28 січня - Павлів день: в це свято плюють через ліве плече і передбачають погоду

28 січня - Павлів день: в це свято плюють через ліве плече і передбачають погоду
Фото: torirem.ru
  • У церковному календарі цей день є датою вшанування пам'яті преподобного Павла Фівейського, першого християнського ченця.
  • В це свято задобрюють домовика та визначають, якою буде погода. 

 

У народі Павлів день, що відзначається 28 січня, також отримав іншу назву - День чаклунів. Є повір'я, що саме в цей день люди, які володіють чаклунськими знаннями, передають їх своїм учням і приймачам. А звичайні люди страждають від того, що молоді і недосвідчені учні чаклунів тренуються на них.

Прості люди остерігаються цього дня. Будь-якими доступними способами вони намагаються захистити себе від пристріту і псування в цей день. Для цього в народі здавна існують своєрідні обряди, такі як плювати через ліве плече, стукати по дереву. Але віруючі люди запевняють, що ніщо не здатне захистити краще, ніж молитва.

Також в Павлів день 28 січня є традиція задобрювати домовика. Для цього люди за обідом хвалять його і ставлять йому невелику чарочку вина.

Відео дня

Прикмети

  • Якщо в Павлів день вітряно, то влітку часто дощитиме.
  • Якщо в цей день сильніше звичайного розкаркались ворони, то незабаром потеплішає. Якщо ж вони ховаються, то вдарить мороз.
  • Якщо ж в це свято синиці шукають укриття поруч з будинками, то настають сильні холоди.
  • Якщо горобці в Павлів день притихли на деревах, значить, буде снігопад.
  • Якщо защебечуть снігурі в такий день, то погода зміниться.
  • Якщо в Павлів день 28 січня піде сніг, то слід чекати морозів.
  • Якщо в День чаклунів небо всіяне яскравими зірками, то вродить льон.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу Від читача 12:08 РЕПЕРФУЗІЙНОМУ ЦЕНТРУ КНП «ХОССЦ» у м.Хмельницький – 3 роки! 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник 14:46 У Симчишина найвища: рейтинг зарплат мерів сусідніх міст (ІНФОГРАФІКА) 14:21 На Хмельниччині викрили священника УПЦ МП, який вихваляв путіна перед вірянами 13:36 На Хмельниччині водій переконував суд, що прикидався п'яним перед поліцейськими 12:52 У Кам'янці на смерть збили пішохода 12:13 На Хмельниччині запустили ще один комплекс зважування вантажівок
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up