Ok, Google: як позбутися російського контенту в пошуковику

Ok, Google: як позбутися російського контенту в пошуковику
Фото ілюстративне
  • Аби Google припинив видавати російські результати на запити є кілька лайфхаків.
  • Можна встановити спеціальне розширення для браузера або спробувати самостійно змінити налаштування.

В зв’язку з російською агресією проти України чимало громадян поступово відмовляються від усього ерефського. Переходять у спілкуванні виключно на солов’їну, слухають музику, дивляться відео та читають українською. Інтернет не виключення. Окремі користувачі принципово вирішують відмовитися від російського контенту в Google. Є кілька способів, як це можна зробити. 

Можна встановити спеціальне розширення для браузера або ж самостійно змінити налаштування аби Google припинив видавати російські результати запитів. Адже часто навіть якщо мова стоїть українською і запит був введений теж українською - результати розчаровують. 

Лагідна українізація

Розширення "Лагідна Українізація", за словами розробників, допомагає збільшити частку української мови в Google, Facebook, LinkedIn та Wikipedia та "робить інтернет українським". Обираєте встановити і слідкуєте за підказками. 

Відео дня
Скрін екрану
Скрін екрану

Налаштування Google

Можна також позбутися рашистського контенту через налаштування в пошуковику. Як це зробити розповідає блогерка Катерина Ятель (Критикеса) у своєму твіттер-акаунті. Користувачі мають бути авторизовані у своєму обліковому записі. У браузері зайти в "Налаштування" - розділ "Мови". Далі у категорії "Розширені", тоді перевірити, щоб серед варіантів мов не було російської, і виставити мови в порядку власних уподобань.

Тут і далі зображення з твіттер-акаунту Катерини Ятель

Після цього зайти у свій обліковий запис Google, розділ "Особиста інформація", рубрика "Загальні налаштування в Інтернеті". Буде категорія "Мови" (мова, яку ви вибрали для сервісів Google, та інші мови, текст яких ви можете зрозуміти). Тут треба вказати всі мови, які хочете бачити, і змінюєте їхню пріоритетність за допомогою стрілочок. 

Ще важливо вимкнути автоматичне додавання мов до Google. Далі рекомендується очистити кеш та cookie. Намагайтеся не клікати на підказки від Google, адже сервіс згенерує свіжий пошук, який зіпсує історію та може вплинути на подальші результати. Блогерка радить не клікати на російськомовні сайти, адже спочатку саме вони можуть з'являтися в результатах.

Змінити результати видачі Google можна ще й через "Налаштування" в правому нижньому куті на головній сторінці пошуковика. Натиснувши на іконку, необхідно вибрати розділ "Налаштування пошуку" та рубрику "Мови", а потім вибрати мову, якою користуватиметеся в сервісах Google. Далі один або кілька варіантів мов для результатів пошуку (максимально допустима кількість - 8). Збережіть зміни та підтвердьте дію на сторінці. 

До запиту також можна додати в пошуковому рядку "-и", після чого Google нібито прибирає "сайти російською мовою". 

Скрін екрану

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up