторонах, природою насолоджуються і відпочивальники. Тут ставлять намети й влаштовують цілі табори. А ще серед усієї лісової краси побудований розкішний особняк із виглядом на "Голубі озера". 

Отож, розповідаємо про цю туристичну точку на Хмельниччині більше.

Як доїхати

"Голубі озера" - місце для відпочинку, розташоване неподалік села Крупець в Славутському районі. Час на дорогу з Хмельницького до цього населеного пункту займає близько двох годин. Відстань, за даними карти Google - 132 кілометри. 

Відсутність власного авто - не причина відмовлятися від поїздки на “Голубі озера”. Адже дібратися туди можна і на автобусі. Підійде той, що прямує до Нетішина. Вартість квитка - від 130 до 222 гривень. 

Дорогою потрібно зупинитися біля села Крупець. До “Голубих озер” звідти залишається трохи більш як 7 кілометрів. Там доведеться обирати: чи прямувати пішки, чи зловити “попутку”. Напрямок руху підкаже спеціальний вказівник із написом “Голубі озера”.

Нет описания.

Ще один варіант дістатися до Голубих озер - електричка. Доїхати нею можна до залізничної станції “Баран’є”, що в Славутському районі. Там зупиняються потяги з Києва, Рівного чи з Шепетівки. Від зупинки треба дійти до села Стригани, від якого до “Голубих озер” подати рукою.

У будні дні відпочивальників майже немає

Як ми писали вище, “Голубі озера” - це комплекс із п’яти водойм. Усі вони мають різні розміри. Місцеві мешканці кажуть, що найкращим для відпочинку вважається те, що розташоване поблизу села Стригани. На нього кажуть “велике озеро”. Саме в цьому населеному пункті відпочивальники можуть винайняти житло. Ціна - 500 гривень за добу. Таку пропозицію тут мають для туристів жителі селища. Жінка, яка здає кімнату, розповіла, що житло вже заброньоване до початку серпня. 

Насправді не всім, хто приїжджає на “Голубі озера”, необхідне помешкання на берегах курорту. Дехто обирає для себе романтичний вікенд у наметах. Щоб розмістити їх, місця на берегах вдосталь. Журналісти vsim.ua навідалися туди у будні дні. Біля озера неподалік села Стригани була лише одна компанія людей. Вони розмістили намети, альтанку і навіть надувний басейн. Відпочивали з дітьми. 

Ми обрали місцину, яка поділена на зони. Одна з них є пляжною. Там є зручний і широкий вихід до озера. Узбережжя вкрите білим піском. Скажемо відразу - не таким, як на Мальдівах чи в Домінікані. Все виглядає значно простіше. 

“Родзинкою” водойми є наявні на ній різноманітні містки серед сніжно-білого латаття. Все це створює особливу атмосферу. Тож відпочивальники залюбки там роблять фото.

Нет описания.

Що росте та водиться серед соснових лісів

Насолодитися красою природи можна і на березі. У сосновому лісі де-не-де встановлені спеціальні стенди. На одному з них розписані всі зупинки для екскурсій на цій місцевості, що має назву “Екологічна стежка”. Це кільцевий маршрут, протяжність якого 3,8 кілометра. Першочергово це місце було створено для школярів. Зупинки носять наступні назви:

  • Славний край навколо нас 
  • Рослини лісосмуги
  • Красиві та небезпечні
  • Мурашник
  • Вони потребують охорони
  • Лісова скарбниця
  • Пам’ятний камінь
  • Голубі озера
  • Озерні мешканці
  • Краса та користь болота
  • Життєдайний струмок

На сайті “Мале Полісся” вказано, що на території парку є близько 700 видів судинних рослин. Зокрема, папороті, хвощі чи псилофіти. До них входять і ті, що підлягають охороні у Хмельницькій області. Скажімо, те саме сніжно-біле латаття, що є одним з атрибутів створення гарних фото відпочивальників. Серед інших таких рослин - валеріана, лохина, вовчі ягоди. 

На території парку також є галявина рідкісних орхідей. Точок, де вони ростуть, є понад 7. Як вони виглядають, дивіться на фото. 

Фото з сайту Національний природний парк Мале Полісся

Відпочиваючи на “Голубих озерах”, не варто забувати про тварин, птахів, комах і плазунів. Наприклад, за проведений вікенд ми завели собі домашнього улюбленця. Ним став лелека, який навідувався на галявину мало не кожні 3 години. При цьому поважно розгулював між наметами, наче контролював порядок, як справжній господар. Лелека уважно зазирав до кущів. Подекуди знаходив там ящірок і миттєво ковтав їх.

А ще із сусіднього села на “Голубі озера” водять пастися корів. Як правило, худоба залишає за собою слід, що тхне. Отож, прямуючи босоніж, аби скупатися, варто бути обачними. 

На сайті парку йдеться, що на території також водяться вужі, гадюки, бобри, лисиці, борсуки, козулі та кабани. А в озері є форель, щука та бички. Як і в більшості лісів, біля “Голубих озер” водяться комарі та кліщі. Тож без спеціальних засобів захисту туди на відпочинок - зась. 

Іншими мешканцями “Голубих озер” є собаки. Ті прибігають до “наметових містечок” вночі. Старанно шукають для себе попоїсти. При цьому можуть добряче похазяйнувати. Скажімо, роздерти сумки чи пакети відпочивальників. 

Про розкішний особняк серед лісу

На території парку є зона відпочинку під назвою “Сосновий бір”. Зручного виходу до озера там немає. А от особливість цього місця - наявність затінку та дерев’яних бесідок. Там відпочивають люди: смажать шашлики і насолоджуються холодним пивом “Сангушко”, що виготовляється на Славутчині. На цій же території є вбиральня. Вона являє собою звичайну дерев’яну кабінку. 

Окрім природи, значну увагу відпочивальників привертає розкішний будинок, що знаходиться неподалік “Соснового бору”. Коричневий довжелезний паркан, по всіх боках камери відеоспостереження та величезна територія із сауною - все це із виглядом на озеро. На момент нашого візиту, за парканом працювала велика кількість будівельників, а до воріт час від часу під’їжджали елітні авто. На сайті “Національний парк Мале Полісся” немає жодних відомостей про цей будинок. Побачити його можна лише за зображенням зі супутника. 

Ми навідалися до найближчого до цього місця села Стригани і запитали про будинок у місцевих. Продавчиня Ольга в магазині “Берізка” розповіла, що він знаходиться там вже давно. За її словами, колись туди приїжджав на відпочинок експрезидент України Леонід Кучма. А також там проводила час донька Юлії Тимошенко - Євгенія. 

А інтернет є?

Цей же магазин “Берізка” є найближчим до великого озера. Там є і хлібобулочні вироби, і заморожені продукти, сири, ковбаси, алкоголь - придбати можна все. Сюди ж можна звернутися, аби набрати питної води. Продавчиня Ольга бере пусті пляшки й віддає своєму сину. Той приносить повні й натомість просить у відпочивальників морозиво. 

Закладів харчування біля “Голубих озер” немає. Тому “затарюватися” продуктами доведеться або заздалегідь, або купувати їх у пані Ольги в Стриганах. 

Нет описания.

З інтернетом у цій місцевості тугувато. Щоб спіймати хоча б 3G, доведеться пошукати місця, де він ловить. Та на більшості території лісів під’єднатися до мережі дуже важко. Щоправда, для когось відсутність інтернету може стати справжнім святом. Якщо, звісно, ви не “Instaблогер”.

Отож, “Голубі озера” - однозначно “must havе” для візиту на Хмельниччині. Сюди варто приїхати, щоб побачити красу природи. Відключитися від інтернету. Перезавантажитися. А ще - помилуватися неймовірними заходами сонця. Такими, як на фото нижче. 

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.
Паркан розкішного будинку

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Нет описания.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up