У прокат вийшов фільм «Фортеця Хаджибей»: про що він та де подивитися у Хмельницькому

У прокат вийшов фільм «Фортеця Хаджибей»: про що він та де подивитися у Хмельницькому
Кадр з фільму «Фортеця Хаджибей»
  • Перший допрем’єрний показ вже відбувся у кінотеатрі «Планета».

  • Перед ним з глядачами поспілкувалися актор та режисер стрічки.

У кінотеатрах Хмельницького розпочалися покази фільму «Фортеця Хаджибей». Перший показ у місті був допрем'єрним, і відбувся він вчора, 11 жовтня, у кінотеатрі «Планета». Покази також заплановані на середу, 14 жовтня, та відбудуться у кінотеатрах імені Шевченка та «Multiplex». Крім того, Хмельницький відвідали двоє митців, які мають безпосереднє відношення до створення фільму, — режисер Костянтин Коновалов та актор Іраклій Маруашвілі.

Спершу розповімо головне про сам фільм. Стрічка є спільним творінням митців з України, Грузії та Туреччини. Зняла фільм Одеська кіностудія у співпраці з Національною кіностудією імені Довженка, Тернопільською кінокомісією, «Інсайт Медіа», «Georgian International Film» (Грузія) та AISI film» (Туреччина).

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Зйомки проходили в Україні, Грузії та Туреччині. В Україні знімальні майданчики облаштовували в Одеській кіностудії та Білгороді-Дністровському. Роботу над фільмом почали у грудні 2018 року. Стрічка розповідає про події кінця 18 століття, коли тривала російсько-турецька війна. Задунайські козаки тоді були союзниками Османської імперії. Згідно з сюжетом фільму, до них потрапила важлива військова інформація, яку отаман на ім’я Андрій мав передати до Стамбула.

У цьому йому мав допомогти комендант останньої турецької фортеці Ахмет-паша. Однак фортецю захопили російські війська, а самого Ахмет-пашу ув’язнили. Отаман Андрій познайомився з донькою коменданта фортеці Фатімою, яка уникла ув’язнення. У той же час до порту Хаджибей прибув грузинський мандрівник Йорам. Згодом всі троє вигадують план, як звільнити полонених з ув’язнення.

Грузинський актор Іраклій Маруашвілі розповів про те, як став актором у цьому фільмі. За його словами, йому зателефонувала знайома та запропонувала взяти участь у фільмі. Спершу він відмовився, але згодом передумав, передзвонив знайомій та погодився зніматися. На той момент часу на підготовку практично не було, оскільки спершу роль мав грати інший актор.

— Для мене цей був величезний виклик, тому що я ніколи в житті не грав українською мовою в кіно, я ніколи не фехтував, я ніколи не їздив верхи. І мені довелося цього навчитися за п’ять днів. За п’ять днів наш постановник посадив мене на коня, на другий день сказав, що маю галопом їхати. І це окрема історія, тому що кінь впав. І я весь знімальний період дуже важко ходив, але в кадрі цього не видно, — розповів під час зустрічі в кінотеатрі «Планета» Іраклій Маруашвілі.

У фільмі «Фортеця Хаджибей» знімалися також двоє турецьких акторів. Про це розповів режисер стрічки Костянтин Коновалов. Оскільки фільм у цілому україномовний, то й турецькі актори у фільмі мали говорити українською. За задумом, їхні репліки мали продублювати українські диктори. Втім, у процесі зйомок дещо змінилося.

— Ми думали, як це буде, думали, що хай вони скажуть щось приблизно, а потім ми продублюємо. А потім послухали — і нормально. Все зрозуміло, що вони кажуть, вони говорять з таким смішним акцентом. Ми вирішили цей акцент залишити, не прибирати нічого й не дублювати, оскільки як персонажі вони є турками, які знають українську мову, — розповів Костянтин Коновалов.

За словами режисера, зйомки фільму тривали кілька тижнів. Підготовка зайняла значно більше часу:

— Треба все вирішити зі сценарієм, продумати моменти, кастинг, костюми для героїв, які треба пошити, зброя, спорядження, посуд. Все, що стосується Туреччини, нам привезли зі Стамбула. Нам завантажили у контейнер яничарський одяг, наприклад, який знімався у «Величному столітті». Також привезли посуд, килими, прапори, — сказав Костянтин Коновалов.

Режисер розповів, що зйомки фільму обійшлися у 28 мільйонів гривень. Половину цієї суми виділило Державне агентство з питань кіно. Решту додали Одеська кіностудія, «Інсайт Медіа», грузинські й турецькі інвестори. До слова, прем’єра фільму запланована на 15 жовтня. Стрічку покажуть одночасно у трьох країнах — Україні, Грузії та Туреччині.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Саша

    Такий вірус ходе, а вони фільми показують в кінотеатрах. ГАНЬБА
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном 20:58 Герою Олександру Швецю встановили дошку пам’яті у Кам’янці-Подільському
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up